1 015 4

Бутането на ветрогенератори може да ни струва 600 млн. евро

Снимка: Архив
Снимка: Архив
Светослава Ингилизова

По казуса с "Натура" българското правителство се държи по-лошо от арбитража за "Белене", каза пред News.bg по повод развитието на казуса с "Калиакра" икономистът Красен Станчев.

"Правителствата на България правят фундаментална грешка. Поведението им по това дело е дори по-лошо, отколкото в арбитража по проекта "Белене". Вместо да заеме една нормална стратегия за защита и да изходи от онова, което е първо по време и право", коментира Станчев.

По думите му съветниците на International Society of Protection of Birds са по-умели от тези на министерството. "И едните, и другите би трябвало да излязат с аргументи, които противоречат на предишните им становища. А правителството не води независими консултации или защото е сърдито, или защото е глупаво, или защото иска да направи някаква беля на онези хора, които са започнали някаква стопанска дейност и постфактум са включени в НАТУРА", каза икономистът.

За местните хора от Каварна, Балчик и Шабла, които излязоха на протест, разбирайки че нивите им попадат в защитената зона, Станчев обясни, че преди да започнат да се строят ветропарковете един декар от земите им е струвал някъде около 200-300 лв., най-много 500 лв. Когато започват да се строят парковете, един декар получава цена между 3 000 лв. и 6 000 лв. "В тази ситуация, дори и да сте Майка Тереза и да се нуждаете от пари за благородни идеи, вие ще се борите с другите собственици на земя, да построят "перка" на вашата нива. Ако сте кмет или кметица, вие бихте имали същото желание: трябват ви пари и онова, което може да направите, е да предоставите общинска земя и да получите съответния доход за бюджета на общината", категоричен бе той.

По думите му хората са много мотивирани. "Те се измъкват от положението на 1996 -1997 г., с тогавашната зърнена криза, четирикратно обедняване и най-скъпия фалит на банки в новата история на Европа. И искат да живеят по-добре. Източникът на доходи е земята. Но тя не става за ядене, няма кой да финансира обработването й, а и ще минат години на усърдна и рискова работа, докато се замогнете. А и не можете да я продадете на по-богати хора от чужбина. Това са и причините на т.нар. "застрояване" изобщо. Тази ситуация няма да се повтори", категоричен бе икономистът.

Относно лансираната от еколога Тома Белев идея за преместване на перките,за да не се плащат глоби, Станчев обяви, че паркът на Mitsubishi e струвал около 120 млн. долара, този на AES - 230 млн. евро, на EVN (по памет) - между 90 и 100 млн. евро. "Като сумирате всичко получавате 450 млн. евро. Това са само преките интереси, които трябва да бъдат обезщетени, ако разрушите парковете. Но ще има и разходи по демонтажа и по възстановяването на околната среда (поне 90 млн. евро), плюс обезщетяване за пропуснати ползи.

Получава се едно второ "Белене" с минимум 600 млн евро щети за икономиката",обясни Красен Станчев. По думите му, освен деинсталирането, ще трябват същите инвестиции за новото изграждане, дори и при използването на старите електро-ветро-генератори и прочее техника.

"Кой идиот ще финансира такова мероприятие, още повече в толкова несигурна правна среда", реторично попита Станчев.

Той обаче е категоричен, че повече строителство в зоните по "Натура" няма да има.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Варна
  Отговор
  1 17:40  16.08.17
  Чудно! - Хайде сега разследвайте, кой даде разрешителните и кой ходи реже лентички въпреки НАТУРА, която влезе в сила през 2007год. Чудех се причината за скандала с Занков Камък... - Май ето я причината за повдигането на въпроса! - Трябва да се скрие, тежката глупост на Борисов! Чудна Картинка!

  Коментиран от #2

 • Гост
  Отговор
  2 19:03  16.08.17

  До коментар #1 от "Варна":

  Ей ама ти каквото и да направи Борисов все ревш като вдовица за х.й,няма значение дали е правилно или не ти просто трябва да ревеш.

  Коментиран от #3

 • Варна
  Отговор
  3 19:14  16.08.17

  До коментар #2 от "Гост":

  - Дори не ти идва на ум, че тези пари заедно с 27 млрд. дълг и лихвите, които Борисов натрупа ще ги плащаш и ти.
 • мъка
  Отговор
  4 19:25  16.08.17
  И кое е правилно ,въпреки Европейските закони тука се си строят верогенератори на защитена земя само защото са на Боко любовницата? А Цанков камък го метнаха ссамо за да замажат очите на хората. А бе Бай Х.. как си от 12-13 години на власт и все някой друг ти е виновен?????? Едно време Бай Тошо /макар че го сравнявате с тиквоча/ не се оправдаваше с никого . Ако си Мъж заставаш и казваш . Тука сгрешихме и туй то. А не като Тиквоча само някой друг да му е виновен а той много хубав . Иде време за 9 септември ХАХАХХАХА. И тука всички дето пишат за пари ще си заминат по един или друг начин. Аз казах .

Напиши коментар:


Публикувай