3 524 17

Екшън в ромското гето в Захарна фабрика (СНИМКИ)

Екшънът в ромското гето в столичния квартал "Захарна фабрика" продължава. Там се провежда акция по събаряне на незаконни постройки

Снимка: ПИК
Снимка: ПИК
Маргарита Илиева

Екшънът в ромското гето в столичния квартал "Захарна фабрика" продължава.

Там се провежда акция по събаряне на незаконни постройки.

Снимка: ПИК

Рано тази сутрин районът почерня от полиция при съвместна операция на МВР и Столична община, предава "ПИК".

Напрежение към момента в квартала няма.
Ромите са били предупредени, че незаконните къщи ще бъдат бутнали и ще им бъдат осигурени общински жилища, с което били съгласни.

Снимка: ПИК

Хората са до домовете си и гледат събарянето, но никой не протестира и не пречи на общинските служители да си вършат работата. Полицейското присъствие е изключително засилено и има повече униформени, отколкото цивилни.

"Около 15 постройки са премахнати до този момент. На 50 човека им е предложено да бъдат настанени някъде. Другите са отишли при роднини и познати", обясни кметът на столичен район "Илинден" Иван Божилов.

По думите му до края на акцията трябва да бъдат бутнати общо 143 незаконни постройки.

Снимка: ПИК

"Планирано е освободеният терен да бъде озеленен", коментира още той.

"Откакто сме родени живеем тук. Имаме адресна регистрация, но нямаме документи за къщата. Къде ще ходим с тези деца да живеем, след като ни изгонят от общинските жилища", попита ромка. Каква квартира да търсим? Ние сме на едни детски помощи. Никой не ни предупреди. Вчера дойдоха и казаха, че ще махнат къщите ни", обясни още тя.

Снимка: ПИК

"Общината нищо не ни казва. Къде ще си дам детето на детска градина, след като ни бутнат къщите", попита недоволната ромка.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Кажи честно
  Отговор
  1 10:52  22.08.17
  И защо им осигуряват жилища - ако аз си построя незаконна къща и ми я съборят ще ми осигурят ли жилище ???
 • 2 10:58  22.08.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Azazel
  Отговор
  3 10:59  22.08.17
  Значи държавата можела да си върши работа, а? Не виждам да са се наредили Сорос, Меркел и арменския поп да протестират, така че - стига оправдания с тях! Сега обаче остава това да не е еднократна ПР акция, а да се случи и с всички други незаконни цигански (и всякакви други) постройки!

  Коментиран от #9

 • 321
  Отговор
  4 11:00  22.08.17
  Точно така, бавно и методично да се въвежда ред. Дават им общинско жилище, помощите се отпускат след приспадане на задълженията за наем и режийни. Иначе заглавието отново е пълна лъжа - нямаше никакъв екшън. Всичко беше напълно спокойно. Вярно е, че имаше повече полиция отколкото живущи там.

  Коментиран от #8, #10


 • 111
  Отговор
  5 11:02  22.08.17
  И как ги осигуряват тези жилища? Срещу какъв ангажимент? Където ги настанят, след тях е разруха и разсипия, изпокъртени входове, прозорци, палят огньове и жална им майка на онези хора, които имат апартаменти в такива блокове...буквално им съсипват собствеността. Тези деца да се настаняват в градини, още от 3 г. да стават задължителни градините, иначе без помощи, за да могат да учат езика, да плащат наем, макар и минимален, но да плащат, за да знаят, че няма нищо даром.

  Коментиран от #7

 • 321
  Отговор
  6 11:03  22.08.17

  До коментар #2 от "бай Мангал":

  Не вярно, в нашия вход има две-три общински жилища, в които живеят бели хора. Просто трябва да си безработен, малки доходи, да получаваш помощи и да имаш повече деца. Тогава и на теб ще ти дадат такова жилище. Просто циганите отговарят на всички условия.
 • 321
  Отговор
  7 11:09  22.08.17

  До коментар #5 от "111":

  Точно така е, но трябва контрол. Помощите след удръжки. Трябва да вземат 500 лева - минус счупена врата, изкъртен прозорец и изгорени тапети. Заповядай тези 5 лева за да живееш с тях цял месец. Другия ще блести от чистота и ред. За градините и училищата съм напълно съгласен, но трябва и външен контрол - защото директорите имат интерес да не гонят ученици - дори да отсъстват, защото им спада бюджета.
 • 8 11:12  22.08.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Знаещ
  Отговор
  9 11:57  22.08.17

  До коментар #3 от "Azazel":

  Услужливо забрави да споменеш, че ще им дадат общински жилища. Ако българин си построи в София незаконно къща веднага ще го накарат за собствена сметка да я събори и не само няма да му дадат жилище, но и ще го глобят. А нпо-тата няма да протестират. Защо? Ето ти връзката с Меркел, Сорос и нпо. А ето ти и още една връзка на Меркел и Сорос в ущърб на България: -Германия е абсолютно против намерението на Каракачанов да прати армията да охранява държавната ни граница. Не можело да се пречи на бежанците да влизат безпроблемно в България. Не било хуманно да ги оставят в Турция при техните религиозни братя мюсулмани, където няма да им се оскверняват очите с кръстове, свинско, незабрадени жени и т.н. Защо? Защо? Защо?

  Коментиран от #11

 • Знаещ
  Отговор
  10 12:06  22.08.17

  До коментар #4 от "321":

  Помощите се отпускат след приспадането на наем и режийни? Ти това как го вярваш? Циганин да си плаща ток виждал ли си? Мой познат работи в енергото и какви неща ми е разправял ти е бедна фантазията. Виждал е много пъти импровизирани печки направени от пружини, които харчат месечно ток колкото едно българско семейство ще изхарчи за 6 месеца. Какви са тези помощи, които ще им стигнат и защо трябва да ги получават доживотно без да работят?

  Коментиран от #15

 • Azazel
  Отговор
  11 12:53  22.08.17

  До коментар #9 от "Знаещ":

  Не знам със забавено развитие по рождение ли си, или се "информираш" основно от телевизия Атака и Bradva.bg, ама, първо - има си наредба при какви условия в България се предоставя социално жилище и, когато някой отговаря на изискванията (или си плати подкуп, не знам точно как работи системата...), такова му се предоставя, без значение българин, или циганин е. Кметът на общината много ясно заяви, че хората, чиито къщи са бутнати, ще им бъде осигурено ВРЕМЕННО настаняване за 3 месеца, а след това социални жилища ще се дадат само на тези, които отговарят на изискванията за това. За глупостите ти за Меркел, армията и бежанците просто нямам думи - къде ги намести под статия за събаряне на циганско гето, идея си нямам..., ама, ако си се информирал от телевизия "Атака" или Bradva, да те светна - Германия изобщо не е против намерението на Каракачанов да изпрати армия по границата, против се е изказала единствено някакво немско НПО за защита на правата на бежанците, за чието мнение нито Меркел, нито Каракачанов, нито, който и да е в ЕС дава 5 пари. Или вземи малко да си разнообразиш информационните източници и да попрочетеш нещо, дето не е жълто-кафяво на цвят, или просто престани да повтаряш като папагал едни и същи машинално заучени фрази, без значение от контекста...
 • Знаещ
  Отговор
  12 13:48  22.08.17
  В България има над 400 000 цигани като 90% от са безработни. Я провери колко са общинските жилища и тогава говори.

  Коментиран от #14

 • кроткия
  Отговор
  13 13:50  22.08.17
  Да те питам...Когато постната пица ДЯНКОВ снимаше с хеликоптер...копията на БЕЛИЯ ДОМ ...защо искаше да въведе данък КОЛИБА ...А туркиньо...КОГАТО БЪЛГАРИТЕ КРАДЪТ МУ ВИКАТЕ УСВОЯВАНЕ...НЕКОЙ УСВОИХА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА... А ПОРЦИИТИ В ДЪРЖАВАТА НЕ ГИ РАЗДАВАТ ЦИГАНИТЕ...АНАДЪМО...АЙДЕ ДА СЕ РАЗБЕРЕМ ТАКА...НИЕ ЦИГАНИТЕ СИ ОТИВАМА В ЕВРОПА..А ЗА ВАС ТУРЦИТЕ БЪЛГАРИЯ...ХАЛАЛ ДА ВИЕ ТОЯ ПУЩИНЯК...

