1 357 9

Мигрантите в България рискуват да станат роби

Снимка: Shutterstock
Снимка: Shutterstock
Светослава Ингилизова

Случаите на робство в Европа са се увеличили многократно, а България е сред страните с най-голям риск мигранти да се превърнат в роби. Анализатори са установили, че причина за това е потокът от мигранти към Стария континент.

От 2015 г. досега в Европа са влезли над 1 милион мигранти, главно от Сирия. Освен рисковете от самото пътуване, за тези хора съществува и реалната опасност да бъдат превърнати в роби, съобщи бТВ.

Британската компания Вериск Мейпълкрофт (Verisk Maplecroft) всяка година изготвя доклад за съвременното робство. Това е общ термин, който обхваща престъпления като принудителен труд, сексуално робство и трафик на хора.

В доклада са включени 198 държави, като се разглеждат структурата и ефективността на правоприлагащите органи, както и броят на подобните престъпления.

България, Румъния, Гърция, Италия и Кипър са страните от Европейския съюз, където мигрантите са изложени на най-голям риск от робски труд, отчитат анализаторите. Те обръщат внимание, че и петте държави са ключови входни врати към ЕС.

Около 115 000 мигранти и бежанци са достигнали Европа от началото на годината. Огромната част от тях, над 80 процента, са влезли в Италия.

Експерт от компанията заяви, че властите в тези държави имат затруднения със справянето с проблема заради големия брой новопристигнали.

В световен мащаб, държавите с най-голям риск са Северна Корея, Сирия и Южен Судан.

Ситуацията в Турция също се е влошила много в последната година. На обратния полюс, най-голямо подобрение е постигнала Индия (от 15-о до 49-о място). Тайланд също е регистрирал сериозен напредък (от 27-о до 48-о място).

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Трол
  Отговор
  1 20:18  10.08.17
  Нищо такова, първите 240 бройки ще направим депутати. Другите в правителството, после следват партиите и техните ръководства. Следваща стъпка-интеграцията с алкохолните напитки ром. Останалото електорат и население. Българите и в частност аз, през терминал 2.
 • Dora
  Отговор
  2 20:47  10.08.17
  И къде ще идеш дрисльо такъв?

  Коментиран от #3

 • Трол
  Отговор
  3 21:17  10.08.17

  До коментар #2 от "Dora":

  С моите пари и възвожности, където си искам. А стомашно чревните разтройства хич не са ми познати. Като се установя ще ти пиша на имейла да конкретизираме медицинската ти епикриза.
 • Знаещ
  Отговор
  4 21:29  10.08.17
  В България емигрантите рискуват единствено да получат доход по-висок от средния за страната и в пъти по-висок от този на пенсионерите, които са се трудили по над 40 години. На емигрантите не им се налага да работят, защото ние им плащаме по 1050 лева месечно, а на пенсионерите знаете какви са им пенсиите. А и само като прочетох лъжата, че основната група емигранти са сирийци и веднага видях дългата ръка на Сорос. Даже официалната европейска статистика неохотно признава за максимум 20 процента сирийци, което значи, че вероятно са по-малко.

 • Шпек Салам Народен
  Отговор
  5 21:54  10.08.17
  Къде е пазара за роби,да си купя една робиня?Да ми готви,да ми чисти...
 • Кака Гинка
  Отговор
  6 03:20  11.08.17
  Така значи:турците векове наред просто са присъствали у нас,а сега техните мюсюлмански братя ще попаднат в българско робство,ако дойдат тук.И това го казват британци,дето никога не са имали колонии и роби.Да плаче ли човек,да се смее ли на подобно твърдение! Но пък може да и да ни е от полза - защо да не сме робовладелци,ако това успее да отклони "бежанците"...
 • робовладелец
  Отговор
  7 09:33  11.08.17
  Ми те какви искат да станат Ако искат направо да им са надупи
 • Лупи
  Отговор
  8 12:07  12.08.17
  По-голям роб от човек работещ за 600 лв и плащащ 100 лв ток, 50 лв транспорт, 300 лв храна, 50 лв телефон-телевизия-интернет, 100 лв заем и 50 лв други задължителни малки разходи на месец няма! Това не е мит а реалност за стотици хиляди дори милиони българи. Другото са празни приказки. Аз други роби в Европа освен българите не виждам.
 • БолгАрия
  Отговор
  9 14:09  12.08.17
  Затова си вдигайхте багажериите и отивайте към някоя богата арабска държава, тук сме много лоши и тежък живот ви очаква, като например да ви се наложи да работите, не само да се въргаляте, оправдавайки се с жегите...

Напиши коментар:


Публикувай