900 2

Около 830 безработни тръгват на работа

В Северозападна България безработица е значително по-висока от средното равнище

Венцислав Михайлов

Наемането на безработни по програма „Работа“ може да започне от 1-ви септември. По програмата ще се осигурява заетост в 14 общини с висока безработица от Северозападна България - Ружинци, Якимово, Хайредин, Димово, Борован, Вълчидръм, Чупрене, Бойчиновци, Метковец, Макреш, Криводол, Грамада, Чипровци и Брегово. Това заяви министърът на труда и социалната политика Бисер Петков след информационна среща за представяне на национална програма за обучение и заетост на безработни лица "Работа" в град Монтана. В срещата участваха областните управители на Видин, Враца и Монтана, кметове на общини и работодатели.

В Северозападна България безработица е значително по-висока от средното равнище за страната. „Насочихме се към този регион, тъй като тук предлагането на работни места е малко, а в тези 14 общини безработицата е над два пъти по-висока от средната“, посочи министърът.

Предвиденият ресурс по програмата е 2 млн. лв., като финансирането е от бюджета на Министерството на труда и социалната политика. С тези средства ще се осигури заетост на 830 лица за четирите месеца до края на годината. Работодатели, които ги наемат, ще получават от държавния бюджет средства за техните възнаграждения в размер на минималната заплата и осигуровки. Средният разход на едно лице при пълна заетост месечно е около 600 лв. Това означава, че при около 8400 безработни лица в тези общини, всеки десети от тях би могъл да си намери работа по тази програма.

Договорите ще бъдат сключвани за 4 месеца с опция за удължаването им до 12 месеца. Ще направим всичко възможно да осигурим финансиране и за 2018 г. Амбицията ни е при добро представяне на проекта да разширим програмата и да включим и други региони, каза министър Петков.

Достъп до програмата ще имат всички безработни, регистрирани в бюро по труда. Приоритетно заетост ще се осигурява на продължително безработни, безработни на социално подпомагане, хора без професионална квалификация или с основно и по-ниско образование, младежи до 29 години.

В програмата могат да се включат максимално широк кръг работодатели от частния сектор, общинските администрации, общинските предприятия, социални предприятия, дружества за заетост, предприятия, които осигуряват временна заетост, неправителствени организации.

„Даваме приоритет на частните работодатели, защото очакваме, че част от лицата, които ще бъдат наети от тях, след изтичане срока на субсидираната заетост, ще останат и ще продължат да работят“, каза министър Петков.

Дейностите, за които частният сектор ще може да наема безработни, не са ограничени. Общините ще могат да ги наемат в общополезни дейности - ремонтни дейности по поддръжка на сгради, комунално битово обслужване, озеленяване, оформяне на тревни площи, изграждане на зони за отдих, ремонт и поддръжка на общински пътища, почистване на речни корита, отводнителни канали и канавки, поддържане на екопътеки и зони за отдих, отстраняване на неправомерни сметища, включително услуги, свързани с грижи в дома за деца и възрастни хора.

През следващата година в програмата ще бъде включени и курсове по ограмотяване и обучения по професия, тъй като голяма част от трайно безработните са без квалификация и образование.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • босе
  Отговор
  1 23:09  13.08.17
  Ще строят "живота нов"....по програмата-до 20 години само "орки", знаещите и можещите българи със ценз-познайте къде?
 • Uflaf
  Отговор
  2 07:22  14.08.17
  Двата милиона на това министерство от къде идват. Не ли от данъци на работещи ? Ако работодателите имат нужда от работници значи имат производство и реализацията му. Те сами щяха да си ги наемат. Както е нормално на всякъде другаде. Осигурявате заплата на човек за когото реално няма работа. Тоест измисляте нещо което имитира работа за да давате пари. Ми добре-дайте им ги на право ,защото като свърши далаверата то производството и продажбата му ще са цъфнали и веднага ще поискат още работници. Някой знае ли колко временно наети по програми за да вземат прословутите 8 лв на ден работят реално , а не като казанджии ,ратаи , строители ,градинари и дървари в дворовете и в частните имоти на кметовете в малките населени места. Ще погледне ли някой и сравни написаното в тефтера с надниците и реалния брой хора които се виждат на работа ,примерно на мегдана на селото ? И последно - как ще се върнат тези 2 милиона събрани от данъците на работещите или няма нужда да се връщат? Това е подарък от нас / управляващите/ за Вас защото много взехте в него край да се боядисвате червено и зелено. Сега натиснатите " бизнесмени" и кметове от района ще ви обяснят кои са добрите за да знаете за следващите ,когато и да са те ,избори. Така де -няма само "онея " да купуват. Така си е и законно от всякъде . С чужда пита помен прави.

Напиши коментар:


Публикувай