890 4

Болници съдят неосигурени

Светослава Ингилизова

Отбелязаха ръст на здравнонеосигурените, които искат целева помощ за лечение в болница. От Агенцията за социално подпомагане съобщиха за БНТ, че през първите 7 месеца на годината са постъпили около 4 хиляди молби, а похарчените пари са с 290 000 лева повече в сравнение със същия период на 2016 г.

По данни на Националната агенция за приходите броят на неосигурените варира между 400 и 500 000 души. От Софийския районен съд казаха, че болници водят дела срещу неосигурени пациенти, които не са си платили лечението.

През миналата година през спешното отделение на Националната кардиологична болница са преминали 15 000 пациенти. Неосигурените са били около 200. От началото на 2017 г. преминалите пациенти без осигуровки са около 90.

"Без да са в спешно състояние, тъй като се знае, че ще бъдат прегледани, се обръщат към нас", каза д-р Ваня Савкова - завеждащ "Спешно отделение", Национална кардиологична болница.

Прегледът е за сметка на болницата. В случай че се наложи пациентът да остане за лечение, близките му се приканват да платят осигуровките или се търси помощ от социалните служби.

"В голяма част от случаите можем да върнем поне част от вложените средства, тъй като спешните болници са изключително ресурсоемки", каза проф. Марио Станкев - директор на Националната кардиологична болница.

Загубите на Националната кардиологична болница са около 200 000 годишно.

Здравното министерство поема финансирането за раждане, интензивно лечение и диспансерно наблюдение на неосигурените. Почти половината от предвидените за тази година над 6 милиона вече са похарчени, съобщиха от Здравната каса. Агенцията за социално подпомагане отпуска целева помощ за лечение в болница само на неосигурени, които отговарят на определени условия.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Лост
  Отговор
  1 21:46  25.08.17
  Здравната каса е мафиотска структура- служи за източване на парични средства от населението под предтекст, че някой черен ден, ще получат адекватно здравно обслужване! НЕ! Ще си платите пак.
 • no name no face no number
  Отговор
  2 23:11  25.08.17
  В цяла Европа е така. Образованието и Здравеопазването трябва да са безплатни.

  Коментиран от #4

 • Пръцко
  Отговор
  3 02:56  26.08.17
  Оня ден минах през болница - все едно попаднах в цигански катун, сякаш цялата маала се беше преселила там. Едвам издържах половин час на миризмата, циганската реч, гледката и мръсотията... Искрено съжалих персонала и малкото останал български народ...
 • ghost
  Отговор
  4 09:43  26.08.17

  До коментар #2 от "no name no face no number":

  Не е безплатно, а много скъпо, там плащат големи данъци. Безплатно няма, все някой плаща сметките. Но и там има талибани, които смучат

Напиши коментар:


Публикувай