3 776 8

ЧЕЗ вече знае, ако крадете ток

В момента заведенията и хотелите в София нанасят повече щети от циганите

Константин Карагьозов

Електроразпределителното дружество на Западна България вече има балансови електромери на всички свои трафопостове. Балансовият електромер показва колко ток влиза в трафопоста. Ако някой краде ток, ЧЕЗ вижда разликата и вече сте локализиран до района на трафопоста.

Средно 200 абоната се захранват от един трафопост. Когато се установи кражба, извършителят е локализиран в рамките на тези абонати, предаде bTV.

От ЧЕЗ са категорични, че в ромските махали не се краде повече ток от идеалния център на София или смятаните за елитни квартали – даже напротив. Собственици на заведения, хотели и бизнеси в центъра нанасят по-големи загуби от ромите. Наскоро ЧЕЗ разобличили и видна обществена личност да краде ток за къщата си с басейн в столицата.

Рекордьор обаче е врачанското село Галиче. Оказва се, че там се краде повече ток, отколкото се плаща. При стандартна проверка данните от балансовите електромери са отвели екипа за разобличаване на крадците в Кюстендил, където се отчита драстична кражба на енергия. Разликата, която отчитат електромерите е близо 50%.

Със специална апаратура се локализира точното място, където е направено криминалното включване. Полицията и ЧЕЗ все още установяват каква е дейността на фирмата, която харчи колосални количества ток. Собствениците твърдят, че сградите са дадени под наем. Фирмата, която се намира на въпросния адрес, произвежда улуци.

Предполага се, че огромните количества ток се използват за охлаждане на процесорите и на видео картите на скрити компютри. С цената на огромни количества открадната електроенергия се добива крипто валута – този бизнес се развива от най-мащабните крадци на ток през последните месеци. Според закона глобата, която получават, са три сметки за ток със задна дата, изчислени по определена формула, но не е ясно дали това ще ги спре.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Гоуст
  Отговор
  1 13:14  24.08.17
  И като знаете, че се краде ток и не се плаща, санкционирате ли ги и спирате ли им тока, а нещастници? Или само на честния българин, който оцелява на заплата
 • КРАДЕЦ
  Отговор
  2 13:37  24.08.17
  ЩО ЛЪЖЕТЕ ХОРАТА БЕ,ЗАКЬЧЕН СЬМ ОТ ЕДНА ГОДИНА И НЯМАМ ПРОБЛЕМИ
 • Маг
  Отговор
  3 13:47  24.08.17
  Знаят,друг път!Знаят колко ток влиза и колко излиза,ами ако има неотчетен ток на хора,които ги няма в момента на отчитане,тоя ток краден ли е или неотчетен?Да крадеш от крадец,не е пристъпление!
 • onq s konq
  Отговор
  4 14:45  24.08.17
  "Локализиран крадец ДО 200 ЕЛЕКТРОМЕРА".И как се търси игла в купа сено?А колко трафопоста по 200 електромера има?А верен ли им е трафопостовия електромер,или отчита повече/по традиция/ и изкарва абонатите "крадци"?А кой ще плати тия локални електромери,ИЛИ НИЕ ЧРЕЗ СМЕТКИТЕ СИ?А защо като имате трудности и неприятности НЕ СИ ТРЪГНЕТЕОТ бЪЛГАРИЯ БЕ "ТОКОРАЗПРЕДЕЛИТЕЛИ" ТАКИВА?

 • Бай Благой
  Отговор
  5 15:10  24.08.17
  от ЧЕЗ сега се опитват да ни убедят, че всичкото ром си плаща тока а не ние....че има булгари дето крадат има....ама да ме убеждават че всичкото ром краде по-малко от "идеалния център на София"...айде няма нужда...
 • другар
  Отговор
  6 15:42  24.08.17
  Когато доде съветската власт, няма да има кражби. Най-точни са съветските електромери, най-лесно хващат крадците съветските специалисти. Най-покорни са съветските жители. Най-малко цигани търпи Владимир Путин. Когато дойде да ни превземе, нещата ще се оправят.
 • mediator37
  Отговор
  7 15:45  24.08.17
  Само не разбрах какво общо има краденето на ток за компютър с копаенето на криптовалути.
 • ААА
  Отговор
  8 17:07  24.08.17
  Обществена тайна са групите които шетат из страната и манипулират електромерите, срещу заплащане от собствениците. Най-често това са кръчми ,ресторанти ,хотелчета, и дори еднофамилни къщи. По закон изнесеното на улицата ел. табло принадлежи на електроразпределителното дружество и те си носят отговорността за неверните показания. Трудно се доказва съпричастността на манипулатора (крадеца) с таблото. Иначе от дружеството трева не пасат , много лесно могат да замерят постъпващият ток и измерваният ток, и да хванат кражбата.

Напиши коментар:


Публикувай