2 134 9

Борисов: Ако ТОЛ системата не стартира в понеделник, прави я държавата

Според премиера забавянето е умишлено, а в същевременно държавата губи по 1,5 млн. лв. на ден

Снимка: БТА
Снимка: БТА
Константин Карагьозов

Въвеждането на ТОЛ система за тежкотоварните автомобили може да бъде изпълнено от държавата, ако в понеделник процедурата за избор на изпълнител отново не стартира. Това стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов при посещението му във Варна, където той присъства на официалния старт на ремонта на бул. "Васил Левски". Според него забавянето се прави умишлено, а в същото време държавата губи по 1,5 млн. лв. на ден от това, че системата още не е заработила, пише информационна агенция "Фокус".

„Ако и този път не успеем, правим я държавна и почваме да изграждаме. Тогава превозните средства над 3,5 тона, които всъщност най-рушат пътищата, ще плащат най-много. Няма да има никакъв проблем за обикновения човек“, категоричен бе премиерът. По думите му със средствата, които сега се губят, заради липсата на системата, би могло значително да се подобри пътната инфраструктура в страната и да се ремонтират някои от ключовите обекти.

Стартът на ТОЛ системата се бави вече 2 години, заради непрестанното обжалване на обществената поръчка за избор на изпълнител. Очаква се изграждането ѝ да струва около 200 милиона лева и да въведе по-справедливо заплащане за преминаване на тежкотоварните автомобили през магистралите на страната.

Идеята за въвеждането на такси на база големината и километрите, които изминават ТИР-овете, датира от 2015 година. На следващата бе обявена и обществената поръчка за изграждането на ТОЛ системата. Заради десетките жалби и обжалвания по нея, преди месец Министерството на регионалното развитие и благоустройството се закани да сезира компетентните органи и да внесе насрещен иск за пропуснати ползи, припомнят още от "Фокус".

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Лошия (гост)
  Отговор
  1 10:44  13.08.17
  Задължително трябва да има искове за за пропуснати ползи за всички обжалвания в страната. Иначе всеки идиот може да си пуска за кеф до безкрай искове за жълти стотинки.
 • Очаквай всичко (гост)
  Отговор
  2 10:57  13.08.17
  Тази година за камиони...до година за всички. Помнете ми думите..

  Коментиран от #3

 • фгуъимйхн (гост)
  Отговор
  3 11:01  13.08.17

  До коментар #2 от "Очаквай всичко":

  Те по цяла европа тол таксите са за всички бе за коли и бусове и тирове. Но на колите е най малка,пък плащаш ако ползваш, няма да има винетки

  Коментиран от #6

 • Гост (гост)
  Отговор
  4 11:02  13.08.17
  Най-добре ще е да бъде държавна! Приходите за бюджета ще са повече!
 • гоги (гост)
  Отговор
  5 11:05  13.08.17
  Какво ще стане след това като с една винетка се карат няколко камиона и то от фирми в пътното строителство
 • Съгласен (гост)
  Отговор
  6 12:15  13.08.17

  До коментар #3 от "фгуъимйхн":

  Така е в нормалните държави и това важи само за магистралите,за другите пътища е безплатно.Но дали България е сред тях ????
 • Роман дизел (гост)
  Отговор
  7 16:35  13.08.17
  А колко е изгубила държавата от как е на власт зеленчуковата партия?
 • емо73канар (гост)
  Отговор
  8 17:51  13.08.17
  Въпросът не е колко губи на ден "държавата", а колко губиш ТИ г-н Виниту ???
 • неутрален (гост)
  Отговор
  9 16:08  14.08.17
  Наглецо, не можа да пробуташ твоя фирма, ех какъв ужас. Разбира се Тикво, че такава голяма поръчка трябва да бъде държавна, за да са приходите в държавния бюджет, а не при твоите мутри и милиарди.

Напиши коментар:


Публикувай