1 372 2

Лицензът на TV7 - отнет незаконно

Върховният административен съд се произнесе окончателно

Лицензът на TV7 - отнет незаконно
Константин Карагьозов

Върховният административен съд (ВАС) окончателно реши, че лицензът на ТВ Седем и Балкан Българска Телевизия ЕАД е бил незаконно отнет преди почти година от СЕМ. Информацията бе споделена от експерта по медийно право проф. Нели Огнянова. Петчленен състав на съда е потвърдил решението от началото на годината на долната инстанция - тричленен състав, с което се приема, че решението на регулатора противоречи на закона.

СЕМ взе решението за отнемане на лицензите на 13 септември 2016 г. с гласовете на четирима от общо петимата му членове. Това се случи няколко месеца, след като през май Софийският градски съд обяви в неплатежоспособност и свръхзадлъжнялост компания собственик "ТВ Седем" ЕАД. Според лиценза на телевизията тя трябва да излъчва новини и актуални предавания, сутрешен блок, детски и развлекателни програми, но това не се случва от преди съдебното решение.

Лицензиите са отнети от регулатора на основание: "установяване на неверни данни в декларациите по чл. 111 от Закона за радиото и телевизията". Това са декларации за отсъствие на правни пречки, включително че кандидатите за лицензия не са хора, които "през последните пет години, предхождащи кандидатстването за лицензия, са обявени в несъстоятелност или са в производство за обявяване в несъстоятелност или в ликвидация".

Според СЕМ тъй като през 2016 г. са открити производства за несъстоятелност на двете търговски дружества, трябва да се отнемат лицензиите им за неверни декларации – нищо че данните са били верни към момента на подаване на декларацията. СЕМ намира, че възникването на правните пречки за доставчик, който вече притежава лицензия, е нарушение на критериите за допустимост за издаването ѝ, което като последица налага принудителното ѝ отнемане.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • onq s konq
  Отговор
  1 10:44  16.08.17
  И понеже бай Тошо го няма,ще го кажа вместо него-КАКТО Е БИЛ НЕЗАКОННО ОТНЕТ ЛИЦЕНЗА,ТАКА И НЕЗАКОННО ДА СЕ ВЪРНЕ!
 • неутрален
  Отговор
  2 11:29  17.08.17
  Е, знае суе защо беше отнет лиценза-защото се показа от Бареков подлата далавера на ГРОБАРИТЕ в Костинброд, ама хич не им беше угодно.

Напиши коментар:


Публикувай