10 Август, 2017 11:41 15 615 38

Защо уволниха полицая, нарушил омертата в МВР

  • полицай-
  • аец козлодуй-
  • пешко караджов-
  • цветан благоев

Първата жертва е началникът на Районното управление в АЕЦ-а Аспарух Максимов

Полицаят, който оповести видеозаписа с шефа на охраната в АЕЦ "Козлодуй" Пешко Караджов, е уволнен. Цветан Благоев е освободен на 2 август със заповед на директора на Областната дирекция на МВР във Враца Димитър Газибарски.

Основанието за уволнението е дисциплинарна проверка за оказан от Благоев "тормоз и унизително отношение" към неговия колега Тихомир Тодоров, както и негови публикации във Фейсбук, които са възприети от дисциплинарната комисия като заплахи. Малко след образуване на проверката на полицай Благоев е отнет и допускът му до класифицирана информация, който е задължителен за служителите, работещи на територията на АЕЦ, припомня Offnews.bg. Самият Благоев е отстранен временно, докато тече проверката срещу него.

Любопитното в случая е, че въпросната дисицплинарка е образувана, малко след като група полицаи решава да извади наяве случващото се в АЕЦ-а и по-конкретно поведението на Караджов от февруари 2017 г., който, видимо от публикувания видеозапис, има самочувствието на кадровик в ОДМВР-Враца. Проверката срещу Благоев е само част от проведения системен натиск върху служители от полицията в Козлодуй.

Първата жертва е началникът на Районното управление в АЕЦ-а Аспарух Максимов, който отказва да покрие случая с шефа на охраната в АЕЦ-а и изпраща преписка в прокуратурата. Малко по-късно той е свален от началническия си пост, а към момента вече е само редови полицай. В негова подкрепа е организирана подписка. След като събират над 200 подписка, документът е откраднат, а полицай Цветан Благоев е обвинен в това, че е оказвал натиск върху свой колега, когото подозирал в кражбата на подписката. Така започва и дисциплинарното производство срещу него.

Отделно от това други 16 служители, които също участвали в подписката, са били заплашени с дисциплинарна проверка.

Междувременно в хода на проверката срещу Цветан Благоев основанията са образуването ѝ са променени. Любопитното е, че от кадровото досие на полицая са изровени случаи "преди около 6 месеца от датата 21.07.2017 г.".

В крайна сметка уволнението е наложено, защото е установено, че Благоев е уронил престижа на службата в МВР.

Друг любопитен детайл е, че само ден, след като е освободен от поста си, със свое решение Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ) е взела решение да възстанови допуска до класифицирана информация на Благоев, който преди това му е бил отнет от директора на ОДМВР-Враца.

В същото време прокуратурата възобнови проверката по случая от февруари 2016 г., при който Караджов заплаши с уволнение полицай. Както стана ясно шефът на физическата охрана в АЕЦ Козлодуй е придобил солидна увереност за това, че може да кадрува в МВР. Причина за това е, че АЕЦ-ът се явява втори работодател на служителите на ОДМВР-Враца. По закон МВР има задължението да охранява територията на централата, но в същото време от Караджов зависи до голяма степен разпределението на средствата по договора и изплащането на допълнителни възнаграждения на полицаите, заети с охраната на АЕЦ-а. Така в ръцете на Пешко Караджов е съсредоточен ресурс от близо 50 млн. лв. - парите, които централата трябва да изплати на МВР за охраната.

От разпространения запис, който е причина прокуратурата отново да подхване случая, стана ясно също, че Караджов е в близки отношения с началника на ОДМВР. Не на последно място увереност на Караджов за специалното му позициониране в общността, ангажирана с АЕЦ Козлодуй, вероятно му дава и фактът, че е кум на сестрата на депутатката от ГЕРБ Петя Аврамова.

След скандала Караджов беше отстранен от поста си, но е видно, че заканите му не са напразни и влиянието му в МВР не е формално.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 търпимост

    73 9 Отговор
    Полицията в България не става за нищо.

    Коментиран от #7, #16, #31

  • 2 ЧИЧО ГОШО

    52 3 Отговор
    Л..нари!!!!!

