Last news in Fakti

14 Август, 2017 11:59 2 289 7

АПИ: Правим държавна фирма за ТОЛ системата

  • тол система-
  • фирма-
  • дончо атанасов
АПИ: Правим държавна фирма за ТОЛ системата - 1

Премиерът Борисов правилно е казал, започваме изграждането на държавно предприятие за опериране на ТОЛ системата.

Това заяви пред журналисти в Добрич председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Дончо Атанасов, цитиран от "Фокус".

Стартът на ТОЛ системата се бави вече 2 години, заради непрестанното обжалване на обществената поръчка за избор на изпълнител. Очаква се изграждането й да струва около 200 милиона лева и да въведе по-справедливо заплащане за преминаване на тежкотоварните автомобили през магистралите на страната.

Миналата седмица министър-председателят Бойко Борисов заяви, че ако до днес ТОЛ системата не заработи, държавата има готовност да я направи.

"В най-близко време ще бъде дадена официална пресконференция по темата", посочи инж. Атанасов и допълни, че ТОЛ системата е изключително важна, за да може една от най-публичните услуги в държавата, т.е. поддържането и строителството на републиканската пътна мрежа, да се самофинансира.

Това ще бъде първата система, която ще бъде самофинансирана, без да разчита на държавния бюджет“, каза инж. Атанасов.

По думите му трафикът на транзитно преминаващи през страната ни тежкотоварни автомобили за денонощие е между 8 000 и 10 000 тежкотоварни камиона. Огромен е и трафикът от Европа за Близкия Изток, особено през летните месеци. От него също се губят огромни средства, заяви инж. Дончо Атанасов. Затова според него е изключително важно за държавата тази ТОЛ система да бъде изградена.

„Този, който най-много руши републиканската пътна мрежа, трябва да плаща и порядъчно най-много“, добави инж. Атанасов. Надеждите са до година системата да заработи, очакваните приходи на годишна база – до 1 млрд. лв.

Идеята за въвеждането на такси на база големината и километрите, които изминават ТИР-овете, датира от 2015 година. На следващата бе обявена и обществената поръчка за изграждането на ТОЛ системата. Заради десетките жалби и обжалвания по нея, преди месец.

Министерството на регионалното развитие и благоустройството се закани да сезира компетентните органи и да внесе насрещен иск за пропуснати ползи. Тогава министър Нанков уточни, че са внесени 6 оферти за участие в процедурата, а пред Комисията за защита на конкуренцията са образувани общо 14 производства по жалби срещу актове, действия и бездействия на възложителя, докато пред Висшия административен съд са образувани 11 производства по актове на КЗК.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 плащам си

    3 11 Отговор
    Понеже цените на горивата са ни едни от най-ниските и качествени в Европа,за това вече и ще си плащаме за да минем некви си кирливи 350 км магистрала за да отидем на иначе спокойното ни черноморие.А колко ще се поддържат магистралите с тази самофинансираща се с-ма сещайте се!!?!?

    Коментиран от #3

  • 2 Аспарух

    4 11 Отговор
    И какво като вкарат тол система за камионите,познайте дали дадените от превозвачите пари няма да се на числят върху крайния продукт който ще го плаща баба Гица....а тол система ще има и за колите рано или късно,като цапнат София-Бургас 30-40 лева в едната посока,ще има много печеливши по веригата...така се управлява лесно,трябва да се направи нещо увеличете данъците и таксите за повече пари,а пък после служете и такса за поддръжка и обслужване,чиста работа....то е така и със заплатите,тамън да ги увеличат и хоп цените на стоките нагоре,ама според финансиста Боко Тиквочев стандарта на хората се увеличавал!

    Коментиран от #4, #5

  • 3 трололюбец

    8 1 Отговор

    До коментар #1 от "плащам си":

    А понеже ти си най-големия "специалист" по тол системи , та ръсиш мозък като лейка ! Ако беше мръднал поне веднъж по на запад от Калотина , щеше да знаеш , че това е така в цяла Европа и че НЕ МОЖЕ да съществува ДВОЙНО облагане с винетка и ТОЛ такса ! В противен случай България ще бъде осъдена за такива суми , че никакви системи не могат покри и лихвите по тях . Та си избери или плащаш магистрала (ако искаш) и НЕ плащаш винетка за всички останали пътища или плащаш само винетка . Е кой вариант ще предпочете държавата според теб ??!!
  • 4 трололюбец

    10 1 Отговор

    До коментар #2 от "Аспарух":

    Първо хората са ти написали 10 0000 ТИР-а на ден ТРАНЗИТНО преминаващи (не български) . Надявам се не се притесняваш за това колко пари "ще на числят " на някой си в Европа или Русия ? За останалото виж горния коментар и стига сте ръсили простотии
  • 5 onq s konq

    3 3 Отговор

    До коментар #2 от "Аспарух":

    Любимата ти "баба Гицка"...дето ще плаща ПРЕДПОЛАГАЕМО,НО ПОВЕЧЕ АБСУРДНО тол-таксите вкарани в крайния продукт,мислиш ли че е пропуснала да вдигне цените НА НЕЙНИЯ ПРОДУКТ,КОЙТО ПРОДАВА НА ПАЗАРА?А наивно ли вярваш че това пък което продава на пазара е "нейн продукт",а не е обикновен ПРЕКУПВАЧ изкупуващ стоката на реалните производители на "леко занижени " цени?А "любимият ти враг" Боко Тиквата ли вдига цените,ИЛИ ЧАСТНИКЪТ,който ако не увеличи заплатите на работниците си те ще го напуснат?И последен въпрос:Ти от ония дето тук се изцепват регуларно "Искаме да ни управляват Путин и Кадиров" ли си?
  • 6 1234

    0 0 Отговор
    Това е добре защото парите ще влизат в държавата,но трябва и ЕРП да станат държавни,и софийска вода да стане държавна,иначе не виждам от къде една държава с намаляващо население може да има приходи в бюджета.А в минната промишленост колко предприятия има в частни ръце и златото и медта излизат от държавата ни без печалба.Това е един голям грях на управляващите дето раздадоха всичко печелившо на Сульо и на Пульо ей тъй за бог да прости,а после чупят пръсти ,,няма пари" как да има като го раздадохте,ако е твое така ли ще постъпиш ще го дадеш друг да печели,а ти ще си дърпаш сопола ,че нямаш пари.Или трябва да си много глупав,или си прибрал парите за себе си и получаваш девиденти от тия ,,продажби".
  • 7 Беден богат носи

    0 1 Отговор
    Ето как бедните ще плащат за богатите. Нещо, което с винетките е малко по-трудно. Значи само правозни средства над 3,5 тона ще плащат, но те обслужват най-вече хората - транспорт (София-Варна), храни, горива, отопление. Тези такси естествено ще се платят от превозвачите, но ще се начисляват в крайните цени, които ще плащаме всички ние. Кой основно използва пътищата и няма да плаща, т.к. останалите освен тези над 3.5 тона няма да плащат - богатите и тук таме и някой по-беден, но ще плащат и тези, които нямат коли, не ходят никъде, т.к. нямат пари. И баба Гицка от Гинци ще плаща, за да може Пеевски да се вози безплатно. Това е абсурдът на тази ТОЛ система, която е толкова хвалена.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове