643 3

Приключиха разкопките на сградата в крепостта "Балък дере"

Сградата беше открита още през 2013 г. Тази година проучването на сградата продължи. Още в началото на разкопките археолозите са попаднали на уникална по своите размери сграда, чиито помещения имат широчина на зидовете близо метър и са съхранени във височина до 2,40 м

Снимка: НИМ
Снимка: НИМ
Маргарита Илиева

Археологически екип на Националния исторически музей (НИМ) приключи разкопките за тазгодишния сезон на късноантичната и средновековна крепост в местността "Балък дере", до Ивайловградското село Хухла, пише "News BG".

Крепостта е известна в региона още и под името "Родостица".
Екипът се ръководи Ивайло Кънев и Маргарита Попова.

Сградата беше открита още през 2013 г. Тази година проучването на сградата продължи. Още в началото на разкопките археолозите са попаднали на уникална по своите размери сграда, чиито помещения имат широчина на зидовете близо метър и са съхранени във височина до 2,40м.

Снимка: НИМ

Самите помещения са измазани от вътре с фин бял хоросан и са застлани с добре обработени плочи. На юг от сградата се очертава "голям двор" с широчина 15м, който подобно на помещенията е засталан с плочник, през последния археологически сезон установиха, че това е била голяма зала и е част от важна представителна сграда, която е претърпяла няколко реконструкции.

Все още не е разкрита цялата дължина на сградата и окончателните размери на целия комплекс все още се доизясняват.

През 2014 г. археолозите се натъкнаха на колективна монетна находка от билонови, сплав от злато и сребро, монети на византийския император Алексий Комнин (1081- 1118 г.). Това е най-важната част от археологическите находки в този комплекс.

Снимка: НИМ

При разкопки бяха открити още мраморни колони, части от мраморна облицовка, предмети на бита, коланни апликации, множество монетии др.
Експонатите са изложени във витрините на НИМ в София и в Общинския исторически музей - Ивайловград.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1234
  Отговор
  1 10:04  23.08.17
  ДО КОГА ЩЕ ИЗПОЛЗВАМЕ ИМЕНА НА МЕСТНОСТИ ,НАСЕЛЕНИ МЕСТА,ВЪРХОВЕ И ДР НА ТУРСКИ,ТОЛКОВА НЯМАМЕ ЛИ КАДЪРНИ ХОРА ДА ПРОМЕНЯТ ТОВА2 ИЛИ ДА ИМ Е НА ГОТОВО ТУРЦИТЕ КАТО ДОЙДАТ.

  Коментиран от #2

 • Гост
  Отговор
  2 10:43  23.08.17

  До коментар #1 от "1234":

  Абсолютно си прав,това е като някой мал.умници постоянно използват "евалла", толкова ли е трудно да кажат "браво"

  Коментиран от #3

 • ИНТЕРЕС БЪЛГАРСКИ
  Отговор
  3 12:13  23.08.17

  До коментар #2 от "Гост":

  Неграмотното си е неграмотно !!! "БРАВО" е френска чуждица !!!

Напиши коментар:


Публикувай