16 Август, 2017 17:01 953 11

Одобрени са средства за обучението на Марсело в Кеймбридж

  • средства-
  • обучение-
  • колеж-
  • кеймбридж-
  • момче

Правителството одобри изплащането на 6060 британски лири от бюджета на МОН

Правителството одобри изплащането на 6060 британски лири от бюджета на МОН, съобщи пресцентърът на Министерски съвет.

Сумата ще покрие таксата за първия семестър на обучение на Марсело Илиев в Кеймбридж.

Финансовата помощ на студента се отпуска по молба на майка му, която няма възможност да заплати разходите за обучението, пише в съобщението.

Припомняме, че преди около две години момчето от ромски произход, родом от Монтана, сбъдна мечтата си да учи в Обединеното кралство.

Радостта обаче за бедното му семейство бързо спира, защото обучението в Кетс Колидж е непосилно за тях и няма как да си го позволят.

През 2015 г. Марсело Илиев издържа приемния изпит в условията на голяма конкуренция и е приет в колежа.

През 2015 г. и 2016 г. Министерският съвет преведе 17 090 британски лири за общежитие на момчето.

Финансовата помощ е отпусната по молба на майката на Марсело до министър-председателя за подпомагане на сина й за обучението му.

Сумата, необходима за заплащане на таксите и настаняването за двугодишния срок на обучение, обаче е непосилна за неговото семейство.

Затова таксата за обучението му бе поета от Камарата на строителите в България, а заплащането на разходите за общежитие от МОН.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    1 3 Отговор
    Това е хубаво ,но на какъв принцип се определя ?
  • 2 Пазарен Либерализатор

    2 4 Отговор
    Както се пее-срещал съм щастливи цигани.
    Успех на чавето!
  • 3 сойкаПЕИСМЕХУЛКА

    12 1 Отговор
    "БРАВО" за пореден път на българските управляващи. Пращайте ромите да учат в чужбина и им плащайте по около 40000лв. за семестриални такси и общежития, а тука някои българи не могат и 200лв. да отделят за семестриалната такса на своите деца, които нямат такива големи претенции да учат в Кеймбридж, но за сметка на това имат амбицията да получат висше образование в България. Не мога да разбера що за простотия е да отделиш около 40000лв, за един човек, който иска да си чеша егото, дипломирайки се във Великобритания, вместо тия пари да бяха разпределени между 200 деца, които имат желанието да учат в български университети. Еми като семейството му няма възможност, то тогава нека си седи и да учи в България или изобщо да не учи. Мене някой питал ли ме е къде искам да уча? Интересувало ли го е някой управляващ дали родителите ми имат възможности да ми плащат семестриалните такси и как са свързвали двата края, докато аз съм бил студент? С какво тоя е по-гражданин на България от мен, че за него да има, а за мен и останалите да няма? Забележителна социална политика, забележителна загриженост за българските граждани, забележителни политици.

    Коментиран от #7

  • 4 Кака Гинка

    2 5 Отговор
    Когато някой е талантлив и се докаже при голяма конкуренция е редно да бъде подпомогнат от държавата и няма значение дали е циганин или българин - талантът си е талант.Редно е обаче и да има някаква клауза,която да го задължи да се върне в България след завършването на образованието си и да работи тук.Много стипендианти остават в страната,в която са учили и излиза,че България е спонсорирала чуждата икономика,наука или изкуство.Тази практика трябва да се прекрати,поне в такива случаи.

