841 2

Енергийният регулатор безсилен пред кражбите на ток

Снимка: Архив
Снимка: Архив
Светослава Ингилизова

КЕВР не може да пресече кражбите на електроенергия

По думите на председателя на енергийния регулатор Комисията не може да направи нищо повече в момента, за да пресече кражбите на електроенергия. Само преди дни доставчиците на ток поискаха по-високи санкции за крадците, съобщи БНТ.

В момента, хванатите нарушители са длъжни да плащат електроенергия на пълна мощност за три месеца назад от датата, когато са заловени. Въпреки че тарифите бяха увеличени, цените, по които те плащат тока, са по-ниски от тези на изрядните потребители.

Причината КЕВР да не може да затегне режима е, че наредбата, в която това се определя, се обжалва пред съда. Ето защо Иванов препоръча на доставчиците на ток сами да вземат мерки.

"Кражбите не могат да бъдат намалени единствено със санкции, кражбите трябва да бъдат намалени и със съответни мерки, които трябва да бъдат предприети от доставчиците на услугата. Това, което аз препоръчвам на трите снабдителни дружества, е наистина да въведат електромери с дистанционно отчитане и балансови електромери, които да им позволяват своевременно да откриват нарушители и кражби на електроенергия", каза Иван Иванов.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • ЗАЩОТО
  Отговор
  1 12:56  09.08.17
  Така легално партиите си купуват гласове с нашите пари - ЗАТОВА !
 • Morgoth
  Отговор
  2 09:38  10.08.17
  Не мога да повярвам, че няма уреди които да могат да засичат в реално време разликите в отчетите на електромерите и при поява на теч веднага да алармират, а още по-добре да спират тока на цялата линия от където изтича. Да, сигурно са скъпи, но като се знае в кои квартали краденето е практика може с минимални инвестиции да се докара огромна възвращаемост. Само трябва да им бъде забранена практиката да пишат загубите от кражби на съвестните потребители и да гледаш колко бързо проблема ще се реши!

Напиши коментар:


Публикувай