510 2

Николай Радулов: Атаката в Барселона е трагична, но не неочаквана

„В края на февруари миналата година от Европол заявиха, че от анализите им личи, че следващата година ще се характеризира с атентати в големите европейски градове”

Маргарита Илиева

Според Николай Радулов, който е Главен експерт по национална сигурност, Европа има сериозен проблем с мерките за сигурност, особено в последните 10-15 години, когато се е смятало, че няма толкова голяма опасност за гражданите на стария континент, това каза той в интервю за бТВ.

„Терористичната атака в Барселона е трагична, но не е неочаквана”, смята експертът по национална сигурност проф. Радулов.

„В края на февруари миналата година от Европол заявиха, че от анализите им личи, че следващата година ще се характеризира с атентати в големите европейски градове”, допълва още той.

По думите му целта на терористите е постигната, тъй като атаката в Барселона получава много голям международен отзвук.

„Целта е паниката да е колкото се може по-широка в международен аспект”, категоричен е Радулов.

„Много години говорим за оръжията и как автомат Калашников е най-произвежданото и опасно оръжие, което съществува и се използва, но терористите напоследък се насочват към общодостъпни средства, към автомобили”, допълва Радулов.

Той допълва, че закупуването или наемането на автомобил не предизвиква подозрение, което терористите много добре използват в своя полза.

„След всички подобни атентати в Европа установихме, че полицията е недостатъчна на места.

Включително и в Лондон. Хората искат повече сигурност”, допълва Радулов.

На въпрос дали нашите служби могат да се справят с атентат от този тип у нас, Радулов каза, че трябва да се надяваме.

„Публичният образ на службите е доста опорочен”, смята той и даде пример с последния скандал, при който мъж беше разпитван от ГДБОП заради заплахи срещу премиера Бойко Борисов в социалните мрежи.

„Това значи, че службите не работят по сериозни сигнали и това, което вършат, е показно”, допълва Радулов.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Д-р Фройд
  Отговор
  1 09:56  18.08.17
  То и аз съм тогава специялист по терора според мен ще има още атаки и през тази и следващата година някъде по кората на земнито кълбо.
 • Стефан
  Отговор
  2 11:56  18.08.17
  Разбира се, че има пробив в сигурността. Безконтролно и при минимален контрол всеки може да влиза и излиза в Европа от където си поиска. В мегаполисите с десетки милиони население, събрани от къде ли не, не могат да бъдат следени всички. Затова да се въведе стриктен граничен контрол, и от други континенти само с визи и регистриране при пристигане. Незаконно дошлите - незабавно да ги екстрадират или да ги пращат на острови някъде си. Иначе няма да има оправия.

Напиши коментар:


Публикувай