674 0

Калфин: Първанов взе вярно решение

Изненадан съм, че БСП не търси взаимодействие със сродни формации, а конфронтация, заявява бившият външен министър

Снимка: Ладислав Цветков/бТВ
Снимка: Ладислав Цветков/бТВ
Венцислав Михайлов

Първанов се оттегли и вече не участва пряко в политическите процеси. Смятам, че взе правилното решение. Като бивш президент, има много опит и контакти. Дава съвети, но няма пряко участие като самостоятелен фактор в българската политика. Смятам, че това е добър подход и запазва неговия авторитет.

Това заяви в интервю за в. „Галерия“ Ивайло Калфин.

АБВ пое тежък удар на парламентарните избори. Новото и старото ръководство имат съвременни идеи и мисля, че на политическата сцена има място за такава формация. АБВ трябва да е катализатор на идеите в левицата. Аз им помагам с каквото мога, защото не се чувствам представен в този парламент.

Факт е, че БСП е единствената формална опозиция в 44-тото народно събрание. Но има и много обществени настроения и извънпарламентарни формации, с които управляващите би трябвало да се съобразяват, смята Ивайло Калфин.

Изненадан съм, че БСП не търси взаимодействие с тях, а конфронтация. Смята се за самодостатъчна. Практиката показва, че това не е пътят за убедително печелене на властта. БСП направи компромиси като опозиция, показа двойни стандарти. Изказва се остро срещу депутати от мнозинството, които превишават правата си, а мълчи за своите. Иска служителите в министерския съвет, показващи хитлеристки знаци, да бъдат уволнени, но не и тези в президентската администрация.

Ако попитате някого в БСП за евентуално партньорство с АБВ, те ще ви кажат, че тази работа не ги интересува, защото са си самодостатъчни. А това е пътят към трайното маргинализиране на социалистическата партия. Няма и настроения за обединение. Необходимо е възстановяване на диалога след президентските избори, но БСП няма желание за такава стъпка.

Външната политика на България продължава да е плаха и безлична, отбелязва бившият външен министър. Той предупреждава, че продължава политиката на лоялност към партньорите и пренебрегване на значими за страната ни инфраструктурни проекти.

Да бъде една страна лидер, то тя трябва да предлага обединяваща политика и да налага инициативи, които да се приемат и да теглят региона напред. Ивайло Калфин критикува и тенденцията за концентрация на външната политика около премиера за сметка на президента и външно министерство.

Няма никакъв проблем, че президентът Румен Радев е поканил Владимир Путин да посети България на 3 март, отбелязва Ивайло Калфин. Той дори препоръчва да се поканят и президентите на останалите страни, които са участвали в Освобождението на България.

Според Ивайло Калфин проблем продължава да бъде корупцията, ниските доходи и липсата на визия за развитие на икономиката.

Няма разлика между управленските програми на различните кабинети на Бойко Борисов. Пак се говори за магистрали и намаляване на административната тежест, отбелязва Ивайло Калфин. Според него няма стратегически ангажимент, с който властта се е заела.

България


Напиши коментар:


Публикувай