1 085 3

Сменят шефа на агенцията за СРС-тата

Цветан Китов Снимка: БТА/Архив
Цветан Китов Снимка: БТА/Архив
Светослава Ингилизова

Правителството ще смени председателя на Държавната агенция "Технически операции" (ДАТО) Цветан Китов. Това става ясно от публикувания дневен ред на заседанието на кабинета, цитиран от БГНЕС.

Вносител на точката е премиерът Бойко Борисов, който пряко отговаря за работата на ДАТО.

Агенцията се занимава с реализирането на специалните разузнавателни средства (СРС).

Смяната на Китов вероятно е свързана със скандала около институциите, отговарящи пряко за СРС-тата през последните седмици.

Той започна след като ДАНС поиска снемане на достъпа до класифицирана информация на Георги Гатев, юрист и зам.-председател на Националното бюро за контрол върху специалните разузнавателни средства (НБКСРС). Гатев е предложен на поста от ДПС, което породи слухове за атака на службите срещу партията.

Шефът на НБКСРС Бойко Рашков защити заместника си и от своя страна заяви, че службите се опитват да върнат времената на безконтролно подслушване у нас. Рашков също така заяви, че са допускани грешки при приложение на системите за проследяване на съобщения и телефонни разговори.

Самият Китов е ръководител на службата, отговаряща за подслушванията, от октомври 2013г., когато е назначен на поста по предложение на правителството на Пламен Орешарски. Преди това работи в ДАНС от нейното създаване през 2008.

Той остана на поста си и след идването на власт на второто правителство на Бойко Борисов в края на 2014 година. През март следващата година вътрешният министър Веселин Вучков подаде оставка, след като премиерът Борисов се възпротиви на идеята да му да смени главният секретар на МВР Светлозар Лазаров, шефът на ДАНС Владимир Писанчев и шефът на ДАТО Китов.

Председателят на агенцията за СРС-тата се определя от президента по предложение на правителството. Кой е вероятният заместник на Китов и какви са причините Борисов да поиска смяната му вероятно ще стане ясно утре.

На заседанието правителството ще приеме и Годишният доклад за състоянието на националната сигурност за 2016 г.

Вносител отново е премиерът.

Министерският съвет ще приеме и Доклад на Междуведомствената комисия за експортен контрол и неразпространение на оръжията за масово унищожение към министъра на икономиката.

В последните седмици стана ясно, че заради редица нарушения, компетентните органи са отнели лицензите за търговия с оръжие на производители на военна продукция.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Rumen
  Отговор
  1 08:32  23.08.17
  Библиотеката губи един !!! Борбата предстои - няма как да има европредседателство с библиотечен кадър начело на ушанките...
 • Будалата
  Отговор
  2 09:03  23.08.17
  Не слушка Боко и затова е в канала. А какви послушни кадри имаше в тази служба. Едни бусове кръстосваха София. Един прикриваше следи по нерегламентирани послушвания с една голяма отвертка. Един вътрешен министър четеше СРС- та в Парламента. Абе панаира е пълен.
 • 007
  Отговор
  3 11:33  23.08.17
  Всъщност от квотата на коя политическа сила беше въпросният г-н Китов?

Напиши коментар:


Публикувай