2 406 10

Фермери в Ямболско: Тунджа е отровна, животните пият вода и умират

Животновъдите се оплакват от безхаберието на институциите

Снимка: bTV
Снимка: bTV
Константин Карагьозов

Фермери от Ямболско, загубили домашни животни, подозират, че причина за това е отровена вода на р. Тунджа и обвиняват институциите в безхаберие. Един от животновъдите, Илчо Илчев, който гледа над 70 крави и телета в село Кукорево, разказа пред bTV, че преди ден по време на водопой в реката две от животните паднали и умрели.

„Умряха още като пиха вода. От водата, няма от какво да е друго", споделя той.

Не може едно животно 400 – 600 кг да падне за три минути в река Тунджа, това явно е много силна отрова“, коментира фермерът Митко Желев.

Притеснени да оставят мъртвите животни в реката, собствениците започнали да търсят институциите.

„Никой не реагира по системата, като се започне от 112 – два пъти звъняхме. После уведомихме ветеринарната служба в Ямбол, след това сутринта рано – и кмета на общината. Пълно безхаберие отвсякъде“, разказа Желев.

„Нямало кой да вземе проби, нямало такава лаборатория, накрая местната лекарка взе – каза и Илчев. – Кой ще ги признае, кой няма да ги признае, мен ме интересува от какво са починали животните, друго – не“.

От ветеринарната служба в града в началото им казали сами да закарат труповете за проба.

„Вмирисаните трупове да ги закараш в центъра на Ямбол е несериозно – коментира Желев. – Казахме, че ще ги закараме на елховския път и ще затворим пътя“.

Идва полиция и едва тогава ветеринар взема проба, с която да установи от какво са починали животните. Телата са изнесени към екарисажа във Варна.

Заради случилото се фермерите от региона не изкарват животните на водопой. Казват, че водата често е мръсна, защото в нея се изливат отпадъци от всички предприятия в града. Във водата обаче ежедневно се къпели и деца.

Преди месец измря рибата в Тунджа, на друг колега две крави оттогава са болни, на трети в Ямбол са умрели шест крави и две телета. От водата е, няма от какво да е друго, някой системно си хвърля отровите вътре, споделят още фермерите.

От РИОСВ – Стара Загора съобщиха, че заедно с Басейнова дирекция са извършили проверка и водата ще бъде изследвана. От Агенцията по безопасност на храните също очакват пробите да покажат от какво са починали животните.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • ЪРП
  Отговор
  1 14:02  15.08.17
  "Животновъдите се оплакват от безхаберието на институциите" КАКВИ ИНСТИТУЦИИ И БЕ БРАТЧЕ, ТУК Е ЕДНА РАЗПАСАНА ТЕРИТОРИЯ БЕЗ НИКАКЪВ СУВЕРЕНИТЕТ И БЕЗ НИКАКЪВ ЗДРАВНО-ВЕТЕРИНАРЕН КОНТРОЛ!!!!!!!!!!!!!!!.......БЕЗ НИКАКВА ГРИЖА ЗА СЕЛСКОСТОПАНСКИТЕ ЖИВОТНИ !!!!!!!!

  Коментиран от #5

 • Лупи
  Отговор
  2 14:14  15.08.17
  Това е тепърва началото, все още има лекари от онова време и хора учили 90-те преди да се съсипе образованието окончателно. Тепърва тия инциденти ще се учестят и ще разберете защо арабите си внасят лекари и инженери от белите страни и пращат своите кадри да учат в чужбина... ама вече ще е късно.
 • Гост
  Отговор
  3 14:19  15.08.17
  Де е ББ да обяснява на хората да гледат животни?
 • гост
  Отговор
  4 14:34  15.08.17
  Това се случва във всяка една река. Както си върви бистра и изведнъж става пенлива, после червеникава. Покрай реките има многобройни бунища където се изхвърлят всякакви отрови. Ето, хората подават сигнал, така трябва да е, но никой не реагира на него, а това е сериозно нещо. Последната седмица от спешното в града казаха: оправяйте се сама госпожо, а жената почина след 2 дена. Отвратителна територия сме, защото всеки вика, че така било и няма за никого последствия. Не може лекар да ти отговори така и да продължава да работи, те убиват и зарязват болните, жертвите.

 • владо
  Отговор
  5 14:59  15.08.17

  До коментар #1 от "ЪРП":

  НЕ СЪМ СЪГЛАСЕН.КАК ДА НЯМА ГРИЖА? ТА НАЛИ ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА СЕ ГРИЖИ ЗА М...ЛИТЕ
 • ЪПСУРТ
  Отговор
  6 15:47  15.08.17
  Точно така ние им заработваме парите а държавата им ги раздава. Пей сърце!!! Дано един ден когато станат повече от нас и те така да ни обгрижват! Ама някак си хич не съм сигурен, че ще го правят бе!
 • Т.о.ш.и.б.и.я.н
  Отговор
  7 17:37  15.08.17
  Чудна държава е бг хахах бегаите кои къде му видат очите завинаги
 • 8 18:11  15.08.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Гост
  Отговор
  9 19:33  15.08.17
  Ей това ви е "държавата", ей това са ви "институциите" - пълна скръб. Просто не виждам никаква перспектива или посока на развитие в Територията.
 • Колю
  Отговор
  10 19:46  16.08.17
  Много им се ще на двама тук да няма Българи в България. Поне пропагандират за това при всяка възможност. Народа ни е оцелявал и пак ще се завъртят нещата. Надявам се този път да си свършим работата до крак. Извинете -до край. Т.Е. или Ние или други пък да става каквото ще. Поне ще знаем ,че нещо сме направили. Какъв е смисъла на живота иначе ? Не се питайте после "Защо ни мразят толкова много". Не мразят , а НЕНАВИЖДАТ

Напиши коментар:


Публикувай