2 642 9

PR глоба от 50 лева за люпене на семки

Справя ли се районният кмет на пловдивския "Тракия", Костадин Димитров, с истинските проблеми в парк "Лаута"?

Мария Атанасова

Да се смееш ли, да плачеш ли, но докато гледаме как кмет си прави PR и част от медиите показват точно това, на което обикновеният човек ще каже "Браво!", а реалната обстановка и истинските проблеми в парк "Лаута" остават на заден план, тази наша държавица няма да се оправи. За съжаление, остава ни време да се доверим единствено на предоставената информация и експертните мнения в дадената област.

Миналата седмица кметът на пловдивския район „Тракия”- Костадин Димитров, обяви война на хората, които чоплят семки в парк "Лаута". На няколко места в парка има поставени надписи, гласящи:

„Забранява се изхвърлянето на семки и люспи извън определените за целта места. Глоба - 50 лева”.

„Имаме проблем. Надявам се, че този надпис ще ги накара да намалят темпото , с което чоплят слънчоглед”, заяви Костадин Димитров .

Но една стара поговорка казва "очи пълни, ръце празни". Такъв е ефектът от всичко това, а и не знаехме, че съществува такъв спорт и трябва да му се намали темпото.

Кметът каза още, че това е поредният опит да се справят с проблема. Няколко пъти доброволци чистят парка и поставят табелки да се пази чистотата. Също така Димитров допълни, че е редно гражданите да спазват наредбата. Глобата започвала от 50 лева и стигала до 500 лева, но това го знае само той, защото никъде не е обяснено и описано на табели, за да бъде узнатa от хората.

Г-н Кмете, ако чакате с надпис на асфалта да постигнете целта си относно замърсяването в парка, то и малко дете ще Ви каже, че още сега идеята е обречена на провал. При наличието на толкова експерти в съответната община как един не се сети, че цялата тази история с боядисани надписи ще се превърне от положителен в отрицателен PR. Кметът би трябвало да знае, че за такъв голям парк, какъвто е този, задължително трябва да бъдат поставени големи табели на видно място, например входовете и изходите. Да бъдат с кратка и точна информация. Трябват и наредби, които касаят гражданите и всички посетители.

На табелите трябва да бъдат споменати всички забрани, санкции, както и кои органи следят за това и как прилагат закона при нужда. Не са сериозни тези надписи под пейките. Някои граждани дори се бъзикат, че ще вземат кочани и ще започват да санкционират другите, за да изкарват пари. Как ви се струва, г-н Кмете, защо ли са измислени указателните, предупредителните и забранителните табели и защо са вдигнати на 1,80 метра над земята???

Ще Ви го кажем, ако не знаете.Те са измислени, за да може хората да ги виждат и четат, следователно да ги спазват. Доказано е, че това е правилно, а не този смях с вашите надписи на асфалта. Всичко това не звучи сериозно. Вие сам знаете това, но очевидно някои от вашите PR-и Ви е заблудил и Ви е направил лоша услуга.

Забраната, описана по този начин, може да се разтълкува, че всичко друго, освен люпенето на семки, е позволено. Ами някой ще реши да си чупи бадеми и да хвърля костилките. Какво ще му направите, когато забраната не се отнася за друго? Освен да допълните към надписа "семки" и костилки, и фасове, и така... със всичко. Тъй като нашето име е "Факти", ние трябва да разполагаме с такива, когато конкретизираме проблема в дадена област. Нека Ви изброим част от тях, за да разберете нещата, които наистина са приоритет в парк "Лаута" и да се заемете с тях, а не с дебненето на това кой ще люпи семки.

Както се вижда на снимките, навсякъде в парка не се спазват забраните за изхвърляне на отпадъци. Но как да се спазват?! Липсват забранителни табели, описани санкции, освен тези за семки и люспи. Трябва да се обърне специално внимание на неща, от първостепенно значение за предотвратяването на бъдещи нещастни случаи с трагичен край в този "приключенски парк за деца и възрастни", както сте го нарекли.

В близост до алеята и детските площадки, в парка има изоставени сгради, които не са обезопасени по никакъв начин. Вътре те са дълбоки над четири метра, пътеките, по които се минава са осеяни с множество счупени клони и дървета. Незнайно кога, част от тях ще се стоварят върху главите на децата и техните родители. На някои от входовете дебнат камари с пясък, които, ако не бъдат премахнати, могат да наранят велосипедист, например.

Има доста по-важни проблеми от люпенето на семки и няма как тези, за които Ви разказваме, да бъдат разрешени от вашите камери. Няма как да се решат, ако самите Вие не се заемете с тях. Освен ако всичко, което видяхме, е умишлено оставено по този начин и заложено от екипа Ви експерти като "приключенска" изненада за посетителите на парка и техния адреналин.

Г-н Кмете, това са фактите и те говорят. Дано реагирате бързо и отстраните всички нередности, за които пишем, без да търсите, че някой цели да бъдете злепоставен със статията. Простичко е - проблемите са видими за всички, а на първо място е безопасността на децата и гражданите, отпочиващи в "Лаута".

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Бай Иван
  Отговор
  1 14:23  16.08.17
  Всичко Мара фтасала, само със семките не се занимавала!
 • Пловдив
  Отговор
  2 14:26  16.08.17
  Истината ,браво. Ние сме всеки ден във този парк и като гледахме Кмета и медийте как му казваха да хване дръжката и да боядисва се смяхме с глас.Това ли е най важното се чудихме и явно не сме били сами.
 • Ботев Пловдив
  Отговор
  3 14:55  16.08.17
  Чист PR ама чак и смешен тоя кмет си търси изгубената слава от изборите където спечели със 100 гласа.Семки и намаляване темпото на люпене хахахаха голям смях верно.
 • Майна
  Отговор
  4 14:56  16.08.17
  Той със тез глупости смешен става чак драми и Тотев.

 • крали марко
  Отговор
  5 15:02  16.08.17
  Аз като се кандидатирам за кмет на район Тракия, ще отменя забраната. И въпрос към кмета: Като правите събор всяка година май месец и хиляди посетители хвърлят и цапат гората с кутии от бира, кебапчета,кюфтета и т.н. тогава всичко е ОК нали? Ама нали взимате наем за 2 дена от капанчетата и сергиите - тогава може нали? Гласувайте за мен,аз ще оправя нещата.
 • От Пловдив
  Отговор
  6 16:05  16.08.17
  Евала:) Да и аз съм се чудил за надписа със семките и люспите и се сетих за песента..., ама тръгвам не със семки и бонбони, а с фъстъци и бонбони, забрана и 50 лв няма. Хахахс
 • Виктор Николов
  Отговор
  7 17:10  16.08.17
  Много глупаво от страна на кмета ,трябва винаги гражданите да са запознати за какво могат да бъдат санкционирани. Глупава ,много глупава забрана и то наистина тълкуванието е такова ,всичко друго освен семките не се санкционира и е позволено.
 • Боцмана
  Отговор
  8 22:35  16.08.17
  Тотев е номер 1 и това е.
 • Гост
  Отговор
  9 16:35  21.08.17
  Намерихте и този човек да очерните..., Ужас злобата е по хората...!

Напиши коментар:


Публикувай