Last news in Fakti

10 Август, 2017 08:40 1 480 7

Една пета от учениците не знаят български език

  • български-
  • български език-
  • ученици-
  • образование-
  • учители-
  • заплати-
  • красимир вълчев

Министърът на образованието Красимир Вълчев се надява учителите да разрешат проблема

Една пета от учениците не знаят български език - 1
Снимка: МОН

Между 18 и 20% от учениците не владеят български език. Това призна министърът на образованието Красимир Вълчев. Той смята, че освен учителите няма кой друг да се справи с този проблем. Вълчев призна, че средствата за учителските заплати винаги са недостатъчни.

"Те заслужават повече, трябва да предоставим повече средства на учителите, защото ако имаме добри учител ще имаме база за всички останали професии." Министърът заяви, че "към края на мандата заплатата на учителите чисто ще бъде между 1600-1700 лева, а директорската - към 2 хил. лв. Очаква се тези суми да бъдат постигнати на равни стъпки 2021 г." Нашият ангажимент е категоричен, заяви още Вълчев пред bTV.

Вълчев коментира и приема в първи клас:

"Каквито и критерии да изберем те ще бъдат счетени за дискириминационни. Принципът за близост беше избран още миналата година, но се получиха злоупотреби с адресните регистрации, които се опитваме да елиминираме с принципа на уседналост." Сигналите за злоупотреба бяха предимно с критерия месторабота, местожителство, настоящ адрес. Родителите могат да осъществяват контрол, ние трябва да имаме измерими и проверими критерии, допълни още образователният министър.

Красимир Вълчев уточни още, че ще се променят критериите за самоцелно задържане на учениците, като се смени системата за делегираните бюджети. предвижда се до 2019 година да се въведе финансинране на училищата в зависимост от образователните резултати.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    17 1 Отговор
    Дайте ги тия неграмотните по етноси. Сигурно ще е интересно!
  • 2 винаги гласващ българин

    13 2 Отговор
    Ми как очаквате учениците да знаят български език? Те просто не са българи. българи вече не се раждат. Управляващите се погрижиха за това какво се чудите? Раждат се само цигани и турци. БОГ ДА ПРОСТИ БЪЛГАРИЯ. НЯМА Я ВЕЧЕ.
  • 3 антрашпиц

    10 1 Отговор
    Българският език вече не е актуален.Почваме на джангър мангър да говорим.Същото е и с кирилицата..
  • 4 Лошшя

    10 1 Отговор
    Е как да знае български, като при турците и циганите е традиция на детето да се говори на ,,майчин" език докато навърши 3-5 години. Идеята е да знаел ,,майчения" език по добре от българския. Жена ми е начална и редовно се оплаква, че при първокласниците има деца дето не знае бъкел български. Е кое по напред да прави, да го учи на български, да придава урок на другите по знаещи, да ги учи на култура и хигиенни навици(защото в къщи не ги учат) и недай се боже да и се падне в класа дете със специални потребности(бавно развиващо е по-лошия вариант). Е на колко да се разкъса един учител колкото и да е добър? Бе за пореден път държавата гледа да прехвърли отговорностите си на народа.
  • 5 Трол

    7 0 Отговор
    В моя град в близост до циганската махала има училище. Нормално преобладават ученици от двата небългарски етноса. Ми когато минавам от там през междучасията не мога да чуя българска реч. В София в Американския колеж(старата сграда на полицейската "академия"), учащите се там имат точкова система за наказания ако в района на училището говорят друг език освен изучавания там. Аз съм учил филология, след навлизането в чуждия език професорите нокараха един буркан-касичка. В него всеки казал в час българска дума оставяше един лев-глоба. Значи за едни може, за братята м....сариян-демокрация.
  • 6 Пламен

    4 0 Отговор
    Вие се молете до края на мандата да не се усети Брюкселската бюрокрация какви ги вършите с техните евраци, и да не ни върне м...лите, че тогава кръв ще .ерете...
  • 7 1234

    1 0 Отговор
    Той министъра само да не се надява,ами да седне и да си използва малко мозъка и да направи нещо защото след някоя и друга година като отиде в някой магазин няма да може и хляб да си купи ако не знае цигански.Може да ви се стори преувеличено,но аз преди години разкарвах стока по магазините и в лудогорието в едно село като спрях пред един магазин срещу училището ,в училището през прозореца се чуваше как учителя преподава на турски език ,и децата говореха също на турски.Случвало ми се е да вляза в магазин,а магазинера ми казва ,,като научиш турски,тогава ще вземам стока от тебе",така,че министъра добре да се замисли на къде отиват работите у нас с това тяхно БЕЗХАБЕРИЕ ПО ПРОБЛЕМИТЕ НА БЪЛГАРСКИЯ ЕЗИК.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове