912 5

Стотици хиляди от бюджета за шалчета и вратовръзки за европредседателството

Снимка: Shutterstock
Снимка: Shutterstock
Светослава Ингилизова

Шалове за 160 хил. лв. и вратовръзки за 287 хил. лв. ще бъдат раздадени по време на Българското европредседателство на Съвета на ЕС, съобщи Нова телевизия.

900 луксозни и 16 000 стандартни шалчета за жените и 1100 луксозни и 20 хил. стандартни вратовръзки за мъжете са сред подаръците, които страната ни ще раздаде с пари от държавния бюджет.

„Традицията в раздаването на подаръци съществува, откакто съществуват ротационните председателства. Това са традиционни пакети, в които има шал за дамите, вратовръзки за мъжете. Традиционните подаръци в Европейската комисия са шал, вратовръзка, тефтер и химикалка. Има и други, които са от т.нар. „полезни подаръци” като зарядни батерии, преходници за мобилни устройства, както и тези, които остават за спомен. При нас това ще бъде монета. Тиражът на 2-левовата монета догодина ще бъде посветена на Българското европредседателство.

Ще направим и марка с логото, която да остане спомен за всички делегати. Основните цветове, на които ще се заложи, са синият и жълтият”, обясни пред Нова Яна Дочева, директор на дирекция „Подготовка и провеждане на председателството”. Дочева каза още, че 1.7 млн. лв. ще струва храната за гостите. Страната ни ще бъде домакин на общо 230 събития и срещи. Други 1500 ще бъдат организирани в Брюксел и Люксембург. За шест месеца по време на председателството се очаква България да бъде посетена от 22 000 души.

Близо 1.5 млн. лв. пък ще струва външната и вътрешна реклама. Днес приключва срокът за подаване на оферти, припомня БГНЕС.

Победителят в обществената поръчка трябва да осигури минимум 18 билборда и 10 мегаборда за поставяне на винили с реклама на българското председателство на ЕС по булевардите “Брюксел”, “Цариградско шосе”, “България”, “Черни връх”, “Евлоги и Христо Георгиеви” и в района на НДК. Рекламни транспаранти ще бъдат поставени и на новия пешеходен мост на бул. “Цариградско шосе” при София Тех Парк.

Фасадите на представителни сгради (Министерски съвет, Президентство, Народен театър “Иван Вазов”) също ще бъдат осеяни с рекламни транспаранти на председателството. Предвижда се поставянето на 100 винила върху електрическите стълбове на булевардите “Брюксел”, “Цариградско шосе”, “България”. Поне 20 ще са рекламните съоръжения, които председателството на ЕС ще ангажира в метрото. Голяма част от външната фасада на Националния дворец на културата също ще бъде обагрена с реклами на председателството. Брандиране се предвижда на Резиденция “Бояна”, терминали 1 и 2, както и на правителствения ВИП-терминал на Летище “София”.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • нерабиращ
  Отговор
  1 13:05  22.08.17
  Подаръци- добре. Но реклама защо? Пред кого и каква стока рекламираме?
 • Диди
  Отговор
  2 13:10  22.08.17
  Всичко за София....А останалата България?
 • Вярващ Путинист
  Отговор
  3 13:32  22.08.17
  Съветските вратовръзки-най здравите в света
 • БуМ
  Отговор
  4 13:40  22.08.17
  Пир по време на чума! А за матряла от задните редици - хора и ръченици...
 • Африкански европеец
  Отговор
  5 13:53  22.08.17
  Аз поемам спешната поръчка за доставка на спукани евробалони... 3 млн ми стигат, засега...

Напиши коментар:


Публикувай