1 187 18

Борисов за "Цанков камък": 1 млрд. лева, а не работи, трябва да има виновен

Снимка: Архив
Снимка: Архив
Светослава Ингилизова

"Причината да дадем „Цанков камък” на прокуратурата е, че съоръжение за 1 милиард лева не работи. За това трябва да има виновен", каза министър-председателят Бойко Борисов на днешното правителствено заседание.

Той посочи, че всички останали спекулации по темата са съзнателно разпространявани фалшиви новини.

Вижте и пълния текст на стенограмата от заседанието:

БОЙКО БОРИСОВ: Преди да преминем нататък, с госпожа Петкова искаме да ви информираме, понеже чувам какви ли не приказки в публичното пространство, а това са изцяло фалшиви новини.

Причината отново да се внася това предложение за „Цанков камък“ е, защото е съоръжение, за което е даден приблизително милиард, с път за 240 милиона, а то не работи, то е изпразнено, счупило се е, ремонтира се и сега, в най-големите жеги, когато климатиците работят на пълни обороти, ние не можем да ползваме енергия от него. С една дума, ние атакуваме качеството и питаме кой ще понесе отговорност. И, естествено, за това се обръщаме към мандатоносителите през тези периоди – ДПС и БСП.

И аз просто не мога да разбера тази наглост. Спомням си, бях при Цветанка Ризова в Нова телевизия. Предишния ден отидохме на „Цанков камък“, заведох всички журналисти точно след тунела и всички телевизии го имат като архив, след тунела беше планината, един горски път, и тогава при Цветанка Ризова зададох въпроса: „Сега, след като са похарчени стотици милиони, ние трябва ли да доплатим последната част или да го държим като паметник на културата?“.

Ама ние щяхме да имаме и друг паметник на културата – магистрала „Струма“. Щяхме да имаме паметник не на културата, а на глупостта, извинявам се на Боил Банов. Паметник на глупостта – магистрала „Люлин“, защото и там 5 километра бяха направени и опираше в планината. Магистрала „Тракия“ щеше да е паметник на глупостта, „Марица“ – паметник на глупостта. Северната тангента, абсолютно провален проект – 240 милиона загуба, сега трябваше да ги върнем в Брюксел, „Дунав мост 2“, абсолютно провален проект. Само за секунди мога да изброя все милиардни проекти. И към тях, ако се прибави „Белене“, ако се прибавят американските централи!

Ние не че се връщаме назад, но щетите от техните управления се влачат десетки години в последствие. Да вложиш 1 милиард, представете си, в магистрала и да я затвориш – какво ще ни правят нас?

Затова питаме има ли виновен. Кой е правил този проект? Как тази чаша се е спукала? Да извадят записа – още тогава ние прогнозирахме, че водата ще натисне и ще спука плочата, защото тя е направена в котловината по подобен начин.

Да, но в същото време „Цанков камък” не работи и трябвало да го оставим, защото щели на съд да ни дават. Ние ако за всяка тяхна глупост ги даваме на съд, съдилищата ще работят непрекъснато. Друг въпрос е кой ще е следователят, като знаем с какви следователки разполагат. Може ли накрая ние, които достроихме пътя, за да пуснем язовира, това ако ни е вината… Но аз съм питал публично. Така в „Панорама“ питах и за „Белене“ – като не я правим, след това ще платим милиарди и то стана. Защото всичките им проекти са такива, че накрая ще се загубят милиарди!

Ако пази, Боже, падне банка в наше управление – кой е виновен? Финансовият министър, премиерът, вицепремиерът – има си виновници. КТБ се срина при тях, искат и това да ни припишат. Толкова им беше интересно да видят стенограмите, да намерят една думичка да съм виновен и аз за КТБ. Е, излязоха от Президентството и едната, и втората, всички стенограми и там ясно се следи пътят кой е виновен, кои са институциите, кои са хората.

Това е една опорна точка, която преди десетина дни дойдоха да ми я кажат, аз се изсмях, не вярвах.

Атаката ще бъде, че ДПС и всички останали едва ли не се пресират от нас защото са чисти, добри и така заедно с БСП да подготвят следващо управление. А на нас да ни пришият Пеевски. Казвам: „Това са глупости“ и в същото време гледам ден след ден как вървят фалшивите новини.

Нашето даване на „Цанков камък“ на прокуратурата сега е защото не работи. Това е все едно да си направил завод за битови отпадъци и той да не работи. Естествено, че ще търсят виновника за загубите. Затова сме дали сега „Цанков камък“ на прокурор.

