313 2

Цачева: НС ще избира Комисията за борба с корупцията

Комисията ще бъде еднолично управлявана от председателя, посочен от президента, уточни правосъдният министър Цецка Цачева

Снимка: Архив
Снимка: Архив
Константин Карагьозов

Законът за противодействието на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество ще е приоритет за есенната сесия на Народното събрание. Финалното обсъждане предстои на 1 септември от 11 часа. Предвидено е комисията, която ще проверява случаите на корупция да бъде колективен орган, избиран от Народното събрание. Това заяви пред БНТ министърът на правосъдието Цецка Цачева.

По думите ѝ в проекта, който левицата смята да разглежда, комисията ще бъде еднолично управлявана от председателя, посочен от президента и затова не подкрепя такъв вариант. В правителствения проект не се предвижда комисията да има разследващи функции, а само ще подава сигнал до компетентните институции, обясни още Цачева.

"Акцентирали сме върху антикорупционната стратегия, която е приета, стратегия за съдебна власт като сме стъпили на двата предходни законопроекта, известни като законопроектите "Кунева". Постарали сме се да елиминираме спорните пунктове, които не срещнаха подкрепата на народните представители на 43-ото НС . Разширен е кръгът на лицата, спрямо които ще действа този закон. Принципите с тези, които гарантират прозрачност, честност и паритет при навлизането на личната, имуществената сфера при гарантиране на съответните права и свободи“, допълни тя.

Цачева поясни още, че председателят ще се избира по предложение на различните парламентарни групи, а той ще може да предлага членовете на комисиите.

"Не виждаме изготвена предварителна оценка а въздействие на този законопроект на БСП и какво се цели с него. Там предложението е за създаване на едноличен орган. Нова агенция ще се ръководи от председател. Няма конкретни функции. Превръща се в едноличен орган, където липсва публична процедура за избирането на председателя“, каза още Цецка Цачева.

По думите ѝ в компетенциите на ДАНС се предвижда да бъде интегрирана в новия орган.

Цачева оцени мандата на ВСС като труден. "Има напрежение, на всички е известно. Дори с опит за свикване на извънредно заседание не се постигна това. Остана много малко от времето. До 3 октомври е мандатът на този състав. По-голяма част от членовете са ясни. Има две кандидатури, предстои да видим“, добави тя.

За сигурността в затворите тя каза, че се полагат усилия и по линия на законодателството и действия за подобряване условията, а титуляр ще бъде избран след летните месеци.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Шмига
  Отговор
  1 22:16  17.08.17
  Шушумиги!!
 • Колю
  Отговор
  2 22:28  17.08.17
  Я, живи сме. Че и министър на правосъдието. .аси партията ,.аси изборите.

Напиши коментар:


Публикувай