    Коментиран от #3

  • 3 търпимост

    38 2 Отговор

    До коментар #2 от "ЧИЧО ГОШО":

    Извинявай ,клозетни хигиенисти.
  • 4 Гост 2

    60 3 Отговор
    Полицията в бг е в услуга на финансовите си далавери,прибавени към немалките си заплати.когато имаш нужда или не идва с думите вижте там оправете се по съседски,или като се появи започват едни мутренски заплахи от типа,ще видим дали е добър деня".не знаят чужди езици,нямат обноски,не знам вече дали не ги приемат и с основно.
  • 5 Гост 2

    32 2 Отговор
    Полицията в бг е в услуга на финансовите си далавери,прибавени към немалките си заплати.когато имаш нужда или не идва с думите вижте там оправете се по съседски,или като се появи започват едни мутренски заплахи от типа,ще видим дали е добър деня".не знаят чужди езици,нямат обноски,не знам вече дали не ги приемат и с основно.
  • 6 Мемфис

    42 3 Отговор
    Тази мафия МВР, не само че дои държавата всяка година с 2000000000 лв, ами кара и фирмите да и плащат суми от порядъка на 50 000000!?!?!?
  • 7 321

    63 1 Отговор

    До коментар #1 от "търпимост":

    Вие прочетохте ли изобщо какво пише по-горе. Какво плюете по полицията. Пешко тъпото, назначен на хранилка на АЕЦ-а от поредната политическа кадровичка, благодарение на последната мачка редовите принципни полицаи, които си опитват да вършат работа.
    Сега Цацаров трябва бързо да се заинтересува от въпросното човече, от директора на областната дирекция и да ги размъква по съдилищата докато дойде време за излежаване на присъдите, а т.нар. министър да върне на работа служителя, да му се извини от името на министерството и да му даде допълнителни 30 дена отпуск за компенсация. Иначе, познайте кой полицай ще посмее да си свърши работата, последствията ще са гореописаните.
    И как като имаме подобна политическа върхушка, която и да е институция може да си върши работата.
    Рибата се вмирисва от към главата.

    Коментиран от #21

  • 8 ГЕРО

    32 3 Отговор
    Хубава работа, амааааааа нашенска ми работа.
    Жалко за полицая, защо не опита терминал 2 или 3 дирекно в КАНАДА.
  • 9 Русенец

    51 4 Отговор
    Положението с беззаконието в полицията се влошава с всеки ден. ГЕРБ само засилват това беззаконие, като непрекъснато увеличават бюджета на МВР, без това да е свързано с промяна на манталитета и начина на работа и контрол върху полицаите. Трябва всички честни хора да се надигнем в подкрепа на полицаите Цветан Благоев и Аспарух Максимов, за да бъдат възстановени на работа, като им се дадат ръководни длъжности, за да станат двигатели на промяната в тази прогнила система, наречена МВР ! В САЩ всеки полицай има монтирана камера в униформата и се записват всичките му действия по време на дежурство, а у нас пълен мрак и престъпно укриване на действителността.
  • 10 Илия

    42 2 Отговор
    После ще излиза министъра на вътрешните работи и ще се чуди как да спре отлива на кадри от службата !
    Това е конкретен пример за състоянието на в системата. Дано от толкова интриги и връзки има поне кой да пази тази централа, че някой чаршафосан камилар да не я вдигне във въздуха.

    Коментиран от #23

  • 11 Maxxx

    45 1 Отговор
    Че МВР изобщо има ли някакъв престиж, та да му го оронват?!
  • 12 Кума Лиса

    41 2 Отговор
    Луда работа!
    АЕЦ е държавна.
    МВР е държавна.
    Ние им плащаме през бюджета, обаче те си имат едни 50 000 000 да се разплащат помежду си.
    Тогава питам: Те държавни ли са или не са!?

    Коментиран от #27

  • 13 Dancho

    1 2 Отговор
    Eeee.shto pravish taka ne
  • 14 Кое е чудното

    1 5 Отговор
    Заради Това са го уволнили
    https://www.vbox7.com/play:9febce59
  • 15 полицай пенсионер

    15 1 Отговор
    Не зная тези коментаристигат до МВР и най малко до зам МВР или ДЧР но все пак ще си позволя да запитам.До когатакива бившия нач Логистика к-рК.Илиев при ОДП БУРГАСподобно на господина от Враца използвайки близките си отношения с ръководството ще продължава да влияе в управление на ЧР И ПРОВЕЖДАНАТА КАДРОВА ПОЛИКА .
  • 16 Т.о.ш.и.б.и.я.н

    18 2 Отговор

    До коментар #1 от "търпимост":

    Става кат мвр дай са организирани престъпни рекет групи от национален мащаб
  • 17 Т.о.ш.и.б.и.я.н

    12 10 Отговор
    Ай да гърми аеца и да са свълшва с таз трагедия наречена бълхария
  • 18 Ежко

    32 3 Отговор
    Бокооооо ,къде си Пожарникарино...Айде - цяло НС имаш!МВР тряба да се разпусне и да се започнат назначения от "0"..И нов закон за МВР трябва - справка Грузия!Аз ли да те уча?
  • 19 Бай Танас