Изведнъж съшиха – хайде сега ще арестуват, хайде сега война в ДПС и изведнъж ние се оказваме… Преди десет дни ми го казаха, аз даже на някои колеги го разказах – видя ми се абсурдно, смешно. След това, хайде анализатори започват да казват какви процеси текат…

Целта е да излезе, че ДПС са чисти и с БСП могат да управляват, а лошите сме ние.

Ама ние не сме започвали, строили, ние довършихме това, което бяха направили. За „Цанков камък“ иначе сега щеше да стои 1 милиард в тази дупка. Тогава смятахме, че 80 мегавата – 80 мегавата, пак ще се ползват за нещо. Ама сега и тях не ползваме! И те казват: „Ама защо се връщате?“.

Ами „Орлов мост“ – ремонтиран е преди 11 години. През този „Орлов мост“ са минали стотици милиони коли, автобуси, тролейбуси, 24 часа на ден и това вече единадесет години. Нека строителният министър да каже какви са нормите в Европа за подобно кръстовище – няма над пет години, със сигурност, а той е единадесет! И пак се връщат, че било „Цариградско море“. Абе какво море! Единадесет години издържа!

Много са чувствителни, което означава гузни.

Така че, имайте предвид, това е опорна точка или много мащабна подготвена фалшива новина, която да върви по този път. Дни наред това се тиражира. Даже се стигна до там да говорят сутринта, че в резултат ще стане извънредно положение, ще се изкара армия?! Нали усещате за какво става въпрос? Просто искам да го знаете.

Много усилено върви строежът на газовата връзка с Турция. Искам да отидем да я видим тези дни. Дай, Боже, ТОЛ системата днес да стартира. Приходните агенции вече излязоха на осезаем плюс след тези месеци минус при служебното правителство и това почва да ги дразни. Почва да ги дразни, защото безработицата е рекордно ниска – върна се на нивата преди икономическата и финансовата криза. Газовият разпределител ще стане, мога да се обзаложа с тях. Потреблението се вдига, доходите се вдигат. Административните тежести по министерства намаляват и още по-добре ще стане като Агенцията за електронно управление се задейства.

Просто бях длъжен да ви кажа, че срещу нас се разпространява целенасочено фалшива новина.

Дойде човек да ме предупреди, не му повярвах, но виждам как брилянтно бродират докато ние се трудим, докато оправяме Варна, докато оправяме шума и какво ли не. Те си бродират и фалшивите новини си ги пускат и си ги изговарят. Няма никаква истина в това.

В събота или в неделя видях във вестника празния язовир и тогава се обадих на Теменужка Петкова и казах: „В края на краищата, за 1 милиард съоръжение не работи, губим пари, сезирайте прокуратурата“.

Това е истината. Чак го извъртяха, че ще има извънредно положение, война…

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Варна
  Отговор
  1 17:18  16.08.17
  Чакай само ти да слезеш от власт, да видиш за колко обвинения ще става въпрос! - Нямам нищо против да вкарат в панделата всеки който е крал, но чакам с нетърпение да дойде времето на Винету. Приятелят на Олдшетърхенд вероятно ще изгние в затвора. - Ако не го утрепе някой, който е бил рекетиран с години от говедото
 • мъка
  Отговор
  2 17:25  16.08.17
  Ей Борисов,ей палячо, карай от Стара загора до Чирпан в бавната лента с повече от 120 и ако не ти се строшат бъбреците тогава говори какво си направил . Суджуконенаялсе г.з.

  Коментиран от #14

 • 3 17:42  16.08.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Акямач Дрангос
  Отговор
  4 17:43  16.08.17
  Да ви таковам таковата, казва Киро от романа на Ивайло Петров "Хайка за вълци". Глупци, етническият мир е съхранен от служителите на Държавна сигурност и от нейната агентура. Ако някой се интересува как е станало това, да попита Стойко Стоянов, който ще се обърне към мен, за да получи още по-валидна информация. Жената на Четин Казак беше изчукана от едно ченге от едно министерство, в която тя дойде пухка-пухквеничка. Онзи пезевнк така я изчука, че тя отказа да напусне министерството. Гьотчията, който намушка пухкавелата беше хвърлил мерак и на мъжа ѝ, но от ПГ на ДПС го изпревариха. Вазелин им дадоха Лютфи Местан и Неджми Али, които съкровена се виждаха в стаята на Юнал Лютфи. Със смъкнати гащи... Вазелините ги обича и Доган... Намазалите дупето му потвърждават това...

