1 182 4

Първи електробус в Бургас

Кадър БНТ
Кадър БНТ
Светослава Ингилизова

Първият електрически автобус вече се движи по улиците на Бургас. В рамките на една седмица той ще превозва пътниците по най-натовареният маршрут в града, а именно от комплекс "Меден рудник" до центъра на града. Освен, че е икономичен и екологичен, електробусът е от най-ново поколение и е снабден с всякакви удобства, съобщава БНТ.

Предимствата на електрическият автобус спрямо дизеловия са липсата на всякакви вредни емисии. Като идеята за въвеждането на този вид транспорт е да се намалят замърсявания, които водят до различните заболявания на хората.

"Той е по-добър с това, че има нулеви вредни емисии. Предимство има с това, че той е изключително тих. Дори е толкова тих, че след като се запали и човек застане до него той не може да чуе, че работи. Намалено ниво на вибрации. Освен това, е по-удобен, по-просторен, климатизиран с достатъчно комфорт за пътниците и водача", каза Милен Николов - търговски представител на фирмата-производител на електрически автобуси.

Зареждането на новият електробус отнема само осем часа.

"Средно статистически можем да кажем, че в не особено натоварено състояние да речем 230-240 километра пробег. В най-тежките условия на работа с работеща климатична система с пътници около 140 км. в рамките на града. Т.е. една работна смяна спокойно може да изкара и след това да влезе за зареждане", каза Васил Калев, директор на фирмата.

Новият автобус ще се движи по най-натовареното трасе в Бургас, където всекидневно пътуват хиляди хора.

"По причината, че в този автобус няма валидатори, ще го пуснем по линиите на тролейбусите, т.е. на Т-1 и Т-2 ще работи, за да може и гражданите да се убедят в предимствата на електрическия транспорт. Знаете, това е бъдещето в крайна сметка, за да запазим чиста планетата", каза Петко Драгнев - управител на "Бургасбус".

Бургас / България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Факти
  Отговор
  1 09:51  14.08.17
  Невероятна новина. Като пуснат втори да не забравите да се обадите на CNN, euronews, BBC .....
 • незнайко
  Отговор
  2 10:18  14.08.17
  Защо не е наше производство този електробус ? Нима ВЕЧЕ не сме в състояние да произведем голям електрокар ? Докъде ни докара демокрацията ? ПЪЛНА РАЗРУХА !

  Коментиран от #4

 • ами
  Отговор
  3 11:29  14.08.17
  Колко , да е без вредни емисии . За да се зареди трябва да се произведе ток , а пък батерията след известно време (1 - 5 г.) , като се изхвърли изобщо няма да замърси природата .
 • трололюбец
  Отговор
  4 12:59  14.08.17

  До коментар #2 от "незнайко":

  И с каква "не демократична" батерия ще го произведеш ? С оловно цинков боклук от Пазарджик ? Такива сте смешковци с тая "социалистическа промишленост " !

Напиши коментар:


Публикувай