1 326 4

Наргилето - много по-вредно от цигарите

Пушекът от едно изпушено наргиле е равен на такъв от 100 цигари

Снимка: Shutterstock
Снимка: Shutterstock
Константин Карагьозов

Пушенето на наргиле е много по-вредно отколкото цигарите, тъй като обемът пушек, който се приема в белия дроб от едно изпушено наргиле, е равен на обема дим от 100 изпушени цигари. Това посочи пред "Bulgaria ON AIR" пулмологът д-р София Ангелова.

"Категорично - няма безвредно пушене! Каквото и да се пуши, при горенето се отделят всички токсични вещества, които могат да доведат до хронични белодробни заболявания и пушачът да бъде инвалидизиран", отбеляза тя.

От особена важност е да се обърне внимание на най-младите потребители на уж "безвредния" начин на пушене. Доктор Ангелова уточни, че белият дроб се развива до 25-годишна възраст.

"Дихателната система на 14-15-16-годишните все още не се е развила напълно. Ако един толкова млад човек започне да пуши, хроничното заболяване е почти сигурно. Абсолютна заблуда е, че водата в наргилетата филтрира пушека", подчерта д-р Ангелова.

Според пулмологът свободният достъп до наргиле трябва да бъде ограничен.

"Трябва повече да се говори по този въпрос, тъй като няма добра комуникация между здравните институции и младите пушачи. Всичко е в съзнанието на хората. Не може да подаряваш на детето или приятелите си наргиле. И отново - Няма полезен начин на пушене", поясни медикът.

"Именно родителите трябва да мислят за здравето на децата си. Информирайте се!", призова за финал д-р София Ангелова.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 004130
  Отговор
  1 11:41  24.08.17
  Само лятото на море в хотела, с донесено от вкъщи наргиле пуша с братовчед ми.
 • Гост 2
  Отговор
  2 13:30  24.08.17
  Наргилето убива мозъчни клетки.доказано.справка.диваците от ориента.

  Коментиран от #3

 • незнайко
  Отговор
  3 18:01  24.08.17

  До коментар #2 от "Гост 2":

  Много точно казано, браво !
 • ПРОСТ ЧОВЕЧЕЦ
  Отговор
  4 20:02  25.08.17
  МУАХАХАХАА ВСИЧКИ ЩЕ УМРАТ, само дето това не обяснява защо едно време дедо ми, дето е цял живот пушач, е живял до 92 години. Може би ако не беше, щеше да изкара до 130-140 някъде.... И защо трябва да се насърчават хората да не пушат, нали държавата иска да не храни пенсионери? Тъкмо ще измират и ще е по-лесно за младите. Принципа на министър Дянков- "за какво са ти народе пенсии, пари- бачкай, бачкай и накрай умри"... Ясно е, че ако си в стадото, си мъртъв. Проблема е как да избягаш от него. Никакви общи формули за успех не вършат работа.

Напиши коментар:


Публикувай