Last news in Fakti

10 Август, 2017 14:57 4 558 36

Мюфтии бягат масово от България

  • ислям-
  • мюфтии-
  • имами-
  • джамии-
  • мюсюлмани-
  • мюсюлманство-
  • вероизповедание

Над 600 имами вече пети месец не са получавали заплати

Мюфтии бягат масово от България - 1
Джамията в село Гьоврен

Мюсюлмански духовници масово напускат България заради неплатени възнаграждения. Според главния мюфтия Мустафа Хаджи финансова криза е започнала след отказа на служебното правителство на Огнян Герджиков да поднови протокола за сътрудничество между Българската дирекция по вероизповеданията и турската Дианет вакъф, информира БНР.

По силата на това споразумение, мюсюлманското вероизповедание у нас е получавало от Турция над 75 процента от парите, необходими за неговата работа.

Заради недостига на средства, над 600 имами вече пети месец не са получавали заплати. Парите на Главното мюфтийство са насочени към трите средни мюсюлмански училища у нас и Висшия ислямски институт.

Останали без заплати, много от младите духовници вече са напуснали страната, съобщи главният мюфтия Мустафа Хаджъ: "В Европа работят или на строежа, или полска работа, или мият коли в някоя бензиностанция. Те получават по-добро възнаграждение, отколкото ако са имами в България".

Сред мюсюлманските духовници тлее остро социално напрежение. Готвят се протести: "Ще има хора, които ще се опитат да извлекат дивиденти от такава една ситуация. В това число не изключвам също някои политици. Затова ние правим всичко възможно да не се стига до протести".

Главното мюфтийство настоява да бъде увеличено финансирането на мюсюлманското вероизповедание или да се поднови протокола за сътрудничество с турската дирекция Дианет вакъф.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    62 4 Отговор
    Прав им път ,и да не се връщат.
  • 2 ХХХ

    58 5 Отговор
    Идеално.
  • 3 gost

    45 6 Отговор
    На всички по-равно. АКо се увеличат парите на всички вероизповедания (вкл. марсологията) по равно. А най-добре е да, се спрат държавните субсидии за всички вероизповедания , освен за основното .
    и да се знае един език, една вяра, една държава!!! на който не му харесва , е свободен да си търси щастието където иска. Но не и да прави социално напрежение и да асе налага. ако го направи...наказание според закона. ако продължава....рецидив и пак наказание .
    но....всички знаем държавта на проститутките (разбирай боко тиквата и компания) колко е продажна,
  • 4 Gost

    18 10 Отговор
    Не е идеално . Ще постигнат своето защото султата ще се обади на боко тиквата и осле ние , ще им плащаме да издевателсват над нас и нашата история.

    Проблемите трябва да се решават, а не дас е замазват и отлагат.
  • 5 Горд Българин

    47 6 Отговор
    Ай след тях да хващат пътя и всички ислямета. ТУК Е ХРИСТИЯНСКА БЪЛГАРИЯ ТАКА Е И ТАКА ЩЕ БЪДЕ. На, който не му изнася да си обира партакешите.
  • 6 Пазарен Либерализатор

    52 2 Отговор
    Не ми е ясно защо финансовите дилеми на мюфтийството се превръща в национален проблем?
  • 7 и Исус е Господ

    49 4 Отговор
    Най после една хубава новина
  • 8 кроко

    37 2 Отговор
    А аз отначало грешно прочетох заглавието - мафиоти, но нищо и мюфтии става, но няма да е зле след мюфтиите и мафиототе да се изнесат !

    Коментиран от #11

  • 9 Правоверен

    15 4 Отговор
    ГОСПОД ВИЖДА ВСИЧКО,
    ГОСПОД. ВИЖДА ВСИЧКО
    ГОСПОД ВИЖДА ВСИЧКО
  • 10 ердоган

    5 25 Отговор
    Всеки може да изповядва каквато религия си иска.

