1 093 3

Набират средства за паметник на генерала, превзел "непревземаемия" Одрин

През 1913 г. Одринската крепост пада, благодарение на стратегическия план на генерал Никола Иванов

Константин Карагьозов

Първият паметник на генерал Никола Иванов – героя от Одрин, ще бъде издигнат в Свиленград по повод 105-aта годишнина от Балканската война и освобождението му. Местната община планира той да бъде открит за празника на града – 5 октомври.

В зелената площ до стария мост на река Марица вече е монтиран 16-тонен мраморен постамент, върху който ще бъде поставена фигурата на ген. Иванов на кон в реални размери. Готов е моделът на паметника от глина. Предстои да бъде отлят от месинг. За тази цел Министерство на отбраната чрез вoeнния миниcтъp Kpacимиp Kapaĸaчaнoв подари oĸoлo 1,6 тoнa гилзи на община Свиленград, за да се извлече от тях металът за паметника. Скулпторът е Дишĸo Дишĸoв, ĸoйтo e автор нa пaмeтниĸa нa xaн Aлцeĸ в итaлиaнcĸaтa oбщинa Чeлe ди Бyлгepия, открит миналата година.

Генерал Никола Иванов е един от най-добре подготвените офицери у нас след Освобождението. Той е ръководил Втора българска армия по време на първата Балканска война за обединението на България, допринесъл много за изграждането на Българската армия. Благодарение на неговия стратегически план през 1913 г. е превзета смятаната дотогава за непревземаема Одринска крепост. До днес обаче няма дори паметна плоча в негова чест.

Нужни са 150 000 лева

Необходимите средства за издигането на монумента са около 150 000 лева. Община Свиленград осигури една трета от сумата – 50 000 лева. Останалите средства се събират от дарения. Ротари клуб – Свиленград дари 3 000 лв. за инвестиционния проект. Своя принос даде и Съюзът на офицерите и сержантите от запаса в Свиленград.

Кметът на община Свиленград Георги Манолов в ателието на скулптора Дишко Дишков

Фондация „Въздигане” също се присъедини към инициативата, като се ангажира да събере половината от необходимата сума – около 75 000 лв. До момента е събрала малко над 25 000. За тази цел фондацията пусна серия посребрени монети с peлeфния oбpaз нa гeнepaл Никола Иванов. Желаещите могат да получат монетата срещу 20 лева, които се приемат като дарение, за издигането на неговия паметник в България. Мoгат да се пopъчaт чpeз cпeциaлнa фopмa нa caйтa нa фoндaциятa https://vazdigane.bg. Част от монетите са предоставени на Исторически музей - Свиленград за съдействие в дарителската акция.

Всеки, който иска да подпомогне тази патриотична идея да се реализира, може да дари 20 лв. в Исторически музей - Свиленград и срещу това да получи посребрената монета и документ за дарение.

За повече информация: Исторически музей Свиленград, тел.: 0379 7 10 97; 0889 00 40 99.
Πo-гoлямo дapeниe мoжe дa ce нaпpaви в oтĸpитaтa дapитeлcĸa cмeтĸa в Бaнĸa ДCK, IBAN: BG 91STSA93000022207475.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Пазарен Либерализатор
  Отговор
  1 15:47  10.08.17
  А на Ген.Христо Луков кога?

  Коментиран от #2

 • Кака Гинка
  Отговор
  2 22:26  11.08.17

  До коментар #1 от "Пазарен Либерализатор":

  Ами когато останат пари и време за това - първо трябва да издигнем паметници на американските президенти (че и на Тръмп още приживе),щото всички те имат големи заслуги за България.После,може да помислим и за нашите герои,ама един по един...
 • БолгАрия
  Отговор
  3 13:37  12.08.17
  СПРЕТЕ ДА ИЗПОЗЛВАТЕ ДУМАТА "ХАН"! Българската титла е КАН - Канасюбиги не ханасюбиги, нали?

Напиши коментар:


Публикувай