418 2

Пенсионери срещу скъпата вода в Клисура

Светослава Ингилизова

Над 100 пенсионери протестираха срещу високите цени на водата в с. Клисура, съобщи bTV.

Те се обявиха против завишената стойност на питейната вода и бяха категорични, че е непосилна за тях. Повечето възрастни взимат пенсии между 150 и 200 лв. на месец, а водата е поскъпнала с 64% от началото на юли.

Баба Пенка е с пенсия 175 лева. „Като дам за тока 70 лева, като дам за лекарства – 50 лева, и водата – и аз увисвам”, изчислява тя.

Цветана Цанкова например е плащала по 9 лв., а сега – 15.

Протестиращите недоумяват какво е наложило увеличението, тъй като водата им идва от планината по гравитационен път, а ремонти не са правени от години.

От местното ВиК обясниха, че КЕВР е наложил нов бизнес план, който уеднаквява цените на водата, което идва по помпен и по гравитационен път.

При общественото обсъждане през месец май никоя от общините не е оспорила новата цена. „С одобряването на този бизнес-план беше одобрена единна цена на водата в цяла пловдивска област”, посочи Антон Гълъбов , гл. инж. на ВиК-Пловдив.

В Клисура подготвят гражданско неподчинение и масов отказ от плащане на водата от първи септември.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • filo
  Отговор
  1 21:13  17.08.17
  Да дадеш 1,5 лв. за 1000 л. вода и да твърдиш, че е скъпо, значи си завършен идиот
 • гост
  Отговор
  2 08:33  18.08.17
  На баба Пенка пенсията й е проблема, не цената на водата. И отново статията е неточна. Колко е била преди цената на кубик вода и колко е станала сега? Как подхвърляте нещо, без да сте минимално конкретни в цифри? Моята баба плаща 30лв за ток и 5лв за вода, ако полива зеленчук, още 30-40лв добави, но пък после има какво да яде.

Напиши коментар:


Публикувай