  Коментиран от #16


 • Azazel
  Отговор
  14 14:22  22.08.17

  До коментар #12 от "Знаещ":

  Не искам да те тревожа още повече, защото виждам, че параноята и без това яко те тресе, ама в България има 400 хил. човека, които се САМООПРЕДЕЛЯТ като роми, но реално, циганите, според изследвания на редица организации, са около 800 хил. - просто, при преброяванията от НСИ, много от циганите - мюсюлмани посочват, че са етнически турци, а други се самоопределят като българи или не посочват изобщо етническа принадлежност. Какъв е броят на безработните цигани, никой не може да каже, защото те нито могат да бъдат преброени, нито да се открият по адресна регистрация, пък и "занаятите" им (джебчийство, проституция, "бране" на желязо и т.н.) не са сред най-регулираните професии... Но, така или иначе, вярваш или не, за да получат общинско жилище, трябва да отговарят на редица административни изисквания и тъй като повечето от тях не отговарят, не получават такова. Иначе, мислиш ли, че нямаше всички да се обзаведат с такива жилища, а щяха да живеят в онези самоделни бараки?
 • 321
  Отговор
  15 14:55  22.08.17

  До коментар #10 от "Знаещ":

  Мислех да пиша повече, ама вече са ти отговорили доста подробно. Иначе в зависимост от конкретиката, някои семейства вземат помощи в хиляди - за безработен, самотна майка, многодетно семейство от 10 деца, заболявания и прочие. Много интересни диагнози в този форум. Този знаещият няма никаква идея за това, което пише. Кроткият пък е много агресивен и вероятно от викането прави правописни грешки, като дете от втори клас. И заплахата, че циганите си отивали в Европа ако стане - ще вдигнем банкет...
 • юрист
  Отговор
  16 17:29  22.08.17

  До коментар #13 от "кроткия":

  “...Публикувано във факти.бг: А ЗА ВАС ТУРЦИТЕ БЪЛГАРИЯ...ХАЛАЛ ДА ВИЕ ТОЯ ПУЩИНЯК...“. Чакай , БЕ- ти кой си, че да “даваш“ България на турците, м? Българската държавна територия да не е твоя лична собственост, че да я даряваш безвъзмездно, а? Р. БЪЛГАРИЯ СИ ИМА СТОПАНИ- ЕТНИЧЕСКИТЕ БЪЛГАРИ- БГ. ГРАЖДАНИ И ВСЕКИ БГ. ГРАЖДАНИН, КОЙТО ОБИЧА БЪЛГАРИЯ! БЪЛГАРИЯ Е ДЪРЖАВАТА НА БЪЛГАРИТЕ- НЕ НА РУСКАТА/ ТУРСКАТА / АМЕРИКАНСКАТА ПЕТА КОЛОНА, НЕ НА РУСНАЦИ, ТУРЦИ, ЦИГАНИ, АРАБИ, А НА БЪЛГАРИТЕ! Като не ти харесва България- МАРШ В АНАДОЛА ИЛИ В СИБИР- ЧИЙ ГО ДИРИШ ТУК, В ТАЗИ ДЪРЖАВА,м? СТОПАНИНЪТ НА БЪЛГАРИЯ Е БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД, А НЕ БАЩА ТИ- анадънму, понял, ферщеен?
 • bbb
  Отговор
  17 21:46  22.08.17
  хахахах да и аз си харесах едно място ж банкя осжен да си построя една къща кво като не е мое па ега я бутнат и ми дадат и на мене жилище на друго място

Напиши коментар:


Публикувай