2 742 13

Цветан Василев - българският Магнитски?!

Случаят на Цветан Василев представя мрачният и раздробен портрет на автократичните управляващи в номиналната демокрация

Константин Карагьозов

Коментар на Бил Ричардсън, бивш посланик на САЩ в ООН, за случая на Цветан Василев и делото "Магнитски"

През 2009-а Сергей Магнитски, разбулил един от най-големите финансови скандали в Русия, бе пребит до смърт и оставен да умре като куче в килията си в московския затвор Бутирка. Историята му за почтеност и върло опълчение срещу легендарната руска корупция даде на света ценен урок. Подобна ендемична корупция разяжда отговорността на държавните институции и не дава възможност гражданските права на дадена личност да бъдат защитени.

Отговорен за разкриването и заклеймяването на подобна измамна схема, дирижирана от правителството, на Магнитски му бе отказан достъп до каквито и да били правни мерки по време на незаконното му задържане. В неговото преследване, зад което, разбира се, стоят политически подбуди, са въвлечени корумпирани държавни лица. Те продължават да си живеят безнаказано в Русия, въпреки че подлежат на сериозни санкции, благодарение на щатския закон "Магнитски".

Държавните практики за виктимизиране на политически опоненти продължават да съществуват в страни, където корупцията е широкоразпространена и тегне като чума. В страни като България, чиято икономическа зависимост се търка между дългогодишните политически връзки с Русия и ценните членства в НАТО и ЕС. България продължава да се "слави" като най-корумпираната държава в Европейския съюз и ежегодишно е смъмряна заради срамните си закони относно човешките права, както и заради влошената икономическа среда и политическа свобода.

Случаят на Цветан Василев представя мрачният и раздробен портрет на автократичните управляващи в номиналната демокрация, обхваната от всепроникваща корупция и доминирана от българската мафия, систематично злоупотребяваща с органите на властта още от падането на комунизма. Василев е изтъкнат лидер в бизнеса и силно влиятелна фигура в България, но през последните години бе изправен пред невиждани изпитания, които започнаха, когато през 2013-2014 година обяви подкрепата си за една антикорупционна партия. Атаката срещу него бе засилена, когато отказа да изпълни незаконните искания на един политически гангстер, и достигна апогея си, когато той на висок глас протестира срещу незаконното овладяване на банката му и принудителното ликвидиране на активите му.

Отмъстителни политически лидери в синхрон с предприемачи, които манипулират медиите и контролират съдилищата, изпълниха класическа схема за корпоративен рейд в съветски стил с цел да го накарат окончателно да замлъкне, но със съмнителен успех. Гласът на Василев продължава да се издига от Сърбия, където той и съпругата му търсят убежище. Междувременно българските власти са твърдо решени да постигнат екстрадирането му и по този начин да завършат финансовото и персонално унищожаване на един влиятелен опонент на корупцията и ръководените от държавата машинации в България.

Като антикорупционен критик на българския режим, който е бил подложен на преследване, почиващо на изфабрикувани обвинения, Василев е ярък пример за беззаконията, изброявани в т.нар. закон "Магнитски". Центърът Ричардсън с гордост застава на страната на Цветан Василев в борбата му за справедливост срещу онзи тип корупционна репресия, срещу която центърът и аз лично се борим през цялата ми дипломатическа кариера.

Уверен съм, че фактите около преследването на Василев, както и редицата простъпки от страна на българските официални лица, трябва да предизвикат интереса на властите в Съединените щати. Президентът Джон Кенеди ни учеше, че дори един индивид да е подложен на гнет, никой не може да се смята свободен

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Пеньо
  Отговор
  1 15:39  14.08.17
  Този крадец и съучастниците му трябва да бъдат осъдени. Но това е невъзможно да стане от български съд!
 • Васил
  Отговор
  2 18:28  14.08.17
  Няма нищо общо с Магнитски нашият роден фараон!
 • Перес
  Отговор
  3 19:30  14.08.17
  Това е последният отчаян опита на шмекера Цветан Василев да се изкара невинен, но няма да му мине номера. Василев много добре е знаел какво се случва в банката-пирамида, която той е управлявал. И въпреки, че е имало политически чадър над него, това в никакъв случай не го оневинява.
 • Френски
  Отговор
  4 20:42  14.08.17
  Василев трябваше отдавна вече да е арестант, а не медийна звезда.

 • Дидо
  Отговор
  5 21:27  14.08.17
  Василев си е чиста проба престъпни. Да прецедент в модерната ни история, но все пак обикновен престъпник.
 • Пинокио
  Отговор
  6 21:31  14.08.17
  За всеки истински десен демократ в България българския Магнитски е Боко тиквата - сикаджийската мутра борец срещу корупцията.
 • PST
  Отговор
  7 21:46  14.08.17
  БРАВО на Василев - остана жив и с компром. документи !Треска ги тресе мафиотите.откраднали КТБ ! Кражба - световен рекорд...близо 5% от БВП ! 5% е близо двугодишният военен бюджет на САЩ ! На Тръмп ще му се изправи перчема като види как се краде безнаказано в БГ ! Ще защити Василев а серГея..сараите прокур....и компания няма място да си намерят на Земята - освен в Раша!

  Коментиран от #10

 • Магнит ама друг път
  Отговор
  8 21:54  14.08.17
  Toя Цветан - Магнитски а? Дето като магнит взема на хората парите! На магнит да ми стане! Като магнит в килията да се залепи!
 • жювжамгамгамгогмймгй
  Отговор
  9 23:26  14.08.17
  ПАРИТЕ ДЕТО СЕ ЛЕПЯТ ЗА БОКО СУДЖУК КАТО МАГНИТ СА НАДЕЖДНО СКРИТИ В БАНКАТА НА ЕМИРА НА КАТАР. ...ОТКЪДЕТО СЕГА ИСКА ДА ГИ ИНВЕСТИРА ПО ЮЖНОТО ЧЕРНОМОРИЕ И ДА ИСКУПИ ВСИЧКО ....ЗАТОВА ОНЯ СЕЛСКИ МАСОН ОБИКАЛЯ И РЕКЕТИРА САМО ОТ СЛЪНЧАКА ДО СОЗОПОЛ ....У ВАРНА НЕ ...ТАМ ЯДЕ ПЕРДАХА. ....
 • Пазарен Либерализатор
  Отговор
  10 23:30  14.08.17

  До коментар #7 от "PST":

  Имаш ли идея изобщо какъв е бюджета по отбрана на САЩ?

  Коментиран от #11

 • PST
  Отговор
  11 00:39  15.08.17

  До коментар #10 от "Пазарен Либерализатор":

  Близо 5 % от ТЕХНИЯТ БВП ! ....ЧЕТИ бавно . преди да коментираш !
 • Мартин
  Отговор
  12 14:40  15.08.17
  Цветан Василев е българският Остап Бендер! На Балканите не помнят такъв крадец от десетилетия!
 • ганю веждите
  Отговор
  13 13:37  17.08.17
  Цецо Магнита, ей и тази мутра вече си има прякор. Найс!

Напиши коментар:


Публикувай