381 2

Омбудсманът до ЦИК: Закъснявате с електронното гласуване

Венцислав Михайлов

Омбудсманът Мая Манолова изпрати напомнящо писмо до ЦИК, в което предупреждава, че остават по-малко от пет месеца, в които според действащото изборно законодателство трябва да се проведат три симулации на дистанционно електронно гласуване.

Изборният кодекс императивно предвижда при провеждане на избори след 1 януари 2018 г., да се създаде възможност за експериментално дистанционно гласуване до края на 2017 г., което да се проведе на три последователно проведени избора, включително частични, при което се гласува за несъществуващи партии, коалиции или кандидати.

Съгласно разпоредбите на ИК, разходите по електронното дистанционно гласуване се осигуряват от държавния бюджет.

"С безпокойство установих, че до момента не е проведена нито една симулация. Няма данни да е сформирано и предвиденото в Изборния кодекс постоянно действащо специализирано звено към Централната избирателна комисия за техническо осигуряване и технически контрол на дистанционното електронно гласуване", пише омбудсманът до членовете на ЦИК, цитирана от пресцентъра си.

Манолова предупреждава, че стартиралият европейски проект за изграждане и внедряване на система за дистанционно електронно гласуване за срок от близо две години по никакъв начин не може да бъде аргумент или оправдание за нереализирането на експерименталното гласуване, тъй като това ще е в нарушение на императивните текстове на Изборния кодекс.

"Предвиденото в Изборния кодекс експериментално електронно дистанционно гласуване произтича от проведения национален референдум през 2015 г., на който с категоричен резултат българските избиратели се произнесоха за въвеждането му", припомня още Мая Манолова.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Све
  Отговор
  1 10:09  10.08.17
  Май се страхуват, че няма да може да бъде манипулирано до желаната степен
 • ПЕШО ИСТИНАТА
  Отговор
  2 12:03  10.08.17
  Никак не ги устройва, и щи и намерят цака и на тази система. Вие не ги познавате бе хора. Всяко дейсвие има противодействие, а ние сме царе на измамите.

Напиши коментар:


Публикувай