560 1

1000 българчета чакат родители от чужбина

Мартин Христов

1000 деца безнадеждно чакат родители от чужбина, които обаче така и не се появяват, тъй като хлапетата са много болни или със сериозна фамилна обремененост. Това показват данните на Министерството на правосъдието, което отговаря за осиновяванията на българчета зад граница.

Според статистиката 1524 деца от вписаните в регистъра за международно осиновяване не са заличени, като от тях за 1400 има решение за предприемане на специалните мерки. Реално процедура за осиновяване навън обаче са стартирали за едва 400 хлапета.

„Около 1000 деца всеки месец публикуваме като свободни, които чакат семейство. Това са деца, за които не можем да предложим нищо няма вписани семейства в регистъра, съответстващи на техния профил. Това са деца на висока възраст в комбинация с особености в здравословното състояние“, обясни за „Монитор“ Милена Първанова, директор на дирекция „Международна правна закрила на детето и международно осиновяване“ в МП.

Опитът на експертите показва още, че когато децата са на по-ранна възраст – от 0 до 3 г., независимо колко е тежко здравословното им състояние, бързо се намират семейства, които да ги осиновят. Най-трудно се намират кандидати за хлапета, при които има комбинация от умствена изостаналост и са на възраст от 10 до 13 г. Обичайно точно тези деца остават заклещени в списъка на чакащи осиновители без шанс да бъдат избрани от някое семейство, категорични са още специалистите.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • незнайко
    Отговор
    1 11:30  13.08.17
    Естествения подбор трябва да си казва думата, не ние да му се месим! Сега тези болни деца, дали някога ще са полезни ? Срам ме е като пиша това, но това е истината!

Напиши коментар:


Публикувай