531 9

Нинова: Първите 100 дни на „Борисов" 3 са катастрофални

Снимка: Архив
Снимка: Архив
Светослава Ингилизова

От тук нататък това ще бъде сезонът на алтернативата, за да могат хората да избират. Това, което те предлагат, което е добро, бихме подкрепяли, но през цялото време ще предлагаме алтернатива там, където е нужна. Започваме със съдебната реформа и алтернативен бюджет. Това заяви в ефира на bTV председателят на БСП Корнелия Нинова.

Лидерът на левицата заяви, че ще съди всички, които са свързали името й, и това на БСП, с „Цанков камък”. По думите й обвинението, че е заличила, публикувайки писмото от прокуратурата, подписа на прокурора, за да скрие, че не е главният прокурор, е тежка некомпетентност на бивш вътрешен министър, която е по-притеснителна от всички други неточности в изказването му.

„Той би трябвало да знае, че има закон за защита на личните данни и становище на комисията, че такива документи не се публикуват с име и подпис. Другото е изнасяне на лични данни, за което бих била укорима”, обясни тя.

По нейните думи за това, че е спазила закона, Цветанов твърди, че това е фалшификат и злоупотребява с името на главния прокурор. „Да се смея ли или да плача, че такива хора ни управляват и за това, че когато се спазва закона се казва, че ти си фалшив, а ако го нарушаваш, си оригинал”, каза още тя.

Корнелия Нинова подчерта, че всичко това е било направено от управляващите, за да се отклони вниманието от кражбите на правителството. „Не може да стигнеш дъното и да копаеш надолу с рекет за 4 тона суджук от българска фирма”, допълни тя. На второ място председателят на БСП посочи и антикорупционния закон на левицата.

„Той е добър и среща все по-голяма подкрепа и ГЕРБ се притесниха от него. Ако този закон мине, ще има истинска борба с корупцията”, заяви тя. По думите й БСП и ГЕРБ имат закони и трябва да се даде право на избор на хората да преценят кое е по-добро и целта да бъде да се създаде такъв закон, който да се бори с корупцията и то с кражбите на политиците. Според нея имам съществени различия в предложенията - ГЕРБ искат изпълнителната власт да назначава и контролира органа за борба с корупцията.

„Това е нонсенс, защото правителството и изпълнителната власт генерират най-много корупция, защото там са пари, обществени поръчки. Да имаш орган, с който да се контролираш сам себе си, е без смисъл. Нашето предложение е това да излезе от параметрите на изпълнителната власт и да има 3 власти, които взаимно да се контролират – президентска, законодателна и изпълнителна”, коментира тя. Нинова заяви, че БСП предлага президентът, който и да е той, да назначава председателя на тази агенция, за да има разпределение на властите, взаимен контрол и взаимно ограничаване, а останалите членове на комисията да бъдат избирани с 2/3 от парламента.

Нинова заяви, че вместо да се води този разговор по същество, ГЕРБ хвърлят димка върху БСП, за да внушат на хората, че не може тези, които са корумпирани, да се борят с корупцията. „Когато говорят за отговорност, г-н Борисов ще поеме ли своята за „Цанков камък? Неговото правителство завършва проекта през 2010 г. и сключва някои от договорите, открива проекта и реже лентата. Той казва: „Това е едно от най-модерните съоръжения в Югоизточна Европа”, каза още тя.

Корнелия Нинова коментира, че органите ще кажат кой носи отговорност. „Ние искаме случаят да не се потулва и да се разбере цялата истина до край. Ако това се остави така, ще бъде поредната капка в политиката на прехода, когато политиците се замерят с някакви безпочвени обвинения, резултат няма, а у хората остава усещането за несправедливост. Защо 5 дни ГЕРБ мълчат? Хвърлиха тази димка и се уплашиха?”, попита тя.

Тя подчерта, че има и отговор от австрийския посланик, че е информирал австрийските служби, защото проектът е финансиран от австрийски банки, проектиран, строен и контролиран от австрийски фирми.

Първите 100 дни на „Борисов-3" са катастрофални за България

Корнелия Нинова заяви, че друга причина за „Цанков камък” е и фактът, че по това време е трябвало да се даде оценка за първите 100 дни на кабинета „Борисов-3", които са катастрофални за държавата, въпреки хвалбите им. „100 дни управляваха без програма. За тези 100 дни се отказаха от сериозни предизборни обещания - полицаи във всяко село и преизчисляване на всички пенсии, а минималната да стане 300 лв. 100 дни на абсолютни скандали за кражби и далавери - „Суджукгейт”, битка вътре на групи в ГЕРБ за НДК и то на фона на председателството, битка вътре между институциите с войната, която обявиха на президента Радев”, заяви председателят на левицата.

