868 2

Затвориха 13 хранителни обекта във Варна

Извършени са 3000 извънредни проверки по Черноморието за месеците юни и юли

Снимка: Shutterstock
Снимка: Shutterstock
Константин Карагьозов

Инспекторите от Областна дирекция по безопасност на храните, град Варна са затворили 13 обекти. Основните причини са неправилно съхранение на храни, съвместно съхранение на готови за консумация храни и суровини, незадоволителна хигиена, извършване на дейност без издадено удостоверение за регистрация и несъответствия в сграден фонд и оборудване. На територията на ОДБХ – Бургас е затворен един обект със заповед за спиране на експлоатация за неправилно съхранение на храни, липса на електричество и несъответствия в предлаганият асортимент посочен в издаденото удостоверение за регистрация.

Извършени са 3000 извънредни проверки по Черноморието за месеците юни и юли. В резултат на инспекциите са съставени 92 акта и са издадени 250 предписания.

Възбранени и насочени за унищожаване са 933 килограма храни. Над 200 кг. хранителни продукти от животински произход, без етикети от производител и с изтекъл срок на годност, 90 кг. месни и млечни продукти за неправилно съхранение, 270 кг. орехи заради липса на документи за произход и годност, над 300 кг. термично обработени заготовки, които са без маркировка, 33 кг. риба и рибни продукти, продавани нерегламентирано и без етикети, 40 кг. храни зеленчуци, варива, захар, олио и други заради липса на документи и 65 яйца с неизвестен произход.

Най-чести нарушения, които инспекторите установяват са несъответствия на сграден фонд и оборудване, липса на регистрация, съвместното съхранение на различните групи храни, изискващи различен температурен режим на съхранение, нарушения по поддържане на Системите за управление на безопасността на храните СУБХ (неактулизирани по отношение на нормативната уредба, нередовно водене на записи за входящ контрол, неизпълнение на мониторингови програми за контрол на хигиена и готов продукт), неправилно етикетиране на храните и други.

През месец юли са извършени 14 000 проверки от отделите “Контрол на храните” при ОДБХ по планов официален контрол (на база оценка на риска) на обекти за производство, търговия на едро и дребно с храни и заведенията за обществено хранене в страната. Съставени са 208 акта и са издадени 776 Преписания.

В резултат на проверките са възбранени и насочени за унищожаване храни от обекти за търговия на дребно и заведения за обществено хранене 1 107,91 кг месо, месни заготовки и месни продукти без идентификационна маркировка, без етикет от производител и изтекъл срок на годност, 60 кг. риба и рибни продукти, 565 кг. храни от животински произход, 16,51 кг. готвени ястия с изтекъл срок на годност, 94 бр. яйца, 84,63 кг. храни от неживотински произход. От предприятия и складове за търговия на едро: 20 597,90 кг. храни от животински и неживотински произход. Възбранени храни от обекти за търговия на дребно и заведения за обществено хранене са 487 кг. сирене с неизвестен произход, 127,93 кг. месни заготовки и месни продукти без идентификационна маркировка и 1,55 кг. консерва октопод.

Общ брой затворени обекти с временно преустановена дейност са 19, от които 9 на територията на гр. Варна, 4 на територията на гр. Добрич, 3 на територията на гр. Шумен, 2 на територията на гр. София и един на територията на гр. София-област. Причините за издаване на Заповеди за спиране дейността на обектите са относно груби ремонтни дейности по време на работа, лошо хигиенно състояние, неправилно съхранение на различни групи храни; липса на регистрация по чл.12 от ЗХ.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Бурлекс
  Отговор
  1 15:50  18.08.17
  Това щандове на СВА ли са?
 • капот
  Отговор
  2 17:23  18.08.17
  А пък в Радомир собственикът на един магазин ревеше, че системно го ограбвали през нощта, защото си съхранявал касетките с хляб на тротоара пред магазина. Ами приятелю, вложи някой лев за направа на склад, за да не те ограбват, а пък и да си според изискванията за съхранение на храните. То на хляба на улицата ли му е мястото? Аман от пишман бизнесмени, които са свикнали само да прибират пари, без да влагат и един лев в бизнеса си.

Напиши коментар:


Публикувай