1 537 10

НАП иска QR код на всяка касова бележка

Първи това задължение трябва да изпълнят бензиностанциите

Венцислав Михайлов

Всички фирми в България трябва да се подготвят за ново изискване на НАП - да издават касови бележки с QR код, съобщава в. Сега.

Една от целите на нововъведението е всеки купувач да стане помощник на данъчните и да контролира дали фирмата, от която пазарува бензин, хляб, мебели, ток и т.н., отчита надлежно приходите си в НАП, или крие обороти и данъци. Контролът ще е лесен, уверяват от МФ - ако всяка касова бележка излиза с QR код, клиентът ще може да сканира кода със смартфона си и ще получи веднага информация за конкретната покупка и дали тя е отчетена в НАП.

Мярката е предвидена в проект за промени в наредбата за фискалните устройства, който е публикуван за обществено обсъждане. В проекта е предвиден и график за въвеждане на QR кодовете. Първи това задължение трябва да изпълнят бензиностанциите. Срокът за тях да подготвят фискалните си системи е 30 септември 2018 г.

След това до 31 декември 2018 г. с новото изискване трябва да се съобразят всички фирми, регистрирани по ДДС, а до 30 юни 2019 г. - всички останали. Ключов момент в промените е, че всички фирми ще бъдат задължени да усъвършенстват фискалните си устройства, така че данните за всяка продажба да се отчитат веднага в НАП.

България


Още по темата

 • НАП затвори пет заведения в Приморско

  НАП затвори пет заведения в Приморско

  Пет от най-популярните заведения в центъра на Приморско са затворени в неделя вечер от НАП-Бургас, съобщиха от приходното ведомство в морския ...
  21.08.2017
  1 275
  2

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Луд с кирка
  Отговор
  1 14:54  19.08.17
  "всички фирми ще бъдат задължени да усъвършенстват фискалните си устройства" е те това е ключа от бараката-некое наше момче ще инкасира милиони за нищо. Отново смърди на реверанс към големите вериги.
 • АЗ РОБЪТ БЪЛГАРСКИ
  Отговор
  2 15:10  19.08.17
  АЗ КЛИЕНТЪТ НЕ СЕ ИНТЕРЕСУВАМ ОТ ТОВА ,ДАЛИ НЯКОЙ СИ ВНАСЯ ДДС,ЧЕ ДА ГО КОНТРОЛИРАМ. НАП ДА НЕ МИ ПЛАЩА ЗА ТАЗИ ДЕЙНОСТ.
 • Робот
  Отговор
  3 15:33  19.08.17
  Как ли да не съм започнал да сканирам всяка касова бележка. Поредната простотия измислена да се натовари макия бизнес и да се облагодетелстват "наши" фирми.
 • Каса
  Отговор
  4 17:01  19.08.17
  данните от всяка продажба и сега се отчита. Касовите апарати са вързани с НАП и плащаме 40 лв годишен абонамент на М-тел за сим-карта в касовия апарат,която праща инфо към нап. Или не пращат???!!!!:-)

 • Гост
  Отговор
  5 18:52  19.08.17
  Аман от лобистки закони и наредби. Това е патентовано от ГЕРБ. Калинки, суджуци и т.н също Резултата от предложението ще е източване на свеж редурс от бизнеса в посока на шепа фирми. Резултата за фиск-а ще е съмнителен, защото и сега к.апарати също са онлайн свързани с НАП
 • Пуууу
  Отговор
  6 19:13  19.08.17
  Поредната далавера за нечия доверена фирма. Нещо по-свежо няма ли да измислят? Например някакъв чип да имплантират в търговеца.Като на кучетата. Или камери за наблюдение във всеки обект,свързани с НАП и ДАНС?
 • abv
  Отговор
  7 21:33  19.08.17
  В Асеновград на пазара никой не пуска касови бележки. Тогава този така наречан QR код се обезмисля за всички обекти в България , които не пускат касови бележки.
 • ТРА ЛА ЛА
  Отговор
  8 08:49  20.08.17
  Поредната пълна олигофрения, щавят търговците с годишни такси към мобилните оператори за връзка с НАП в реално време, отново ще има промени в касовите апарати, изводът е следния, ще вдигнат таксите към мобилните оператори и двете фирми произвеждащи апарати ще врътнат стотици милиони от промените. Продажни лобистки мекерета.
 • ТРА ЛА ЛА
  Отговор
  9 08:58  20.08.17
  Политиците са навсякъде – по улици, площади, телевизионни студия. И говорят много за малкия бизнес. Много хубаво. Ако обаче, живеейки в удобните кабинети, когато не е време за избори, някои от тях са сбъркали с източниците на информация, ще представим за всеобщо ползване истинският път, който изминава един малък търговец в България, за да изкара насъщния. За да онагледим ситуацията, ще си представим, че откриваме малко магазинче за промишлени стоки – дрехи, обувки или каквото се сетите. Мислете за обзавеждането и откъде ще осигурите оборотните средства за първото зареждане. Да, ама не! Още преди да отворите, ще се сблъскате със следните главоболия: купуване на касов апарат ( 320 – 350 лева); сключване на договор със сервиз за касови апарати; регистриране на касовия апарат в НАП; регистриране на търговския обект в общината; проект на рекламата на магазина, съгласувате го с общината и го регистрирате; ако използвате част от тротоара за реклама или търговия, отново в общината за тротоарно право; викате службата по трудова медицина, която замерва микроклимата, зануляването на контактите, силата на осветлението и прави схема за евакуация (това се прави всяка година) Мислите, че това е всичко? О-о, не. Решавате да си вземете продавачка на трудов договор: отново в службата по трудова медицина, за да се направи лично досие на работника. Това е еднократно, но отново всяка година трябва да се подава декларация в инспекцията по труда, че няма промян
 • 1234
  Отговор
  10 18:20  21.08.17
  Тия вече се излагат,не щете ли като си купим нещо от магазина и да ви го носим да го видите? В стремежа си да събирате по вече пари за крадливите политици вече започнахте да се излагате.Не ви трябват кодове и пу.ки майни,ами да се отворят заводите и да се вдигнат заплатите на хората,тогава парите сами ще потекат към празната ви хазна.Сега парите са в няколко души от които няма как да ги вземете,защото те са много алчни и искат още и още ама няма от къде като не дават заплати на хората.

Напиши коментар:


Публикувай