10 834 10

Здравното министерство ограничава употребата на наргилета

Мартин Христов

Министерство на здравеопазването /МЗ/ предложи мерки за ограничаване употребата на наргилета и растителни изделия за пушене.

Министерството инициира сформирането на междуведомствена работна група, която ще има за задача да разработи и предложи такива мерки, съобщават от МЗ.

Първата работна среща ще се проведе на 30 август с участието на представители на министерствата на икономиката, на вътрешните работи, на земеделието, храните и горите, на образованието и науката, както и на медицински специалисти и представители на местната власт, имащи отношение към проблема.

Заместник-министърът на здравеопазването с ресор опазване на общественото здраве Светлана Йорданова, експерти от Националния център по обществено здраве и анализи и от МЗ са обсъдили наличните научни доказателства относно здравните рискове и последиците за здравето на пушещите наргиле.

Информацията ще бъде ползвана при разработването на мерките.

След приключване дейността на работната група и с оглед на направените предложения МЗ има готовност да пристъпи към законодателна инициатива по отношение регулацията и контрола върху употребата на наргилета и растителни изделия за пушене.

Към момента употребата на наргилета не е регламентирана в българското законодателство. От ведомството припомнят, че опазването на общественото здраве, и в частност - детското здравеопазване, е залегнало в приоритетите на правителството и в Националната здравна стратегия 2014-2020.

Употребата на наргиле се превръща в тенденция сред младежите, които са убедени, че то е почти безвредно, а контролът в заведенията и магазини за наргиле е слаб.

Пушенето на наргиле е много по-вредно отколкото цигарите, тъй като обемът пушек, който се приема в белия дроб от едно изпушено наргиле, е равен на обема дим от 100 изпушени цигари, посочи пулмологът д-р София Ангелова по Bulgaria ON AIR.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Комаров
  Отговор
  1 16:08  25.08.17
  Вече ограничава или има вероятност да ограничи?
 • Хасан
  Отговор
  2 16:26  25.08.17
  Хехехе..и това е в резултат от лобирането на цигарените фирми...не можеш да правиш домашна ракия за да купиш заводска...
 • Vape
  Отговор
  3 16:37  25.08.17
  Пушенето убива, бъдещето е в изпаряването!
 • сасед
  Отговор
  4 16:51  25.08.17
  ограничава ама не забранява как ще забрани къде ще си пласират дрогата така легално а там са големите кинти то живота и здравето на децата ни НЕ са важни ГЕНОЦИДА ПРОДЪЛЖАВА това е политика на нашите южни саседи и нюма кой да ги сре.......

 • БайМанаф
  Отговор
  5 18:33  25.08.17
  Да бе да... Ще пущат вече качак с вестник!
 • Гост
  Отговор
  6 22:01  25.08.17
  Няма акциз затова е всичко.
 • дос
  Отговор
  7 12:34  26.08.17
  Нема държава
 • Келеш
  Отговор
  8 19:15  26.08.17
  Наргилета е пара се едно да кажете къпането в топла вана да се равнява на стек цигари щото и там има "дим". По-големина дима и при двете е равен, но във вкусовете за наргиле няма никотин, катран и другите татари.
 • Като гост
  Отговор
  9 19:17  26.08.17
  Във вкусовете за нарга няма катран и никотин за тва не е вредно
 • 10 19:55  28.08.17
  Този коментар е премахнат от модератор

Напиши коментар:


Публикувай