781 2

Над 2 000 души посетиха "воина" на "Грийнпийс" в Бургас (ВИДЕО)

Кметът на община Бургас – Димитър Николов стъпи на палубата на екологично проектирания кораб

Константин Карагьозов

Град Бургас посрещна с голям интерес световноизвестния ветроходен кораб „Rainbow Warrior“ на екоорганизацията „Грийнпийс". Повече от 2 000 хиляди души, сред които и много деца, посетиха уникалния плавателен съд, акостирал на Морската гара по време на двата дни на отворени врати.

По време на тридневния престой се проведоха информационен тур с гид на кораба, филмови вечери, форум за общини и туристически бизнес, както и визита на директори на детски градини от града.

Кметът на община Бургас – Димитър Николов и председателят на Комисията по околна среда и води в НС - Ивелина Василева стъпиха на палубата на екологично проектирания кораб и призоваха към ограничено ползване на пластмасови изделия и опазване на природата. На борда на ветрохода беше проведена и специална среща с директори на няколко бургаски детски градини. Целта на визитата е свързана с националната кампания на екологичните организации „Грийнпийс“ и „За Земята“ - „Свободни от пластмаса“, която се стреми да прекрати порочната практика за употреба на пластмасови посуда и прибори в детските заведения.

В близост до акостиралия ветроход, в Морското Казино бе проведен и форум за общини и туристически бизнес „Черноморие, свободно от пластмаса“, чиято цел бе да се обсъдят възможности за намаляване на замърсяването с пластмаси. На състоялото се събитие заместник-кметът Руска Бояджиева представи добрите практики на Община Бургас – градските чешмички, мобилни пунктове за вторични суровини и т.нар. „Кучемати“, които срещу пластмасова бутилка предлагат в замяна кучешка храна.

Визитата на „Rainbow Warrior“ е свързана основно с кампанията на екологичните организации „ГрийнПийс“ и „За Земята“ - „Свободни от Пластмаса“, която цели намаляване на замърсяването с пластмаси във водните басейни. Начело с целите на националната инициатива ще бъде осъществена научна и изследователска дейност в Черно море, която ще бъде реализирана съвместно с учени от Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания и Института по океанология към БАН. Високо технологичното оборудване на „Rainbow Warrior“ ще позволи да се направят изследвания за натрупване на отпадъци и наличие на мрежи в защитени зони , както и ще се проучи състоянието на екосистемите.

Главните виновници за замърсяването в Черно море са пластмасовите опаковки от чипс и вафли, пластмасовите бутилки и техните капачки, както и найлоновите торбички. Над три тона отпадъци на ден навлизат в него от българските брегове, според изследвания на учени.

Бургас / България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • мъка
    Отговор
    1 23:48  09.08.17
    Като везнахме в нато ни докараха един такъв кораб да ни се правят на велики . Сега не знам каде влезахме ама пак ни се показват некакав кораб. И кво? Да отиват на Калиакра , ние тука не сме защитена зона /Нещо си 2000/ . Ние си имаме Нефтозавод,Нефтопристанище и батки/с АДИДАС/ и Зеления свят не ни засяга
  • 2 00:17  10.08.17
    Този коментар е премахнат от модератор

Напиши коментар:


Публикувай