759 2

От любов към часовника

59-годишният Атанас Коларов трето десетилетие се грижи за сложния механизъм върху фасадата на РУ-Шумен

Константин Карагьозов

От години за часовника на фасадата на РУ-Шумен се грижи 59-годишният Атанас Коларов. Той е дългогодишен служител на МВР, отскоро е в заслужен отпуск. Страстта му към механичните часовници го отвела преди години в сградата, в която се намира сегашното РУ-Шумен.

През 1994 година, когато в сградата се е помещавало "Социално осигуряване", Коларов идвал, гледал и разучавал схемата на часовника. Обяснява, че механизмът е много сложен. Часовникът бил изработен през 1937 година. Тогава не е имало компютри, но всичко е измислено много прецизно и е правено с много акъл.

"Графиките са много стари и за да ги разгадая ми отне много време. Там е оказано как да се настройва веригата на часовника. Махалото е дълго около 1.10 метра, има две тежести. Единият от топузите захранва биенето на камбаната и часовника, а другият - само часовника", обяснява Коларов.

Часовникът е правен да работи ръчно. През годините е монтиран двигател, който работил за кратко. Рядко през годините е имало сериозни повреди. Най-често спирало махалото.

Атанас Коларов отдава това на високите температури, когато желязото на махалото се разширява и хода му се забавя. Така губи синхронизация и часовникът спира. От известно време стрелките бяха застинали на 17:50 часа. Днес беше синхронизиран и първият камбанен звън се чу точно в 13:00 часа. Ще го чуваме на всеки половин и кръгъл час.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Имало едно време в България
  Отговор
  1 00:12  16.08.17
  Браво на човека
 • jambazina
  Отговор
  2 00:14  16.08.17
  ....правено с много акъл.... Направо счупихте акъломера. Това е разговорен израз бе

Напиши коментар:


Публикувай