    Коментиран от #12

  • 11 Кост

    12 2 Отговор

    До коментар #8 от "кроко":

    Мълчи, не думай!!! Ще останем без парламент, политици и милионери...тоест без "цветът на обществото" ... имаш +
  • 12 Трол

    24 2 Отговор

    До коментар #10 от "ердоган":

    Ти лично не можеш. Родил си се в семейство, което почита една религия създадена от един неграмотник. Събрал в едно юдеизъм, християнство и езичество. Откъде мислиш, че идва израза Ваала? Ако си турчин преведи ми думата-Tanrığım! Ми идва от Тангра бе душко, юмушак g не се чете а удължава нали знаеш. Ама я го изговори и ще видиш какво се получава. Да се върна на Ваала, и Каабе джамия-бивш езически храм на бог Ваал. Затова, когато казвате Ваала и били си спомни думите ми. Да ви имам религията, да ви имам самочуствието на праведни!

    Коментиран от #13

  • 13 ХАСАН

    4 24 Отговор

    До коментар #12 от "Трол":

    Думата Танръ или на старотурски Тангра няма нищо общо с мюсюлманството а с езическите божества от Азия ..и там българи и турци имат общи корени..българите са част от тюркските племена ..четете межбунаробна история а не " романиста"Божидар Димитров..

    Коментиран от #14, #19, #29, #34

  • 14 Горд Българин

    20 5 Отговор

    До коментар #13 от "ХАСАН":

    А ти спри да четеш турската история, която за теб явно е международна. Набий си го в канчето, че българи и турци НИКОГА НЕ СА ИМАЛИ НИЩО ОБЩО. Не ни приравнявай към примитивните си роднини. България, когато е съществувала като държава турция изобщо не е съществувала на картата на света. Турски народ няма и никога не е имало. Вие сте сбирщина от всякъде включително и доста цигани има при вас. Така сте се омесили, а държавите тогава презрително са ви наричали турци като думата е била използвана с обиден смисъл. А сега вие смятате турците за нация и етнос. Когато някой неща не са ти ясни не се опитвай да ги разясняваш на останалите и ще е добре наистина да прочетеш малко международна история и да се образоваш стига да знаеш различен от турския език. Намерил се кой да ни ограмотява.
  • 15 херодот

    20 2 Отговор
    Нека в България останат тези , които се чувстват Българи.Българите на р.Волга са станали мюсулмани преди Българите на р.Дунав да станат християни.Щом не се чувства човек Българин в България- да си ходи вкъщи. Който казва че мюсулманите в България са турци-да се набива на кол ! Или да иде в турция и там да му обяснят , че не е турчин по друг начин...... ТУКА С ТОВА КОМПРОМИСИ НЯМА ДА ИМА !!!
  • 16 ХАСАН

    3 20 Отговор
    Тъп като хайдутин си..само от бой разбираш
  • 17 ХАСАН

    8 9 Отговор
    И да останат "чистокръвните мургави "българи като Валери Сименов..хахаха...напрвете му генен анализ да видим какъв ще излезе

    Коментиран от #18, #20

  • 18 Горд Българин

    16 2 Отговор

    До коментар #17 от "ХАСАН":

    Аз предлагам ти да си направиш ДНК изследване та да видиш какъв Хасан си. Да не останеш изненадан от резултата, че нямаш нищо турско с изключение на мисленето ти, защото това ти е набивано в главата, от както си се родил. Я да те питам по време на турското робство българите, които са приели исляма насила под заплахата от убийства, какви са българи или турци? А техните потомци, какви са след като са израснали с исляма българи или турци? Хасанчо запомни едно религията няма нищо общо с етноса. Не знам, защо такива като теб са си въобразили, че след като изповядвате ислям то задължително сте турци. Турци ама друг път. ДНК-то ще докаже, че не сте турци и нямате нищо общо с тях, но проблема при вас е, че мисленето ви е турско и се правите на по турци от турците, но когато отидете в турция там ви викат гяури и не ви признават и с право. Та вие в крайна сметка сами сте си виновни, че сте се поставили в това положение на ни рак ни риба.

