1 931 11

АЕЦ "Белене" за продан от януари 2018-а

България не разполага с достатъчно пари, за да построи централата, затова я пуска на пазара

Снимка: Министерство на енергетиката
Снимка: Министерство на енергетиката
Константин Карагьозов

Енергийният министър Теменужка Петкова определи като основен приоритет гарантирането на енергийната сигурност на страната - чрез доставка на природен газ от различни източници и запазване на големите електроцентрали - АЕЦ и ТЕЦ-овете. Петкова беше категорична, че България не разполага с достатъчно пари, за да построи АЕЦ "Белене", затова и ще продаде проекта.

"В рамките на тази приватизационна процедура ние ще заявим ясно нашите условия - българската държава да не се ангажира с предоставяне на държавна гаранция, България не може да се ангажира със сключване на дългосрочни договори за изкупуване на енергия и съответно с предоставяне на допълнителен финансов ресурс, защото такъв на практика няма", каза министър Петкова.

Теменужка Петкова беше категорична, че България не може да си позволи повече грешки с проекта, но при всички случаи трябва да участва в него. "Когато става въпрос за ядрена централа, българската държава ще трябва да има присъствие - дали ще участваме миноритарно, дали ще апортираме част от площадката, дали ще се апортират друг тип активи, но пари няма как да се дават", каза още тя.

Ключов проблем пред ведомството остава въвеждането на свободен пазар на ток. Все още няма ясна схема как ще се подпомагат тези хора, които не могат да си позволят сметките.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • незнайко
  Отговор
  1 08:54  16.08.17
  27 години не можахте да я построите, защото трябваше да КРАДЕТЕ и да създавате БЪЛГАРСКАТА олигархия !!! Продайте цялата държава и да се свършва ! НИКОЙ НЕ КАЗВА, КОЙ ТЪПЧЕ ТАКА ЖЕСТОКО СТРАНАТА НИ ! Всичко постигнато до 1990 година се унищожава.

  Коментиран от #3

 • ЩИТ
  Отговор
  2 09:05  16.08.17
  Китай построй 11 АТОМНИ ЕЛЕКТРОЦЕНТРАЛИ за 10г. От 2007 започнаха.Кризата не ги спря.Даже ги направи по-силни.Построиха АЕЦ в центъра на държавата им!Сега освен китайски стоки ще ни взимат парите(на човечеството като цяло) и от продажбата на ток.Целта им е до 2040г. да построят още 40!Какви мизерни хорица сме ние.С мизерният ни еднотипен живот и проблеми.ДОРИ И МИЛИОНЕРИТЕ И БОГАТИТЕ В МОНАКО!Китайците постройха империя която надмина и надтрои даже цели СССР с всичките си републики взети заедно.Тайните общества на Азия и Европа от хилядолетия искат само едно.Да разбият СТОМАНАТА наречена КИТАЕЦ..Великите СССР и Нацистка германия вече са като муха до слон сравнени с КИТАЙ!Ако до 2100г. КИТАЙ построят армия технологически близо до тази на САЩ те ще имат възможността да превземат ЦЕЛИЯТ СВЯТ!Единствените надежди за ЗАПАДА,ЕВРОПА,САЩ,СУНИТИТЕ и други анти Китайски общества е ИНДИЯ! ИНДИЯ е Щ.И.Т. срещу нагласите за глобална доминация над Китай!
 • Знайко
  Отговор
  3 09:11  16.08.17

  До коментар #1 от "незнайко":

  Какво точно е постигнато Незнайко? Три финансови банкрута - 1962, 1978 и 1989 г . заради "плановото строителство". Даже през 1962 г. Партията решава да предаде България на СССР. Най-голямато предателство в цялата ни история! Тук можеш да понаучиш нещо и да не разказваш митове и легенди: http://pametbg.com/index.php/bg/komunizmut/faliti/273-2016-01-22-16-52-19

  Коментиран от #7

 • Иван
  Отговор
  4 09:19  16.08.17
  А за заеми да замажете далаверата с КТБ имаше, за другите преди това заем пак мотиви имаше. За централа която може да ни дръпне напред - няма. Еми тва е, да си пудел на САЩ. Мръсни продажници. Не знам кода и дали това някога ще свърши.

 • Omg
  Отговор
  5 10:28  16.08.17
  Аве тия изтрещяха напълно луди ли са ,какви са не знам ? Как така АЕЦ частен ? Значи утре сделката за частен АЕЦ е печели Турска фирма или още по лошо ИДИЛ или Ал Кайда чрез компании офшорни и какво се получава ? Вече терористите ще си имат ядрена бомба в Европа или Турция ще си произвежда супер ефтин ток и ще е може даже да не продава на нас! Това е пълно безумие !
 • Браво
  Отговор
  6 11:02  16.08.17
  Значи след ,като продадат и АЕЦ официално сме вече роби ! Благодаря ви ГЕРБ ,БСП и всички останали идиоти !
 • 7 11:43  16.08.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Лупи
  Отговор
  8 11:50  16.08.17
  Частна атомна централа, като цяло е идиотия неземна след, като се видя, че ако стане авария сметката я плащаме всички ние и държавата рине лайната т.е. защо подяволите някой частник да си събира печалбите за милиарди и накрая при евентуална авария ние да плащаме сметката, а той ще е на частния си остров на около 5000 км с милиарди в банката? Защо? Кой дебил може да му хрумне подобно нещо да позволи частна АЕЦ? Японците имаха частна АЕЦ, какво стана? Като гръмна, кой покри щетите? Кой оправя инфраструктурата? Кой, бе? Кой? И имайте предвид, че това е Япония там при провал генералните мениджъри се самоубиват в знак на извинение, а тука е България страната на неограничените възможности тука може един и същи човек да си прави АЕЦ-ти и да ги взривява всяка година за застраховката и няма да има последствия за него... Така е, когато хората са офце, чобанина им си прави каквото си иска.
 • Кака Гинка
  Отговор
  9 00:24  17.08.17
  Кой ли е изненадан - тук всичко,от което може да се спечели е за продан и печалбите отиват "някъде там".Всъщност отдавна сме продадени и каквото и да си говорим и пишем е все едно - съдбата ни се решава отвън...
 • Радо
  Отговор
  10 10:28  17.08.17
  Най-добре да я купи някой циганин и да я нареже на старо желязо.
 • 7777777
  Отговор
  11 14:57  17.08.17
  Ами от къде ще вземем газ бе госпожо министър - газовият хъб балкан го преместиха в Турция - сега ще трябва да плащаме такси на турците, и с газа се изложихте, както и с Белене, с Цанков камък, въобще енергетиката е голяма далавера и винаги набутана е държавата! Все няма пари, ами върнете откраднатото, сигурно ще стигнат за АЕЦ, няма друга такава държава, която да си продава централите!

Напиши коментар:


Публикувай