398 0

Николай Николов: Гасихме по 130 пожара на ден

Директорът на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ споделя, че тазгодишният август е по-тежък от предходния

Снимка: Shutterstock
Снимка: Shutterstock
Константин Карагьозов

През изминалата седмица пожарникарите са гасили средно по 130 пожара на ден, или общо над 1000. Това сподели пред bTV главният комисар Николай Николов, директор на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“.

"Към момента няма пожар, който да не е поставен под контрол. Има три по-сериозни огнища, който не се разпространяват, но през нощта са били под наблюдение – в Ямбол, Стара Загора и Хасково", отчете той.

По думите му този август е по-тежък от миналогодишния, тъй като досега са регистрирани с 31 пожара повече. От началото на годината досега огнеборците са загасили 23 хил. пожара, огънят е унищожил над 20 хил. гори, и повече от 50 хил. други площи. Възстановяването на един декар гора струва около милион, посочи Николов.

Пряко спасени са 1200 човешки живота, но в пожари са загинали 91 души. Всяка година жертвите са 111 – 118 души, като повечето са възрастни хора. За последните пет години са загинали 351 възрастни, каза още Николов. Основните причини за тези инциденти са неправилно ползване на отоплителни уреди – ел. възглавници, неизправни газови котлони и пр.

На обвиненията, че в бедствени ситуации пожарни коли са пристигали празни Николов отговори, че няма такъв случай. Той обаче отчете, че средностатистическата пожарна кола носи 2,5 тона вода, които се изразходват за три минути. Първа задача на пожарникарите да подсигурят вода, затова хората си мислят, че колите отиват празни, обясни той.

Повечето пожари са в резултат на човешка дейност, посочи гостът, като основно става въпрос за небрежност, но и самонадеяност.

България


Напиши коментар:


Публикувай