    Коментиран от #21, #25

  • 19 Трол

    17 2 Отговор

    До коментар #13 от "ХАСАН":

    Абе неграмотник, ти ли ще ми обясняваш турския и исляма! Не разбра ли, че нивото ти е под Марианската падина! Само ти обяснявах, че турците използват възклицанието Танръъм, в смисъла на Боже мой, много добре знам откъде произлиза! И се кълнат когато казват Ваала и Били по името на бог Ваал чийто храм в езическите години е бил Каабе джамия. Толкова ли си зле, че не разбра думите ми? Дисертация ли трябва да ти развия за да разбереш, че Мохамед е сглобил пъзел а тихси мислиш, че е свише! А и някои знаем, че твоите деди не са от Арабския полуостров или оталтайската езикова-тюркутска общност, а от делтата на Инд! Поне пред мен не се прави на знайко-Банго Василий! Още по-малко ми говори за общото между тюрки и българи! Ограничавам съгласието си с твоите думи до прабългарската аристокрация. А пък ония професор, който ми споменаваш...no comment!

    Коментиран от #26

  • 20 МАКЕДОНСКИ РИЦАР

    2 13 Отговор

    До коментар #17 от "ХАСАН":

    Той вече е българин , но за напред незнам. То , човек се променя, зависи от финикийските кинти. Ние и без него сме някъв тюрлю гювеч , а Божко направо качамак за изхвърляне. Доста хора незнаят че има Българи мюсюлмани в кавказ , готов съм да се обзаложа на милиони . Може да зададете този въпрос и на гн. Божидар Димитров и той ще потвърди думите ми. Неграмотни има, но ако не искаш да научиш истината , това е друга тема. То и Българин да си не е голям келепир, но аз като МАКЕДОНЕЦ , мога да ви изнеса доста истини които вие не искате да знаете. Ай със здраве...

    Коментиран от #22, #23

  • 21 БАЙ ГАНЧО

    6 1 Отговор

    До коментар #18 от "Горд Българин":

    Ти също да си правиш изледване, резултатите ще те изненадат чоджуум. Тъй като съм джентълмен , оставям на теб да си признаеш произхода ти. Бай бай
    Да се образоваме зедно , има кво да учим и знаем още.

    Коментиран от #27

  • 22 Трол

    10 2 Отговор

    До коментар #20 от "МАКЕДОНСКИ РИЦАР":

    Кабардино Балкария, е и какво искаш да кажеш? Че и Воложка България е приела исляма. Във арменски и византийски източници за българите в северен Кавказ се споменава през || век-кара булгар, кучи булгар, котригури, оногундури, та чак чукундури. Днес има една автономна облас в Русия-Чувашия, историчессите им спомени водят до прабългарите. Но това не е сайт за история.
  • 23 Шпек Салам Народен

    9 2 Отговор

    До коментар #20 от "МАКЕДОНСКИ РИЦАР":

    То и вие,македонците,сте ни рак,ни риба, точно,като българските мюсюлмани,които се мислят за турци.
    Сигурно си с българска л.к. ,но иначе си македонец,както ти изнася т.е.
    Ама не мога да ви разбера,какво точно искате?!Хем живеете в България,хем сте турци или македонци.Абе,като сте такива,пишете си там,във ВАШИТЕ си форуми,какво ви тегли насам!?
  • 24 Пазарен Либерализатор

    14 3 Отговор
    Аз да питам мюсюлманите - като на мегдана се редите за масов сюнет после супа ли варите от кожичките за курбан-байрям?
    Благодаря предварително за отговорите.
  • 25 ХАСАН

    2 11 Отговор

    До коментар #18 от "Горд Българин":

    В България има помаци..това са славяни които са приели правата вяра...но има и турци..има и турци които са атеисти,турци покрай Дунава които са си християни ..и турци които са си мюсюлмани...

    Коментиран от #28

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Горд Българин

    8 3 Отговор

    До коментар #21 от "БАЙ ГАНЧО":

    Какво бе бай Ганчо, за какво да се изследвам като съм бял, рус и синеок. Ти такива турци познаваш ли, защото аз не. Остави ги тези белите и русите, които се правят на турци. Това не са турци това са потомци на отвлечени бели хора от християнска Европа по времето на турското робство. Защо мислиш, че са отвличали само бели, руси хора и са ги натикали из анадола? Отговора е много прост, за да си подобрят майм.нските черти. Турците са много мургави, късокраки, несъразмерни, мустакати с тъмно окосмяване и очи. Не можеш ги сбърка със славяните.
  • 28 Горд Българин

    7 2 Отговор

    До коментар #25 от "ХАСАН":

