12 659 15

Чашата на язовир "Цанков камък" се напука

ГЕРБ дават проекта на прокурор

Венцислав Михайлов

Чашата на Цанков камък се напука. Сега водите на река Гашня вместо в язовира се изливат в подземните недра на няколко километра под с. Стоманово. Коритото на реката е ронливо и никой от проектантите не е предвидил, че не трябва да се вкарва в язовира. Сега се налага спешен ремонт, съобщава "24 часа".

Коритото на реката е в карстов район - има ронливи скали, което води до загуба на вода. Заради източването на водите на язовира местни риболовци твърдят, че тонове риба са измрели от маловодието и липсата на достатъчно кислород.

В следващите два месеца язовирът ще е сух заради планов оглед и ремонт на облицовката на коритото на р. Гашня. Ще се правят и текущи ремонти на хидрогенератори 1 и 2 на ВЕЦ "Цанков камък".

През юли Национална електрическа компания (НЕК) съобщи, че започва планов ремонт по река Гашня, част от водосбора на язовир "Цанков камък", чието корито минава през карстов район и затова е налице загуба на вода. Беше започнат и текущ ремонт на хидрогенератори на ВЕЦ "Цанков Камък".

Жечо Станков уточни, че в момента се прави изследване, което ще покаже колко ще струват ремонтите. По думите му е била заложена стойност на "Цанков камък" в размер 440 млн. лева, но до края сумата е набъбнала до около милиард, а не са били планирани средства за непредвидени ремонти и сега държавата трябва да плаща още.

Станков добави, че водноелектрическата централа на "Цанков камък" е нерентабилна, тъй като работи не повече от 50 дни в годината. Според него реално инвестицията в проекта може да се възвърне не по-рано от 100 години.

През следващата седмица ще бъде подаден сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров за проекта "Цанков камък", съобщи във Варна депутатът от ГЕРБ Александър Ненков. Сигналът вероятно ще бъде внесен от парламентарната група на партията.

Заместник-министърът на енергетиката Жечо Станков посочи като причина за сигнала дефекти при изпълнението на язовира, заради които огромни количества вода се просмукват в земята и сега държавата трябва да дава пари за ремонти.

Хидровъзелът "Цанков камък" бе пуснат в експлоатация преди 7 години. Строителството му започна при управлението на правителството на Сергей Станишев (БСП, НДСВ и ДПС) и завърши по време на първия кабинет на Бойко Борисов, който не веднъж го е посочвал като пример за скъп проект, от който няма голям ефект. През 2010 г. се разбра, че лидерът на ДПС Ахмед Доган е получил хонорар от 1.5 млн. лв. като консултант по четири хидроенергийни проекта, включително "Цанков камък". Също през 2010 г. премиерът Бойко Борисов подаде сигнал при тогавашния главен прокурор Борис Велчев за "Цанков камък" и бе образувано разследване. Хидровъзелът се прочу и с изграждането на 21-километровия му обходен път срещу рекордните 220 млн. лв, заради които стана известен като "златния път".

Почетният председател на ДПС Ахмед Доган взе 1,5 млн. лева като консултант по четири мегапроекта - хидровъзел "Цанков камък", "Доспат", каскада "Горна Арда" и язовир "Тунджа".

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • georgi
  Отговор
  1 15:55  11.08.17
  Няма значение консултанта и "други" са добре.
 • КОЙ МОЖЕ ДА ОПРАВИ БЪЛГАРИЯ
  Отговор
  2 17:27  11.08.17
  НАРОДНА ДИКТАТУРА. ЕДНА ПАРТИЯ И СИЛНА РЪКА. А СЕГА ИДИ ГОНИ СТАНИШЕВ, КОСТОВ, ВИДЕНОВ, ДОГАН, БОЙКО ИЛИ БАЙ ИВАН. Туй е то капитализма с таз демокрация. КУЧЕ ВЛАЧИ КАМИОН.

  Коментиран от #4

 • Доган
  Отговор
  3 17:27  11.08.17
  На прост народ и 1 милиард тояги са му малко.
 • Истината
  Отговор
  4 18:19  11.08.17

  До коментар #2 от "КОЙ МОЖЕ ДА ОПРАВИ БЪЛГАРИЯ":

  Ами да то при Соца въобще не се крадеше никак даже на обикновените хора не се разрешаваше да крадат за краденето си имаше отбрани партиини другари дето съд не ги ловеше , след 1989 г. откраднаха сума ти заводи фабрики и прочие . Само че добрата школовка им беше през Соца .

  Коментиран от #15


 • Т.о.ш.и.б.и.я.н
  Отговор
  5 18:20  11.08.17
  1 милиард за ремонт ощи половин за изграждането му и ефективност само 50 дена годишно ......е така се разсипва държава тез пари са отишли у часни фирми и доставчици на материяли а работниците се трепат за 20 евро на ден....ако 1.5 млрд държавата бе вложила във фотоволтайци ефектът щеше да е огромен но тук ефект и силна държава не се гони а само кражбини
 • Зоолог
  Отговор
  6 18:28  11.08.17
  Къде е гледал Главният хидролог на републиката - Ахмед Доган, дето гушна парите за проектна дейност. Сега компетентният хидролог, да го подведат под отговорност.
 • Т.о.ш.и.б.и.я.н
  Отговор
  7 20:18  11.08.17
  По добре да бяхме под турско робство все още щото под бългряско робство политическо сме крайно зле
 • архитект
  Отговор
  8 20:37  11.08.17
  Опаааа.Подготвя се още една огромна кражба на дьржавни пари.Този пьт театьра е Доган и Бойко Борисов.Толкова са плоски вече.И малките деца ги разбраха как действат тези мутри от ГЕРБ.А ПЬК АКО ИМА ВСЕ ОЩЕ ЗАБЛУДЕНИ ОВЦЕ ПОДРЬЖНИЦИ НА ГЕРБ ТО СИ Е ТЯХНА РАБОТА.Сьжелявам за тях
 • ГАЗКА КАЛАШНИЦИ
  Отговор
  9 22:07  11.08.17
  И КАРДИНАЛНО СЕ РЕШАВАТ ПЛОБЛЕМИТЕ НА ДЪРЖАВАТА С ПРОДАЖНИТЕ МЕКЕРЕТА.

  Коментиран от #11

 • Гост
  Отговор
  10 22:11  11.08.17
  Само да ви кажа, че вината може да е както в проекта , така и в изпълнението. Не винаги проектантите са виновни, но в БГ зависи кой на кого е човек, нали?!
 • Борис
  Отговор
  11 22:28  11.08.17

  До коментар #9 от "ГАЗКА КАЛАШНИЦИ":

  Абсолютно вярно.
 • Гого
  Отговор
  12 06:28  12.08.17
  Ей писна ми от тия алчни и ненаситни к..ви в парламента...
 • Безстрашния
  Отговор
  13 09:11  12.08.17
  Трепане му е майката ТРЕПАНЕЕЕЕ...!!!
 • Г.З.
  Отговор
  14 06:47  13.08.17
  За пукнатината в чашата,на колсултанта да му бъде разбита кофата.
 • filo
  Отговор
  15 15:14  15.08.17

  До коментар #4 от "Истината":

  При соца крадяха всички, а сега само отбрани хора и това дразни останалите, които не могат.

Напиши коментар:


Публикувай