857 2

Адвокат отива на съд, измамил клиент

Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна
Светослава Ингилизова

Районната прокуратура в Благоевград е внесла обвинителен акт срещу адвокат за измама, съобщиха от пресцентъра й.

Обвиняемият П. Щ. имал кантора в Разлог. През 2010 г. по препоръка на познат към него се обърнал С. Ю., който искал да придобие имот в землището на Якоруда. Адвокатът се ангажирал с казуса и поискал 450 лв., без да даде документ и без да оформи пълномощно. След тази среща три пъти ходил да види имота и взел 2000 лв. на ръка.

С убедително говорене и юридическа терминология П. Щ. убедил клиента, че ще започне процедура, чрез която той ще придобие собственост върху имота. Мъжът повярвал на адвоката, снабдил го със скица, възложил геодезическо заснемане и започнал да очаква разглеждането на дело и постановяване на решение в своя полза.

В действителност обвиняемият само имитирал извършването на услуги и искал различни суми за адвокатски хонорари, нотариални такси, данъчна оценка, заверка на скиците на имота и други. Пострадалият няколко пъти посещавал кантората му, за да получи в оригинал нотариалния акт и да потърси обяснение докъде са стигнали процедурите. В отговор на това обвиняемият не давал логични и разумни обяснения, като го лъжел, че нотариусът изпратил документите във Върховния съд, за да ги отнесе към областния управител на София.

Другият път заявил, че документите са готови, но е необходимо да вземе документите от министъра на земеделието и да ги внесе при областния управител на София. Заблуждавал го, че трябва да внесе документа в Административен съд София, а след известно време - в Окръжния съд в Благоевград.

Всеки път адвокатът отправял поредни искания за заплащане на различни суми - общо 15 852 лв. Накрая започнал да се крие.

При случайна среща през 2013 г. между двамата адвокатът заявил, че има здравословни проблеми, от които се възстановява, като отново уверил, че ще финализира предприетата процедура.

През май 2014 г., клиентът получил най-накрая нотариален акт за имота. Няколко месеца по-късно се оказало, че документът е фалшив.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Будалата
  Отговор
  1 09:49  24.08.17
  А има ли смисъл да говорим за нотариуси/ едни май ги биха скоро/ часни съдия изпълнители и съдии. Казват го от Европа ама кой да чете. Та всичко ни е наред като ТИКВА на плет.
 • един
  Отговор
  2 15:09  25.08.17
  Ама и тоя е бил е-си тъпака, да се остави толкова години да го лънготят като последния малоумник. Сега единственият възможен изход е да ликвидира адвоката, иначе завинаги във фамилята им ще остане неотмъстено...

Напиши коментар:


Публикувай