    Хасане тези глупости ги пиши някъде другаде. Мен не можеш да ме убедиш. В България след Руско-турската война и изтласкването на турците от територията на България турци почти не са останали. Имало е една съвсем малка незначителна част, която е останала и се е съгласила да живее в мир иначе са щели да бъдат избити. Та останала е много малка и незначителна част, която в никакъв случай не се е разраснала до такава степен, както днес твърдиш, че едва ли не всички мюсюлмани в България са турци. По голямата част от мюсюлманите останали тук са си чисти българи, но ПРИЕЛИ НАСИЛСТВЕНО ИСЛЯМА от турските г.дове. Днес това са помаците. Ходил съм на доста места в Родопите и трябва да ти кажа, че повечето помаци са дори с български имена и дума на турски не знаят само вероизповеданието им е мюсюлманско по обясними причини. Та днешните смешници, които се имат за турци не са никакви турци а потомци на насилствено потурчени българи. Другото е твоя интерпретация и манипулация, но не при мен тия.

    Коментиран от #30, #31

  • 29 Димитър

    15 1 Отговор

    До коментар #13 от "ХАСАН":

    Тука за друго говорим . Прекратява се външната намеса от Турция , парите спират имамите си ходят. Ако имаше толкова много вярващи щяха да се съберат и да им платят заплатите , но се оказва че няма и Турция изкуствено е финансирала тая обстановка. Спира се външната намеса и хората си живеят нормално и ги няма онея да вият по 5 пъти на ден дето ни християни ни мюсулмани могат да ги разберат
  • 30 ХАСАН

    1 13 Отговор

    До коментар #28 от "Горд Българин":

    Ти си като комунистите...насила искаш някой да ти вярва...бил си в Смолян това да..има славяни помаци които са приели правата вяра...но има и турци..и тия турци са "акънджъ" ..те имат мисията да пазят свещенните земи,гробове,религиозни места до свършека на света...такава е повелята на всевишния...
  • 31 МАКЕ РИЦАР

    2 9 Отговор

    До коментар #28 от "Горд Българин":

    МАКЕДОНИЯ Е ВЕЛИКА, ЗНАЕТЕЛИ ОТ КАДЕ ДО КЪДЕ Е ?

    Коментиран от #32

  • 32 Горд Българин

    6 1 Отговор

    До коментар #31 от "МАКЕ РИЦАР":

    А бе ти пък и ти къде се ръгаш? Македония та македония. Такава държава няма, никога не е имало и никога няма да има. Това е просто една територия, която насилствено е откъсната от България и там са създали тази изкуствена държава. Кво си тръгнал да ми се пениш. Ай гледай си там смешната територийка и не ме занимавай с глупостите си. Вие сте чисти българи, но с промити от сърбите през годините мозъци. Докато гледате да плюете по нас, албанците ще ви изядат. До 10 години македония няма да съществува, защото ще има само албанци там, но вие сами се докарахте до тук. Проблема си е ваш.
  • 33 Фалшиви новини

    9 2 Отговор
    имами избягаха от България, знаем ни тези имами ,същите като в ПАЗАРДЖИК,спонсорирани от Саудито-свине.Сигурно тези цигани ,акана турци са...Една религия трябва да е чиста,но заради чичка паричка и цигани са станали баш турци.Познавам много турци ,които не понасят тези ромоподобни идиоти..
  • 34 гостъ

    6 1 Отговор

    До коментар #13 от "ХАСАН":

    А ти чети генетичните изследвания и Ганчо Цонев.Тогава теорията ти ще отиде където слънце не огрява....Сиреч където и е мястото.

    Коментиран от #35

  • 35 ХАСАН

    2 5 Отговор

    До коментар #34 от "гостъ":

    Ако е български академик то няма нужда да се чете..в България от 1944година се правят изследвание по поръчка...ако прадядо ми не знае български и е мюсюлманин,ако дядо ми не знае български демек....аз пък не разбирам как така прабъьгарите от ханове и бог Тангра стараха славяни??моята теория е че българите бяха асимилирани от истинските славяните...а македонците са поттмци на Александър Македонски...баща му-Филип е основател на Филимополис -Филибе..Пловдив

    Коментиран от #36

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове