605 2

Откриха уран във водата на първомайско село

Констатирано е наднормено наличие на уран в Брягово

Константин Карагьозов

Констатирано е наднормено наличие на уран във водата в село Брягово, община Първомай, съобщиха от Регионалната здравна инспекция (РЗИ).

Поради наличието на уран водата от водопроводната мрежа в населеното място е забранена за използване за питейни цели и за приготвяне на храна. Водата може да се използва за хигиенни цели. За предприемането на тези задължителни мерки е уведомен кметът на село Брягово, посочиха от Регионалната здравна инспекция. Резултатите от взетите проби са потвърдени от Националния център по радиобиология и радиационна защита.

Все още водата в другите три села – Пъдарско, Драгойново и Караджалово, в която също бе открито наднормено съдържание на уран, не може да се използва за пиене и готвене.

Жителите на всички четири засегнати села се снабдяват с вода с помощта на водоноски. Извършва се зачестен контрол и се проследява дали стойностите на уран се понижават или се задържат константни.

За завишени нива на уран във водата на двете пловдивски села – Пъдарско и Драгойново бе съобщено в края на месец май, а за село Караджалово – в края на месец юни.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • 1 17:05  12.08.17
    Този коментар е премахнат от модератор
  • Роман дизел
    Отговор
    2 18:21  13.08.17
    У сичките села тече уран ,че бъдеме най- великата ядрена сила ако смесиме урана с боб.У коьо село тече ракия от чучура че може да е без бандерол и на бива да се кърка без мезе.

Напиши коментар:


Публикувай