    27 3 Отговор
    Подбора на полицаите в България трябва да стане задължително : строяване на плаца , 3 коремни , и 100 метра за 11 секунди .Който може ..остава , който не ..чао от системата.А сега всичко е на книга ...и само лъжи.И поне 1.85 височина .И никакви дисциплинарки ...направо военен съд !
  • 20 Гостенин

    20 2 Отговор
    Герб-ова държава
  • 21 Plovdiv

    5 1 Отговор

    До коментар #7 от "321":

    Цацаров?! Тоя пък к`ъв беше?!?!...
  • 22 Гост

    14 2 Отговор
    Наскоро главния секретар на МВР се накара на хората, че нямали доверие в МВР. Що ли? Така ли се печели доверие и авторитет. Да вземе да се накара и на гражданите, които извършват престъпления. Работа трябва, работа, резултати и отношение, а не пошли вендета с марка МВР.
  • 23 Гост

    10 4 Отговор

    До коментар #10 от "Илия":

    Какъв отлив на кадри бе Илия,имаш ли си претстава как новите служители в полицията.Еми при тях влизат само психари на които все още им се играе на войници.Защо постоянно лъжат че никой неще да става полицай.Знаете ли на колко хора им се взима 750-800 лв. заплата и да си вее мандалото пред районното.Ако не това в патрулката на сянка.Смешни са с това че нямало кандидати.На колко млад народ им се спарва моторетката и за по малка заплата,ама сигурно са по прости та ходят та хамалуват вместо 1ин работиш 2ва почиваш.
  • 24 Mariec

    8 2 Отговор
    То всичко за да започне от нулата трябва и системата да се смени,не да се прекроява
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Злати Войвода

    11 4 Отговор
    Абе този атомния, да не би даму свети мозъка от радация че му сваляте шапка. За тези закани срещу униформен трябва да си понесе наказанието . Това си е престъпление . Такива ли кратуни охраняват АЕЦ-а. Такъв облъчен тип е само за общработник на товарна гара.
  • 27 ГНИДА

    18 2 Отговор

    До коментар #12 от "Кума Лиса":

    А на тебе ясно ли е що частните фирми се опитват да е намърдат на договори с държавните ? Тука ясно е едно - един полицай си е свършил работата и е уволнен ! пешко явно се мисли за царчо ! Ето ти съвременна демократична евроталантическиценна шуробаджанащина !!!!! Ето това създадено в тези модерни времена е по-страшно от комунизма !
  • 28 госстт

    13 3 Отговор
    Каква Полиция бре ??? Това си е все още Милиция...
  • 29 С.Борисов

    8 5 Отговор
    Гледах записа....... един боклук се опитва да прецака друг боклук.....нищо съществено...... :):)всички средства са позволени :) :) и все пак да си кажем :))))))) в България няма закон който да позволява използването на видео записи като доказателствен материал :))))) абе боклучива работа .....
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Защо

    6 2 Отговор

    До коментар #1 от "търпимост":

    А пък българите в България за какво стават...Само за коментари в социалните мрежи...Мангалите са по задружни от нас...Защо не станете вие полицаи,нали не сте дебели и правите по двеста лицеви опори и пращите от акъл...Или си пратете децата,те да станат,нали има свободни места?Заповядайте да ви видим вас,коментаторите-разбирачи...Ама то не е като да пишеш глупости и да си даваш мнението от компа вкъщи или от офиса...

    Коментиран от #32

  • 32 Глупав народ

    5 5 Отговор

    До коментар #31 от "Защо":

    Едни викат,че полицията никаква я няма,други че сме били полицейска държава...Айде разберете се един път завинаги...смешници...
  • 33 Далавера

    4 1 Отговор
    Каким 50 Милтона ? Националните обекти се охраняват безплатно (Рилски,Бачковски манастир,Шипка)
  • 34 До полицая пенсионер

    8 1 Отговор
    Аз също се пресьединявам и питам кьде е политическото и професионално рьководство на МВР!? Защо МВР и ДЧР обслужват човек като Караджов, докога този повярвал в себе си пианица ще кадрува в МВР, проверете коиса му близки и режете глави.
  • 35 Врачанин

    3 0 Отговор
    Ще кача няколко линка само за инфо какъв е уволнения полицай и в какви среди си прекарва времето между смените

    https://bivol.bg/cvetanka-kovachevi-cocaine.html
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Врачанин

    1 0 Отговор
    https://www.google.bg/amp/s/www.24chasa.bg/amp/1744196
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове