1 210 1

Откриха антични кръчми и магазини под „Света Неделя“

Снимка: БТА
Снимка: БТА
Мартин Христов

Магазини, служещи и за питейни заведения са открили археолози при разкопки на площад „Света Неделя“ пред хотел „Балкан“, известен като „Шератон“, в центъра на София. Това съобщи д-р Веселка Кацарова от Националния археологически музей, след като кмета на София Йорданка Фандъкова провери работата по проучвания на централния площад, цитирана от "Монитор".

В момента се изследва сграда, която най-вероятно е била една от обществените здания на Сердика, намирала се в централната зона на античния град.

При тях са открити голямо количество керамика и монети от Римската епоха. „Сградата е от средата на втори век, когато Сердика получава статут на римски град. По време на Античната епоха тя е променяла статута си много пъти, като в османския период в нея откриваме и останки от турско жилище.

Има останки и от водопроводи и антични канали. Изключително труден, интересен и динамичен обект“, обясни д-р Кацарова. Разкопките са започнали през 2015 г. по проект на Столична община за цялостна реконструкция на площада, като финансирането е по програма „Култура“.

До момента от „Московска“ 33 са вложили 340 хил. лв. в архитектурния обект. Йорданка Фандъкова обясни, че целта на общината е да разкрият, запазят и експонират богатото историческо-културно наследство на града. Открити експонати ще бъда изложени в Музея за история на София. „ В последните години само от бюджета на София сме отделили 3 млн. лв. за разкриване на културно-историческото наследство на София“, каза градоначалникът.

Тя е възложила големите реклами, които заграждат обекта да бъдат заменени от прозрачни пана, така че преминаващите и гостите на столицата да могат да виждат как се работи и какво е открито. Главният архитект на София Здравко Здравков съобщи, че е готов със заданието за експониране на културно-историческото наследство заедно с оформянето на площада като пешеходно пространство. През септември предстои обществено обсъждане на заданието, изготвено от екип на Университета по архитектура, строителство и геодезия.

„Площадът пред Св. Неделя е свързващо звено на пешеходните пространства на бул. „Витоша“, Ларгото и по ул. „Съборна“ до Градската градина, което ще освободим от автомобили“, обясни Здравков.

София / България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • борислав
    Отговор
    1 12:06  25.08.17
    Това доказва ,че сме рожба на алкохолици , търговци и данъчни измамници./намерени парични средства скрити от бирниците/

Напиши коментар:


Публикувай