2 003 4

Локални платна за Отсечката на смъртта (ВИДЕО)

Защо тези, които хвърляха милиарди за "Цанков камък", не са се сетили за тази важна комуникация

Снимки: Фейсбук
Снимки: Фейсбук
Венцислав Михайлов

Премиерът Бойко Борисов даде два месеца срок на строителния министър Николай Нанков и на изпълнителя да преработят проекта и да предвидят локални платна от двете страни на основното трасе Пловдив - Асеновград. Ще бъдат изградени също така и пет кръгови кръстовища в 10-километровата отсечка.

Едно от тях ще води към летище "Пловдив".

На въпрос на "24 часа" това няма ли да оскъпи проекта, Борисов отговори, че това е първото нещо, за което и той си мисли, непрекъснато се искат пари, а този път от 1986 година е наричан „Отсечката на смъртта“.

"Защо тези, които хвърляха милиарди за "Цанков камък", не са се сетили за тази важна комуникация", попита Борисов.

Помолен да коментира ситуацията с протестите около Слънчев бряг, премиерът е категоричен, че законът трябва да се спазва и ако е необходимо, случаят да влезе в Народното събрание, за да се мисли за законово уреждане на конфликта.

Премиерът е категоричен, че е време да се сложи край на "вечното обжалване" на важни проекти като този за толсистемата. Това може да стане само със законови промени.

Строителният министър уточни, че допълнителните платна ще се изградят с финансиране от бюджета, тъй като не са включени в проекта, който се финансира с близо 25 млн. лв. от ОП „Региони в растеж“ 2014-2020 г. Седмица след старта му, четири километра от трасето на втората лента вече са рамкирани.

Кметовете на трите общини Пловдив, Родопи и Куклен ще изготвят геодезическите основи, ще изготвят проект и ще го предоставят безвъзмездно на АПИ, което ще финансира изграждането на локалните платна, информира Николай Нанков. Строителството ще бъде реализирано от изпълнителя на финансирания с европейски средства проект, допълни той.

Така ще бъдат решени локалите и кръговото кръстовище на околовръстното шосе при входа на Пловдив, посочи регионалният министър. В последствие то ще прерасне в пътен възел, тъй като предстои завършване на седем-километровия участък от източната част на околовръстно шосе на областния град. Тези въпроси трябва да бъдат решени в рамките на 2 месеца и през следващата година, когато е готово уширението на пътя, да започне изграждането и на локалните платна, стана ясно по време на днешната инспекция, коментира Нанков

Новото трасе ще осигури безконфликтно преминаване на тежкотоварния трафик, а локалните ленти ще улеснят стопанските предприятия и достъпа до земеделските земи. Строителството ще се извърша поетапно, така че по време на ремонтните дейности движението да не бъде спирано. С цел улесняване на трафика и придвижването до летище „Пловдив“ ще бъде изграден и още един пътен възел.

Изпълнител на строителството на лот 6 е „ИСА 2000“ ЕООД. Стойността на договора е 23 055 015 лв. с ДДС. Строителният надзор ще осъществява ДЗЗД „ПЪТКОНСУЛТ 2000 – ИРД“, в което участват: „Пътконсулт 2000“ ЕООД и „ИРД-Инженеринг“ (Италия). Техният договор е за 466 058 лв. с ДДС. Авторският надзор ще е на „Пътпроект“ ЕООД. Договорът им е за 34 800 лв. с ДДС.

Общата стойност на Лот 6 „Път II-86 Пловдив - Асеновград от км 14+860 до км 25+150 с обща дължина 10,29 км, област Пловдив” е 24 792 217 лв. с ДДС. Финансирането от Европейския съюз е 85% - 21 073 384 с ДДС. Националното съфинансиране е 15% - 3 718 833 лв. с ДДС.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • DND
  Отговор
  1 14:04  17.08.17
  Точно така ! Никакво обжалване на нищо - каквото реши Партията и Бойко Борисов, това ще е ! Как така ще обжалват, не ги е срам ... то те, Партията и Борисов, за тях работят, а те искат да обжалват и да имат права ... Не ги е срам тез граждани ! Какво по голямо право искат от това да те управлява Партията и Борисов, а ?
 • ГоУст
  Отговор
  2 14:15  17.08.17
  Публикувано във факти.бг: "Защо тези, които хвърляха милиарди за "Цанков камък", не са се сетили за тази важна комуникация", попита Борисов. " Бойко Бойко - разбира ти кратуната на тебе от хидроенергетика. Че са откраднати доста пари от там е факт....а ти кажи колко открадна от магистралите...защото по "Струма" и "Тракия" вече има дефекти...за "Марица" да не говорим - там е трагедия!! Като цяло качеството на изпълнените проекти по времето на ББ е плачевно!! За съжаление.
 • onq s konq
  Отговор
  3 14:25  17.08.17
  Изтъркан,но ефективен похват на червените е да обжалват непрекъснато начинанията на Бойковото правителство чрез разни фирми-фантоми с ЕДИНСТВЕНА ЦЕЛ-САБОТАЖ!А в един момент просто се провикват "ЧЕ ТОЙ БОЙКО САМО ПРИКАЗВА,ПЪК НИЩО НЕ ПРАВИ",което си е абсолютен връх на наглостта.ТЪЪЪЙ ЛИ?Я тоя път да ви намалим волумето на "мин",пък като не ви изнася-свят широк,даже и еднопосочен билет ще ви купим!
 • будала
  Отговор
  4 14:41  17.08.17
  Не знам защо голяма част от заглавията започват с ремонт на околовръстното шосе, като това НЕ Е. околовръстно шосе е 20 км и започва от магистрала Тракия, като свършва на Т-образното кръстовище. Пътя е много натоварен, но надали някога ще бъде разширен!

Напиши коментар:


Публикувай