2 515 2

Откриха златна верижка на повече от 16 века в Рупите

Мартин Христов

Римска златна верижка, тип истмион (плетка), на повече от 16 века са открили археолози в древния град Хераклея Синтика в местността Рупите край Петрич.

Откритието е на екипа на доц. д-р Людмил Вагалински при разкопките на античното селище. Златното украшение е от IV в. сл. Хр., но се е запазило перфектно въпреки вековете, през които е лежало в земята. Изработката на верижката, която тежи 49,28 грама, е изящна.

Първите посетители, видели златната верижка, са туристи от Швейцария и България, както и кметът на община Петрич - Димитър Бръчков.

Най-новите открития ще бъдат експонирани в централната зала на Исторически музей - Петрич след края на археологическите проучвания през септември.

Археолози начело с доц. д-р Людмил Вагалински работят на терен с помощта на община Петрич.

За втора поредна година кметството осигури 30 000 лева за проучване на древното селище, което привлича все повече туристи от страната и чужбина.

Благоевград / България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • кроко
  Отговор
  1 20:23  26.08.17
  Е добре, че са я открили, но толкова ли е трудно да пубоикувате снимката на тази верижка, та и ние да я видим !?!
 • Баровец
  Отговор
  2 14:26  27.08.17
  Тия да си ми дадат ланеца че ще ги тупам. Човек да не се разходи из Рупите и да си изгуби синджира. И 30 000 да си ми ги дадат оти тва село го проучих лично нищо нема само ланеца ми остана там. Айде и да не ме карате да идвам пак до там.

Напиши коментар:


Публикувай