2 603 3

"Цанков камък" не е със спукана чашка, в планов ремонт е

НЕК плаща 80 000 лева за поправката

Константин Карагьозов

80 000 лева ще плати Националната електрическа компания за ремонта на язовир "Цанков камък". Това съобщи изпълнителният директор на дружеството Петър Илиев в телефонен разговор за "По света и у нас". По думите му, язовирът не е със спукани стени или чашки, а има скъсване на поставената по дъното му геомембрана, която се коригира. Реконструкцията ще отнеме месец, като язовирът няма да бъде източен изцяло.

Скъсването е установено при планова проверка, която се извършва на всеки пет години. Илиев коментира също така, че прокуратурата е в правото си да провери самото изграждане на язовира, който е много скъп, а произвежда малко ток.

"Той е в една карстова област и за да бъде решен този проблем, там е покрито с една геомембрана и с пръскан бетон, за да не може да изтича вода. Още по време на строителството проектантът е предписал, че трябва да се направи оглед след петата година и ние правим в момента точно този оглед, няма нищо спукано. За наша радост всичко излезе, не мога да кажа отлично, но е добре. Не е желателно сега да изпразним целия язовир, защото е изпразнена една малка част от него. Тази вода все пак е ценна, използва се освен за енергетика, също така за напояване. Друга тема е защо сме го правили, защо сме изхарчили 1 милиард за 80 мегавата, които ги използваме по-малко от 1200 часа в годината. Но иначе експлоатацията му е нормална, в НЕК, не защото аз съм ѝ директор, са най-големите специалисти по експлоатация на язовирни стени", посочи Петър Илиев, изпълнителен директор на НЕК.

"Седем години след пускането в експлоатация на хидровъзела "Цанков камък" ще се наложи той да бъде ремонтиран. Големи количества вода се губят от чашата на язовира и попиват в почвата. Това нарушава работата на водноелектрическата централа и заплашва да наруши екоравновесието в района на Девин", заяви във Варна заместник-министърът на енергетиката Жечо Станков.

В енергийния проект бяха вложени близо един милиард лева при първоначален бюджет от 440 милиона лева. Той беше готов през 2010 година. Вече се прави пълно обследване на съоръжението, за да се открие причината за водните загуби, както и по какъв начин са били укрепени карстовите скали, за да не пропускат вода.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Зоолог
  Отговор
  1 18:22  12.08.17
  Един изтъкнат хидролог прибра на времето 2 000 000 лв. (1 млн. €) от проекта за КОНСУЛТАЦИИ !!!?? Не Ви ли светна за проблема? Някаква отговорност да му търсите, или имал акъл, раздавал и прибрал парите.
 • ЕХООООО
  Отговор
  2 19:18  12.08.17
  Ааааааа проблемът е решен .всичко е под контрол, нема да има арести.
 • незнайко
  Отговор
  3 11:33  13.08.17
  (Публикувано във факти.бг: както и по какъв начин са били укрепени карстовите скали, за да не пропускат вода.) МНОГО ПРОСТО, ПО НИКАКЪВ НАЧИН !

Напиши коментар:


Публикувай