Тя допълни, че за това време е насадена омраза и агресия в обществото, а опонентът е наричан „убиец”, „кръвопиец”. По думите й е имало и много напрежение в обществото – протести на полицаи, на майки на деца с увреждания, на еколози. „Противоречията в правителството все повече избиват. Какво не могат да разпределят?”, попита тя.

Нинова заяви, че е посетила и родното си място Крушовица, където в почивните дни е имало и протест. „Общините са натрупали дългове, а безотговорността на изпълнителната власт ги принуждава да трупат дългове, а после изпраща НАП, за да им взима читалищата”, заяви тя. По думите й тези дългове са поради политиката към общините - правителството увеличи минималната работна заплата, но не даде на общините пари за това увеличение, прехвърлена им е отговорността за професионалните училища, а общините нямат пари да ги издържат. „Да не им прехвърляме постоянно отговорности, без да сме ги осигурили финансово. Идва гласуване на бюджет и темата общини е една от най-важните”, заключи Корнелия Нинова.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Стига права и свободи,има и задължения!!
  Отговор
  1 11:28  23.08.17
  Крадлива и лъжлива червена б...чка!
 • Нинова
  Отговор
  2 11:43  23.08.17
  Определено са катастрофални за нас! Само те крадат, а ние не можем! Така не сме се договаряли! Това не е демокрация!
 • дълбока амнезия
  Отговор
  3 11:52  23.08.17
  Много ми е смешно как червената сган с лека ръка загърбва миналото, все едно никога не е имало Тройна коалиция, никога не са крали, източвали, никога не са правили далавери, никога не е имало БКП, лагери, убийства без съд и присъда, абе с една дума све едно сега са се появили и това е всеки път по време на избори или след изборите, всеки път ново прераждане. БКП - то са, битер котките имат не 9 ами 999999 живота.
 • пролетарии от всички страни съединявайт
  Отговор
  4 12:39  23.08.17
  Другарко Нинова, като опозиционна партия ще е добре да се занимавате повече с партийно строителство а не да се появявате по два пъти на ден и да предъвквате стари дъвки! Ако се итересувате от партията /БСП/ а не само от личен интерес - подайте си оставката ! Това ще отвори път за избор на млад и амбициозен лидер с нови идеи! На обикновените партийци и симпатизанти им омръзна да слушат как ще съдите тоя -оня и всички заедно. Съдете си ги това си е ваше право но не занимавайте широката /и все по- утесняваща / публика с вашите злободневни проблеми ! Критикувайте аргументирано а не от "любов към спорта" Когато намерите време пак да наминете през родното си село Крушовица -направете дарение па било то и малко! Не търсете над телето вол! Човека с четирите тона суджук още същия ден стана клиент на прокуратура и съд а разни тъмни балкански субекти като Р. овч ,Добрев... все още гравитират около вас и БСП!!! Ако не можете да започнете изречението с "ние направихме.... по добре не го започвайте!!!

 • Катастрофално
  Отговор
  5 12:43  23.08.17
  жалки са от ГЕРБ, да, това и лудите в България го разбраха :D
 • onq s konq
  Отговор
  6 14:30  23.08.17
  И кво му пука на бат Бойко от катастрофи,СЛЕД КАТО ИМА ЯКА ЗАСТРАХОВКА "КАСКО" ,ИЗПЛАЩАНА АКУРАТНО ОТ ЕВРОФОНДОВЕТЕ?
 • стоян
  Отговор
  7 20:15  23.08.17
  Е па сложете я тази лъжлива п-ча начело на държавата па да вземе и да ни оправи
 • Българин
  Отговор
  8 23:48  23.08.17
  Тази как не млъкна,и не я смениха вече?

  Коментиран от #9

 • летище
  Отговор
  9 17:31  25.08.17

  До коментар #8 от "Българин":

  Жената говори самата истина ..и затова трябва да продължи да отваря очите и ушите на задръстените и зомбирани нейни критици....И докато се дрънкате за 100дни , Съджук гейт, Цанков камък Тиквата даде на концесия пловдивско летище за 5000лв наем на месец .....Очаквам за това коментари

Напиши коментар:


Публикувай