    Коментиран от #5

  • 5 СРАМОТА

    6 0 Отговор

    До коментар #4 от "Кака Гинка":

    Како Гинке, кое е точно е талант? Или ти наричаш талант, уменията на малцинствата да муфтят държавата за всички видове социални помощи? А относно статията, то аз лично не виждам да е направено някакво недостижимо постижение. Момчето е проучило какви са изискванията, подготвило се е и се е явило на изпити, след което са го приели? Все пак всяка година в този университет влизат няколко хиляди нови студенти. За това не виждам да е извършен някакъв подвиг. Жалкото в случая е, че управляващите дискриминират всички желаещи да учат и да се развиват в България, защото въпросните хора също са положили някакви усилия да влязат в желаните от тях университети, но никой не ги спонсорира, освен собствените им роднини. Никой не се интересува дали те имат възможност или не. Нима нейде из българските университети няма 200 по-умни и талантливи деца, чието образование да бъде спонсорирано с тия някъде около 40000лв.? Та тоя ли образ излезе най-умният и талантлив гражданин на Майка България, че тя ще налее тия пари в неговото образование???

    Коментиран от #8

  • 6 САМОАКОАБАЙКОАДОЛФЗНАЕШЕ

    6 0 Отговор
    Като няма пари, няма да учи! А пък, ако толкова му се е приучило, то пък си има начини - кредити, студентски заеми, заеми от роднини, стипендии, студентски бригади, започване на работа и т.н. Защо обаче майка му да се заробва с кредити, след като може да реве, че няма пари??? Защо синчето й не се хване първо да си изработи парите за образованието във Великобритания, а след това да започне да учи в Кеймбридж??? Тука малко опира въпроса и до човешкото достойнството, защото май не всеки би тръгнал да проси милостиня, нали така??? Аз като данъкоплатец категорично отказвам да спонсорирам образованието на подобни индивиди!!!

    Коментиран от #9

  • 7 Гост

    4 0 Отговор

    До коментар #3 от "сойкаПЕИСМЕХУЛКА":

    Сойке ако не си се досетила ,и статията и помоща от министър претседателя са пиар акция за вожда.Видите ли ромчета , ако гласувате за правилната партия може и на вас да ви се усмихне щастието.
  • 8 Кака Гинка

    1 2 Отговор

    До коментар #5 от "СРАМОТА":

    Чакай малко,уважаеми,не съм казала,че циганите не муфтят държавата или,че точно това момче е най-умното.Но когато някой иска да учи,не бива да се отнасяме с пренебрежение към него само заради етноса му.Вече има огромна маса неграмотни и нищо не можещи млади цигани,които се водят български граждани;дано и от тях някои се изучат,че какво ще ги правим - ушите ще ни изядат!А и говорих по принцип:който иска да бъде спонсориран за обучението си в чужбина,да му се отпусне заем от държавата или нещо подобно,задължавайки го да се прибере в България и да върне парите,похарчени за обучението му...
  • 9 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "САМОАКОАБАЙКОАДОЛФЗНАЕШЕ":

    Абе ти може и да отказваш,ама кой те пита.
  • 10 БолгАрия

    0 0 Отговор
    Защо трябва да учи точно там? Знаех си, че има нещо гнило в тази работа, още преди да стигна до момента с циганския му произход. Колко пъти четем за различни деца от БЪЛГАРСКИ произход, които са спечелили на различни научни олимпиади, но нямат пари да пътуват за даден конкурс. На тях дали им отпускат пари от МОН?!? Нарочно се прави, това е част от плана за засилване на социалната несправедливост и неравенство, като се увеиличи разликата в стандарта на живот между Българи и цигани, естествено в полза на циганите. Пари нямат да го пратят да учи, а я ги питайте колко хиляди са спестили да му купят булка? И като нямат пари, защо въобще е кандидатствал там, не е ли малко нагло?!? И аз си мечтая да отида на Луната, сега примерно БАН дали ще ме спонсорира?!? И защо въобще се спонсорира, ще завърши ли нещо полезно за България, ще се върне ли да практикува тук нещо, ще изработи ли тези пари с професията си в полза на Държавата (риторични въпроси)... Пари на вятъра!
  • 11 сноу

    0 0 Отговор
    Че какъв му е чак толкова таланта на Дрисело ..?Чувал съм че таланта на ордата е далеч от този който трябва на БГ.Изобщо "Болгария"е абсолютно прав.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове