1 434 3

Откриха половин тон яйчен прах с фипронил у нас

От БАБХ уверяват, че ще предприемат всички превантивни мерки за разпространението на заразата

Откриха половин тон яйчен прах с фипронил у нас
Снимка: БТА/АР
Константин Карагьозов

Заразен с фипронил яйчен жълтък на прах е открит на територията на страната миналата седмица, съобщиха от пресцентъра на Българската асоциация по безопасност на храните. 500 килограма от продукта са доставени в един търговски склад и са идентифицирани фирмите, до които е дистрибутиран.

Пратката е доставена до две производствени предприятия на територията на страната. Налични и възбранени са почти 64 кг яйчен жълтък на прах, който ще бъде насочен за унищожаване. От Българската агенция по безопасност на храните уверяват, че предприемат превантивни мерки за недопускане на замърсяване на птицефермите с фипронил.

Ветеринарномедицински препарати, съдържащи веществото, не са разрешени за употреба при продуктивни животни, в това число и кокошки носачки. Контролните органи, съгласувано с браншовите асоциации на птицевъдите, ще извършват проверки на всички птицеферми за кокошки носачки в страната за наличие и употреба на забраненото вещество. Ще бъдат вземани и проби за лабораторни анализи.

Мерките се предприемат превантивно и са с цел да се предотврати замърсяване на българските яйца с фипронил, за да бъдат защитени потребителите от евентуални здравни рискове, а самите производители – от евентуална криза на българския пазар.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • JEEP
  Отговор
  1 10:26  25.08.17
  От 500т. налични са 64кг? Т.е. останалото вече е вложено в производство. То сигурно това е вносът по документи, реално може и 5 тона да са внесени.
 • Българин
  Отговор
  2 18:01  25.08.17
  Тия жа..ки не...ци умишлено съсипаха цял национален отрасъл - животновъдство, а сега тия б....ци внасят отровни боклуци от още по-ж..ки б...ци и от тях и с лека ръка са готови да отровят хиляди хора. И в същото време имаме демократично избран парламент с демократично управляващо мнозинство и национална БАБХ администрация, всички те поглъщаща милиони левове за заплати всеки месец, както и / всички те се величаят/ че са професионалисти изповядващи високи Европейските ценности, а на практика всеки б..к може да ни изпотрови нас и децата ни, без някои от тия па..ли да забележи! ПРЕСТЪПЛЕНИЯ БЕЗ ПОСЛЕДСТВИЯ ЗА ВИНОВНИЯ-Това е на практика, на документ всичко е изрядно !!!!
 • Све
  Отговор
  3 21:42  25.08.17
  От къде идват ?

Напиши коментар:


Публикувай