804 5

8 месеца по-късно: В Хитрино още няма нови къщи

Общината е успяла да усвои около 1/6 от получените от държавата пари

Константин Карагьозов

Повече от осем месеца след трагедията в Хитрино възстановяването на селото все още е мираж. Пострадалите хора живеят във фургони, а от обещаните нови къщи няма готова нито една. Общинската инфраструктура - пътища, водопроводи, сгради, не е ремонтирана. Общината е успяла да усвои около 1/6 от получените от държавата и от даренията пари - 2.123 млн. лв. от общо близо 12 млн.лв. Това става ясно от отчета на кмета Нуридин Исмаил, който не обяснява защо се бави усвояването на парите и възстановяването на селото, пише вестник "Сега".

На 10 декември 2016 г. влак, превозващ цистерни с пропилен, се взриви в селото и уби седем души, а 29 бяха ранени. Десетки къщи бяха повредени или направо сринати със земята.

За Хитрино бяха преразпределени и 20 млн. лв. от Програмата за селските райони за инфраструктура, но и тяхното реално усвояване не е започнало. С парите като начало бе наета шуменската фирма "Инвестиционно проектиране", която за 1 млн. лв. трябва да изработи и окомплектова технически инвестиционните проекти за кандидатстване по селската програма. С други над 320 хил. лв. кметът нае "Европрограмконсулт" ЕООД за консултантски услуги. И двете фирми бяха избрани в процедура по пряко договаряне, а мотивът на общината - че няма време.

След трагедията държавата отпусна 10 млн. лв., БЧК събра от дарения малко над 1.8 млн. лв. Отделно по сметката на общината за дарения постъпиха още 973 хил. лв. - тук от списъците се вижда, че хората са превеждали по 20-30-40 лв. Директно на общината са дарявали и политическите партии - общо 125 хил. лв. Фирми, общини и училища също се включиха със средства. Жителите на село Голям Поровец са дарили 40 лв., става ясно от регистъра на кметството.

От тези пари близките на починалите са получили по 5000 лв. 38 хил. лв. са отишли за топъл обяд още преди да бъдат отпуснати парите от БЧК. Още средства са дадени за лечение на пострадалите в болниците, тъй като четирима от пострадалите са били с неплатени здравни осигуровки, отчита кметът. Две болници - във Варна и в столицата, пък са си поискали 32 хил. лв. общо от общината, , по думите на , Исмаил, НЗОК не им признала разходите. 35 от пострадалите хора са получили по 500 лв. за лечение.

От събраните над 1.8 млн. лв. по дарителската сметка на БЧК общината е отчела изразходвани към юни близо 681 хил. лв. Това сочи справка на БЧК за "Сега". БЧК е превела за обзавеждане, домакински елeктроуреди, врати и стъкла 1 357 500 лв. "БЧК получава ежемесечни отчети от община Хитрино за усвоените средства. Отчетите се предоставят на вниманието на членовете на Националния обществен съвет, който разпредели набраните средства. Съгласно данните от последния получен отчет усвоената сума е в размер на 680 919.37 лв.", обясниха от организацията.

Общинският съвет разпредели 314 от пострадалите къщи в Хитрино в пет категории според степента на щетите по тях. Напълно разрушени са 18 къщи. За тях от БЧК гласуваха да се дадат по 2900 лв. за уреди и по 12 хил. лв. за обзавеждане. Тези къщи обаче не са построени и за тях кметът е отчел едва 6 хил. лв. похарчени. Осем от обещаните 11 нови къщи вече се изграждат от строителната камара, предава още "Сега".

Най-много от средствата засега са отишли за домакинските електроуреди - 307 хил. лв. в средно пострадалите къщи. Според решението всяка къща от по-малко пострадалите може да получи 1250 лв. Отделно за вътрешни, входни и гаражни врати, както и за остъкляване бяха заделени 225 хил. лв. от дарените чрез БЧК. От тях са похарчени 136 хил. лв. Парите за топъл обяд, осигурени от тази дарителска кампания - близо 157 хил. лв., са усвоени напълно. С тях хората получаваха веднъж на ден топъл обяд.

От 10-те млн. лв. от държавата 5 млн. лв. трябваше да са за социално подпомагане на пострадалите чрез бюджета на социалното министерство. От тях са усвоени 503 хил. лв., а предишното ръководство на ведомството обещаваше, че ще има специални социални помощи за пострадалите хора. От тези пари 70 хил. лв. са дадени за лечение пострадалите, а 432 хил. лв. за външни врати и дограма.

България


Още по темата

 • Къде са даренията за Хитрино?

  Къде са даренията за Хитрино?

  Едва 146 хиляди лева са получили хората в Хитрино от събраните над 2 милиона дарения. Причината за това е, че по-голямата част от помощта ...
  26.04.2017
  2 345
  7
 • 12 милиона лева са постъпили за Хитрино

  12 милиона лева са постъпили за Хитрино

  Близо 12 милиона лева са постъпили по всички сметки за възстановяването на Хитрино сред взрива на 10 декември миналата година. Това отчете кметът ...
  23.06.2017
  782
  4
 • 29 граждански иска за трагедията в Хитрино

  29 граждански иска за трагедията в Хитрино

  След взрива на дерайлиралия влак в Хитрино 29 души са завели граждански искове за над 10 млн. лв. срещу фирма „Булмаркет". Пострадалите ...
  6.08.2017
  578
  0
 • Дадоха на съд машинистите от Хитрино

  Дадоха на съд машинистите от Хитрино

  Окръжната прокуратура в Шумен внесе в съда обвинителния акт срещу машинистите на дерайлиралия в село Хитрино влак. 41-годишния машинист Димитър ...
  25.10.2017
  773
  3

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • грозната истина
  Отговор
  1 09:56  21.08.17
  Абе половината от парите ще потънат някъде, както винаги. А народа там ще чака с години за нови къщи и инфраструктура

  Коментиран от #3

 • Ицо
  Отговор
  2 11:34  21.08.17
  Политиците в България са КРАДЦИ
 • БЕЗДУМИ
  Отговор
  3 15:05  21.08.17

  До коментар #1 от "грозната истина":

  Как да оправят селото,като прибраха парите,такива схеми се въртят че накрая тези пари си ги вземат техни хора,пример; имат фирма която слагат дограми и нещо което струва 1000лв те вземат 3000,4000лв и така си ги присвояват...и по същия начин ще стане със новите къщи просто чакат да стане всичко по закон....ПО ЗАКОНЕН НАЧИН КРАДАТ ТОВА Е ИСТИНАТА .....
 • плам
  Отговор
  4 10:05  22.08.17
  хората да се организират сами да си помогнат,че ако чакат може и да не дочакат...със сигурност могат да направят едно съдружие,сдружение т.н с хора с различни професии в строителството,да кандидатстват в общината и да ги почват къшите.Не съм специалист в областта но със сигурност има начин да се предложи безвъзмезден труд за да се тласнат нещата напред.
 • Гост
  Отговор
  5 16:25  23.08.17
  И какво, гледаш трагедията, решаваш да помогнеш с СМС/банков превод и година по късно разбираш че до хората е стигнало едно трибуквие.

Напиши коментар:


Публикувай