2 678 9

20 август 917 г. Победата на цар Симеон при Ахелой

Венцислав Михайлов

На 20 август 917 г. българските войски, водени от цар Симеон I, разбиват войските на Византия в битката при Ахелой. Битката е провокирана от Византия, чиято основна цел е неутрализирането на засилващата се българска държава след унизителните за Византия условия, постигнати през 913 г. Именно тогава на княз Симеон била призната титлата „цар на българите”.

Императрица Зоя и цариградските управници решават веднъж завинаги да разгромят цар Симеон. Първо сключват мирен договор с арабите и осигуряват гърба си, а след това се опитват да изградят антибългарски съюз. Стратегът на Херсон Йоан Вогас е изпратен да привлече печенегите, които да бъдат прехвърлени през Дунав от византийската флота, за да нанесат удар в тила на българите. А стратегът на Драч Лъв Равнух се опитва да подтикне против Симеон сръбския княз Петър Гойникович и чрез него - маджарите. Целта е България да бъде ударена едновременно от всички страни.

Захълмският княз Михаил Вишневич предупреждава Симеон за ходовете на Лъв Равнух и той успява не само да предотврати ромейско-маджарския съюз, но и да направи от доскорошния си северен враг съюзник. Дипломатическата битка за привличането на печенегите също е спечелена от българския цар, който далновидно е установил с тях първия си съюз още през 896 г.

Битката оставя незаличим спомен у византийците (според Лъв Дякон, който живял 50 години след битката, “още могат да се видят купища кости при р. Ахелой, където тогава позорно била посечена войската на ромеите”).

Тази победа имала и важен психологически ефект върху византийската армия, която като видяла, че губи сражението побягнала. В отчаян опит да спрат българите по пътя им към Константинопол византийците събрали остатъците от войската си край село Катасирти и отново са били разбити в нощна битка.

За първи път в българската история по инициатива на Цар Симеон I се отслужва водосвет на българските бойни знамена преди битката при р. Ахелой.

По-късно ритуалът започва да се извършва всяка година на Богоявление (Йордановден), а не само преди сражение. Традицията е възстановена през 1880 г. от първия военен министър след Освобождението Пьотър Паренсов. След прекъсване през 1946 г. традицията е подновена на 6 януари 1992 г.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • работник и колхозничка
  Отговор
  1 08:48  20.08.17
  Славна дата! Трябва да се почита и уважава от всички българи и да се възпитават децата ни в родолюбие!!! Интересно защо комунистите/руснаците/ който сега говорят за славянство, християнства, православие.... спират водосвета на бойните ни знамена???

  Коментиран от #3, #4

 • Фриман
  Отговор
  2 09:07  20.08.17
  Щом ти трябва прави го, пак са ти виновни руснаци. В интерес на истината, българи запазиха повече славянска култура, от нас руснаци! Преди и при нас е имало хоро и различни обреди, но ги забравихме заради тясна интеграция с Азия и сега има от всичко по-малко! Така че трябва вие да започвате възстановяване на обичаи и обреди, а други славяне ще подхванат!

  Коментиран от #5

 • Трол
  Отговор
  3 09:17  20.08.17

  До коментар #1 от "работник и колхозничка":

  Ай стига с тези руснаци! Темата е за славното ни минало. Като в главата ти са само комунисти и руснаци, ей ти Китай и Русия, кво чакаш?
 • Варна
  Отговор
  4 10:41  20.08.17

  До коментар #1 от "работник и колхозничка":

  Отговорът на въпросът ти е прост! - Идеологията на пролетариата изключва религията, която се счита за вредна. Мотото им или Слогана както сега е модерно е: "Ти си ковач на собствената ти съдба". Това е единствената причина! -Избутват църквата в страни и нейното влияние върху обществото. За това се спират водосветите.

  Коментиран от #6


 • Ник
  Отговор
  5 10:52  20.08.17

  До коментар #2 от "Фриман":

  Не му обръщай внимание. - Този човек говори така от незнание. По- младото поколение не е запознато с трудовете и идеологията на Маркс и Енгелс, както и разбира се на Ленин. Няма и да разберат просто защото за познаването и трябва много да четеш. Сега за тази идеология се учи само в университетите в часовете по Философия. Иначе заради упадъка на бившият СОЦ лагер и нагласата му спрямо новите условия е нормално да има изоставянето на традициите и навлизането на други култури. Това ще е така докато дойде нов разцвет на славяните, ако разбира се има такъв. Преди навлизане на християнската религия в Русия, нейната култура е била пак така съвкупност от северни и източни култури и езикът е бил съвкупност от фински и азиатски наречия. После идват книгите и Българските свещеници, понеже Византия не изпраща свои и не дава книги
 • стоян георгиев
  Отговор
  6 11:24  20.08.17

  До коментар #4 от "Варна":

  егати и щурутията пак написа.комунистите имат два слогана едниния партията е ковач на твоята съдба на 100% ,а другия е вожда е ковач на съдбата на партията на 100%!другото може да го проповядвате като се съберете на бузлуджа с останалите еднолични търговци дето ни правите икономиката вече 27 години!

  Коментиран от #7, #8

 • на деса шушито
  Отговор
  7 13:51  20.08.17

  До коментар #6 от "стоян георгиев":

  Това дето го изтипоса какво общо има с темата? Много си болен брат, ту те гонят фобии, ту имаш раздвоение на личността. Нямаш пари за медицинска помощ ли?

  Коментиран от #9

 • 8 15:04  20.08.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • стоян георгиев
  Отговор
  9 21:10  20.08.17

  До коментар #7 от "на деса шушито":

  ти кога си посал по някоя тема бе трол ?кажи къде ти са постовете по тази или друга ,да взема да прочета нещо от теб дето не е спам?тук пак тва правиш,а иначе аз отговарям конкретно на лъжеца с име варна.него що не го питаш кво общо има с темата поста му а?

Напиши коментар:


Публикувай