 • stefan kocev
  Отговор
  5 17:51  16.08.17
  kato vsichko v bg.naroda strada parite otkradnati vinovni niama.e.asi tva nee darjava . zatova terminal1 i 2 stanaxa tolkova populiarni .
 • Монго
  Отговор
  6 17:57  16.08.17
  Правителство Б.Б. номер 3, и чак сега открири проблема? Ми почвайте ги, ама приключете и с вас. Някъде четох чее проекта е почнал по време на царя. Него ще го приберете ли?
 • Т.о.ш.и.б.и.я.н
  Отговор
  7 18:16  16.08.17
  Има виноват и това е Живков че не изтрепа сите пумаци турци и мангави кога бг беше силна и имаше армия и оръжие и ссср беше до нас сега вече всякакви възможности за оправия са минало спасяваите се кои къде намери

  Коментиран от #10

 • Д-р Фройд
  Отговор
  8 19:17  16.08.17
  ГЕРБ откраднаха пари и от Ц.К всички знаем как строят с 1000% печалба ето го виновника за мизерията
 • Гост
  Отговор
  9 21:15  16.08.17
  Бойко та като каза завод за боклуци. В твое присъствие счупиха шампанското в кофата на багера .Твоето правителство обясняваше на богоровци и мусачевци колко чист и екологичен ще е.Е що не минеш без да ги предупреждавате предварително да не работят да помиришеш как ухае на рози около него.В жегите при пренинаване от там,ако неси затворил прозорци и спрял климатика припадаш от вонята .Та както вие гн.премиер можете да дадете много примери за хайдуците преди вас ,лъжите изречени в управлението на герб немогат да се преброят.
 • ХАСАН
  Отговор
  10 21:43  16.08.17

  До коментар #7 от "Т.о.ш.и.б.и.я.н":

  Да обясни как направи своята мутреса мултимилионерка?? После турците му виновни

  Коментиран от #12

 • чичо Гошо
  Отговор
  11 22:06  16.08.17
  Подкрепям Бойко , човека прави каквото може , не харесвам резаните и комунистите , много са долни.
 • Борис
  Отговор
  12 22:15  16.08.17

  До коментар #10 от "ХАСАН":

  Хасане не всички българомохамедани а определена нищожна част от тях която внушава, че ако неса те да потушават етническия мир българите и българомохамеданите ще се изтрепем.Че има ненормалници спор няма но защо си мислятче всички сме изкукали незнам.
 • Никола Горов
  Отговор
  13 00:31  17.08.17
  Нали хидроинженер Ахмед Доган взе милион и половина за Цанков камък, Борисов търси го него за гаранцията и качеството на язовира
 • брей,брей
  Отговор
  14 04:52  17.08.17

  До коментар #2 от "мъка":

  Е баш тоя участък не го е правил Б.Б... Батко и Братко нещо да ти говори? А ???

 • Ха ха
  Отговор
  15 08:49  17.08.17
  Бат Бойко не можа да лапне кинти от Цанков Камък и сега е мнооо болен....
 • факт
  Отговор
  16 10:38  17.08.17
  26 години всички, които ни управляваха се хвалят колко са велики и как скоро ще цъфнем и вържем, а България продължава да е на последно място по всички показатели в ЕС и все повече да изостава от предпоследната Румъния.
 • ЕМСИ ХАМЪР
  Отговор
  17 14:13  17.08.17
  Безработицата падала... хаха, защо така.. ами демографският бум е катастрофален, благодарение на здравната ни система, хората мрат от нема за оти, дето вика шопа, миграциата е постоянна величина.. е?! Намаляват хората, намалява безработицата! Лелее, а за потреблението, че се увеличило... леле леле, къде бе пич, и на какво.. аз пак съм в град близо до София, Дупница, половината град работи с Сф. Едно предприятие не открито, а няколко ги закриха, няколко стотин човека останаха без работа, мината съкращава всеки месец... та тези хора ли вдигнаха потреблението... а да, спечелили са от трък-трък... оох айде се махай, като чете човек да се чуди къ още светец не те напраиха! А че и тези преди теб бяха боклуци като теб, дума няма, но ти си нагъл боклук, ти не предишните, защото се правиш хората на по прости от колкото са.. приходи, пари, милиони и милиарфи... а като стана дума за някакви мижави пенсии, оревахте ортаклъка до майната си чак! Айде у лево мафиот сикаджииски!
 • дос
  Отговор
  18 15:07  17.08.17
  А ми хайде най после вкарай някой виновен в панделата ние знаем че има виновни

Напиши коментар:


Публикувай