433 0

Наложеното вето върху "ЗООС" ще създаде проблем за изграждането на АМ "Струма"

„Респективно то трябва да се съобразено с всички нормативни процедури, включително и обществените обсъждания на ОВОС"

Николай Нанков
Николай Нанков
Маргарита Илиева

Според министър Николай Нанков наложеното вето върху Закона за опазване на околната среда би могло да създаде проблем за АМ "Струма". В интервю за бТВ Нанков поясни, че властта вече е взела решение за АМ "Струма".

„Респективно то трябва да се съобразено с всички нормативни процедури, включително и обществените обсъждания на ОВОС. От икономическа и технологична гледна точка най-адекватен вариант е полуизточният. Трасето към Гърция остава по съществуващата част на Кресненското дефиле, с уширяване, изправяне на завои, изграждането на необходимата екологична инфраструктура, която да защити биологичните видове. В посока София шосето се качва източно над дефилето, с изграждане на 5 възела, с 6 свързвания между двете трасета и връзката между всички общински пътища с направленията на новото трасе източно от дефилето", обясни Нанков.

Не пропусна и факта, че дефилето на Кресна е най-сеизмичният район в България.
По думите му стана ясно, че това е алтернатива, с която да се осигури сигурното и безопасно преминаване през Кресненското дефиле.

„Това е най-евтиният вариант. Това е най-безопасният вариант от гледна точка на здравето, живота на хората. Тунел със сигурност няма и не трябва да има. Основният ни приоритет е сигурността на преминаващите граждани“, коментира министърът.

Във връзка с наложеното вето от страна на президента Румен Радев върху Закона за опазване на околната среда, имащ отношение към екооценките и обжалванията, дали ще създаде допълнителни трудности за реализирането на важните проекти, Нанков заяви:

„Специално за АМ „Струма“ би могло да създаде проблем“. Процедурата по налагане на вето и преодоляването му отново със законодателна инициатива, предполагам колегите народни представители ще се съобразят с някои от мотивите. Но трябва да си дадем ясна сметка за какво става въпрос с предложените промени. Тук става въпрос само за национални обекти, които са от национално стратегическо значение за страната. Не говорим за всички инфраструктурни обекти да минават на едно институционално обжалване. Да, президентът има своите аргументи“, категоричен е той.

На въпрос за санирането и проверка на опасен блок в Стара Загора, регионалният министър отговори, че има един блок по програма за енергийна ефективност у нас.

„Има един блок, саниран по програмата за енергийна ефективност у нас, в който са използвани материали с проблеми. Ще се търси техническо решение за сградите, при които не са спазени изискванията. Това ще се поеме от програмата“.


Освен това той допълни, че въпросният проблемен блок се намира в Бургас, а не в Стара Загора.
„Санирането не е спряло, продължаваме. Спекулира се по темата. В момента имаме готови 580 сгради, санират се 565, до тези 2022 сгради, които са със сключени договори има наличен финансов ресурс, ще остане и за още сгради от тези 2 млрд. лв. “, добави той.

Във връзка с навършването на 100 дни от управлението на кабинета „Борисов 3“ и каква оценка си дава, Нанков заяви: „Мисля, че не е нормално и етично да се самооценявам. В нашето ведомство продължихме доста добри практики, а и стартирахме. Оценката се права от гражданите. Винаги може повече, Бъдещето ще докаже, че ще се справим с тежките задачи“, категоричен е той.

България


Напиши коментар:


Публикувай