341 0

Патриарх Неофит оглави Светата литургия в Троянския манастир

Успението бележи края на земния път на Божията майка, което е свързано с чудото на слизането на Господ Иисус Христос, който заедно с ангели „слезе, за да я вземе“, след нейното заспиване

Маргарита Илиева

За разлика от минали години, днес миряните, които са посетили троянската обител "Успение Богородично", са в пъти повече, предаде БНТ.

Първият апел, който Патриарха отправи е да се уповаваме на Божията майка, която е нашата небесна закрилница и царица в Небесното царство.

Освен това една съпътстваща инициатива "спаси икона", днес беше приютена в Троянския манастир.

Тази инициатива е започнала на Великден за една седмица.

Целта й е да се даде втори шанс стари икони да бъдат купени и със средствата да се помогне на болно дете.

Тя ще продължи и утре, като благодарение на нея вече четири деца са подпомогнати.
Друго посланието, което Патриарх Неофит оправи е да се уповаваме на Божията майка, особено в дните, когато майките изоставят децата си.

"Неофит, Патриарх български: За пример в това отношение е Света Богородица, която прие на ръцете си, в обятията си сина Божий - Господа Иисуса Христа и го гледа до състоянието на мъж, съвършен. Света Богородице, помагай на нашите деца и на нашите родители да ги изгледат достойно"

Успението бележи края на земния път на Божията майка, което е свързано с чудото на слизането на Господ Иисус Христос, който заедно с ангели „слезе, за да я вземе“, след нейното заспиване.

Според библейското предание малко преди това тя помолила да се срещне с апостолите, за да им даде сила да продължат мисията си с думите „Аз винаги ще бъда до вас“.

За това вярващите отправят молитвите си пред Св. Богородица тук пред иконата ѝ „Троеручица“, която е излекувала стотици миряни.

България


Още по темата

Напиши коментар:


Публикувай